العالم ـ ایران ـ سیاسی
کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین، در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد بیانیه سه کشور اروپایی راجع به دلیل توقف فرایند قطعنامه در شورای حکام، گفت: سه کشور ادعا کرده اند با این اقدام خود فرصت دیگری به ایران و آژانس دادند تا به کار خود در مورد برخی موضوعات ادامه دهند و حق خود را برای درخواست جلسه فوق العاده شورای حکام در هر زمانی محفوظ می دارند. باید بگویم که سه کشور در واقع، به خودشان یک فرصت دیگری داده اند تا در پرتو بی اقدامی و عدم پایبندی به تعهداتشان تحت برجام از یکسو، و عدم تخریب فضای دیپلماسی و همکاری ایران و آژانس از سوی دیگر، به تکالیف خود عمل کنند.
وی افزود: توقف فرایند قطعنامه، نتیجه دیپلماسی و مقاومت فعال و همچنین پیشرفت های چشمگیر در حوزه هسته ای در پرتو قانون اخیر مجلس شورای اسلامی است. از اینرو، به بانیان هر قطعنامه ای علیه ایران در هر مرحله و زمانی هشدار می دهیم اگر بخواهید مجددا به مسیر تقابل روی بیاورید، جمهوری اسلامی ایران آماده است واکنش و پاسخ محکمی، بویژه در حوزه فنی هسته ای، به آن بدهد.
برخی رسانهها هفته گذشته گزارش دادند که آمریکا و سه کشور اروپایی باقیمانده در برجام قصد دارند تا پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کنند که در آن از ایران به دلیل توقف اقدامات داوطلبانه تحت برجام انتقاد شده است.
با این حال طرفها روز پنجشنبه از موضع خود عقب نشینی کرده و به این ترتیب به گفته غریب ابادی «عقلانیت» در نشست شورا حاکم شد.
سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، آلمان و فرانسه) سپس با صدور بیانیهای ادعا کردند که در نتیجه تفاهم صورت گرفته میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تصمیم گرفتند که فرآیند صدور قطعنامه علیه ایران را متوقف کنند. آنها با اعلام پایبندی خود به برجام اعلام کردند که اجرای این توافق به سود منافع امنیتی همه خواهد بود.
پیشتر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفته بود که در نتیجه مذاکرات فشرده با ایران مقرر شد که برای حل و فصل برخی اختلافات پادمانی از ماه آوریل نشست فنی در ایران برگزار شود.
وی ابراز امیدواری کرد که نتیجه این مذاکرات فنی رضایت بخش باشد و تا پیش از برگزاری نشست آتی شورای حکام مسائل باقیمانده حل و فصل شود. گروسی افزود که اعضای شورای حکام از توافق به دست آمده در این زمینه حمایت کردهاند.
گروسی عنوان کرد که در صدد است تا گزارش خود درباره ایران را در نشست بعدی در ماه ژوئن به شورای حکام آژانس ارائه دهد. این امکان به گفته او وجود دارد که با گفتوگو درباره موضوعات مورد نظر یا تحولات سیاسی به وضعیت بهتری با ایران برسیم.
غریب آبادی درخصوص ارتباط سفر هیات فنی آژانس در ماه آوریل نیز گفت: اروپایی ها و رسانه هایشان مایلند این موضوع را به امتیازی برای خودشان در فرایند توقف قطعنامه تلقی کنند. اگر آنها مایلند از این موضوع به عنوان یک راهکار حفظ آبرو در توجیه توقف فرایند قطعنامه استفاده کنند، مربوط به خودشان است، اما بایستی تاکید کنم هیچ ترتیبات جدیدی با آژانس، بعد از تفاهم مشترک اخیر در تهران، انجام نشده است.
وی تصریح کرد: همانگونه که در نشست شورای حکام هم گفتم، تعاملات دو طرف در حوزه پادمان، موضوع جدیدی نیست و در تداوم روابط موجود می باشد.
به گزارش ایرنا، ایران ۲ سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش آغاز و اعلام کرد که در صورت لغو تحریمها و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق، تدابیر جبرانی در برجام برگشت پذیر خواهد بود.
پنجم اسفند ماه گذشته ایران در راستای اجرای ماده ششم قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» نظارتهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.