العالم - آمریکا
رای الیوم -- در حالیکه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و دولت وی وعدههای زیادی درباره رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی داده بودند و با انجام برخی اقدامات از جمله انتشار گزارش قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد آلسعود و تحت فشار قرار دادن مقامات عربستان برای آزادی فعالان سیاسی تا حدودی امیدها را برای عملی کردن وعدههای خود در این زمینه زنده کردند؛ اما شاخص ها حاکی از آن است که اظهارات دولت جدید آمریکا درباره مبارزه با نقض حقوق بشر در عربستان واقعا ادعایی بیش نبوده است.
در همین زمینه بر خلاف انتظاراتی که در خصوص آزادی «لجین الهذلول» فعال زن سعودی و ایجاد شرایط مطلوب برای وی پس از آزادی وجود داشت اما این اتفاق نیفتاده است. در حال حاضر لجین الهذلول ممنوع السفر بوده و همه تحرکات وی کاملاً تحت نظر است.
علاوه بر آن پس از افشای نقش «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در قتل جمال خاشقجی هیچگونه مجازاتی برای وی از جانب آمریکاییها در نظر گرفته نشد.
همچنین سعود القحطانی، از نزدیکان و مشاور محمد بن سلمان، احمد العسیری، معاون سابق رئیس سازمان اطلاعات عربستان که از متهمان اصلی پرونده قتل خاشقجی هستند تبرئه شدند و اکنون آزادانه به زندگی خود ادامه می دهند. العسیری به راحتی در هواپیماها مراسم عروسی ظاهر میشود و القحطانی اخیراً از او برای بازگشت به توئیتر دعوت کرده است.
از سوی دیگر «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده ضمن امتناع از قاتل خواندن محمد بن سلمان در پرونده قتل جمال خاشقجی اعلام کرد که بن سلمان رهبر آینده عربستان است و آمریکا منافع بسیاری با ریاض دارد.
بر این اساس به نظر می رسد که عربستان به شکل تدریجی در حال رها شدن از فشارهای نمایشی آمریکا و بازیابی اعتماد به نفس خود است. همچنین صحبتهای وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه قرار است محمد بن سلمان رهبری آینده عربستان را به دست بگیرد نشان میدهد که از نظر آمریکا طرح گزینههای جایگزین برای ولیعهد سعودی همچون شاهزاده محمد بن نایف جدی نیست.
در این میان توئیتی که اخیراً توسط لجین الهذلول منتشر شده بسیار جالب توجه است. این فعال زن سعودی اخیرا در حساب توئیتری خود نوشت، همه چیز به نقطه اول برگشت.
همچنین دادگاه حکم صادره علیه لجین الهذلول را تایید کرده و این بدان معناست که لجین پس از رد درخواست وی در دادگاه تجدید نظر همچنان ممنوع السفر خواهد بود و بنابراین امیدها برای آزادی بازداشت شدگان آزادی بیان از میان رفت.
توئیت لجین الهذلول نشان میدهد که این فعال حقوق بشری به نوعی بازیچه منافع و روابط میان عربستان سعودی و آمریکا شده و به نظر میرسد که دولت جدید ایالات متحده منافع خود را با ادعاهای حقوق بشری گره زده است. همچنین بایدن به وعدههای خود در خصوص رسیدگی به وضعیت حقوق بشر عمل نکرد. در این شرایط لجین الهذلول همچنان تحت نظر قرار دارد و در صورتی که با شروط آزادی خود مخالفت کند احتمال بازداشت مجدد وی بسیار زیاد است.
همزمان با این وضعیت، محمد بن سلمان با طرح ابتکارهای زیست محیطی همچون پروژه موسوم به «ابتکارهای سبز» و اختصاص میلیاردها دلار به بخش خصوصی در حال خودنمایی در رسانهها بوده و با استفاده از غیبت «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعی دارد همچنان در کانون توجهات منطقهای و بین المللی قرار بگیرد. اقدام اخیر بن سلمان در این زمینه استقبال از «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق در سفر به عربستان بود.
اخیرا نیز روزنامه ایندیپندنت با انتشار مقالهای به طرح عربستان موسوم به «ابتکارهای سبز» در راستای چشم انداز 2030 ولیعهد سعودی پرداخت.
این مقاله نتیجهگیری کرد که طرح مذکور سعودیها و مشارکت سطح بالای یک مقام ارشد یعنی محمد بن سلمان میتواند در راستای تلاش برای بهبود چهره عربستان به ویژه ولیعهد آن پس از فاش شدن جنایتهای متعدد وی باشد؛ به ویژه اینکه طرح مذکور چند هفته پس از انتشار گزارش قتل «جمال خاشقجی» و افشای نقش بن سلمان در قتل وی مطرح میشود.
رسانهها گزارش دادند که عربستان مدعی است قصد دارد در طرحی ابتکاری تا 10 سال آینده در قلمرو خود 10 میلیارد اصله درخت بکارد. این کشور همچنین در طرحی به نام ابتکار سبز خاورمیانه با همکاری دیگر کشورهای عربی تا 40 میلیارد اصله درخت دیگر خواهد کاشت.
تسنیم