العالم ـ آمریکا
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا این مطلب را در پاسخ به سوالات نمایندگان کنگره درباره ضرورت پرداختن به سایر موضوعات مرتبط با ایران همچون موشک، نفوذ منطقهای و حمایت از جبهه مقاومت، مطرح کرد.
وی مدعی شد: ایران فعالیتهایی همچون موشکی، گسترش تسلیحات، حمایت از گروههای نیابتی و تروریسم و بیثباتسازی دارد که اگر به سلاح اتمی دست یابد یا توانایی آن را داشته باشد، شرایط آن بدتر خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا افزود: از این رو، نخستین اقدام ضروری اگر بتوانیم این است که مشکل هستهای ایران را تحت این توافق، به درون جعبه بازگردانیم که متاسفانه اکنون در خارج از آن قرار دارد.
بلینکن همچنین شرایط فعلی را بسیار دورتر از آن دانست که به موضوعاتی چون برنامه موشکی ایران بپردازد، ادامه داد: ما در حال کار کردن برای رسیدن به توافق درباره برنامه هستهای و همزمان مقابله با ایران در سایر زمینهها هستیم.
وی اضافه کرد: ما هنوز در مرحله پایبندی در برابر پایبندی نیستیم و هنوز نمیدانیم چه پیش میآید. ما به صورت غیرمستقیم تعامل داشتهایم و همچنان مبهم است که آیا ایران تمایل دارد آنچه را که برای بازگشت به اجرای تعهداتش لازم است، انجام دهد یا خیر.
وزیر خارجه آمریکا که کشورش عامل اصلی ایجاد مشکل در اجرای برجام و انتفاع اقتصادی مردم ایران از مزایای آن بوده است، اظهار کرد: از این رو، همچنان در حال آزمایش پیشنهادها هستیم.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه اظهار کرد: متاسفانه آنچه میدانیم این است که برنامه هستهای ایران چهار نعل به سمت جلو در حرکت است. محدودیتهای ناشی از توافق را شامل میزان مواد غنیشده کاهش داده است که برخی از آنها بیش از ۲۵ درصد و مقدار کمی هم درحد ۶۰ درصد غنی شدهاند.
بلینکن گفت: آنها همچنین تعدادی سانتریفیوژهای پیشرفته را نصب و راهاندازی کردهاند. این مساله باعث میشود مدت زمانی که بر اساس توافق به بیش از یکسال برای "شکست" در نظر گرفته شده بود اکنون به چند ماه و در صورت ادامه به چند هفته کاهش یابد.
وی با تاکید بر اینکه بازگشت به برجام میتواند سکویی برای تمدید و تحکیم این توافق و پرداختن به سایر موضوعات شود، خاطرنشان کرد: همچنین با این توافق، با دوستان و متحدانمان هم در موقعیت بهتری خواهیم بود که خواستار بقای این توافق هستند.
به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه از توافق هستهای ایران خارج شد و بر اساس سیاست موسوم به "فشار حداکثری"، تروریسم اقتصادی را حتی در بحبوحه همهگیری کرونا بر مردم ایران اعمال کرد.