العالم - تونس
در پی افشاگری وبسایت انگلیسی «میدل ایست آی» در خصوص استفاده عربستان سعودی از جاسوسافزار اسرائیلی «پگاسوس» برای جاسوسی از «راشد الغنوشی» رئیس پارلمان تونس و رهبر حزب النهضه، این حزب با انتشار بیانیهای واکنش نشان داد.
این حزب در صفحه اختصاصی خود در «فیسبوک» با انتشار اطلاعیهای، جاسوسی ادعای یک کشور عربی از راشد الغنوشی را محکوم و از «قیس سعید» رئیسجمهور و رئیس کنونی دولت تونس خواست تا در اینباره به سرعت تحقیق کند.
در بیانیه حزب النهضه آمده است: «در پی انتشار خبر هک کردن تلفن همراه استاد راشد الغنوشی، رئیس پارلمان و رئیس جنبش النهضه از سوی یک شرکت اسرائیلی و با هزینه یک کشور عربی در وبسایت میدل ایست آی، این جنبش به شدت هدف قرار دادن رئیس قوه مققنه تونس از سوی یک طرف خارجی را محکوم میکند و آن را تجازو به تونس و حاکمیت آن میداند. النهضه از مقامات رسمی تونس و در رأس آنها، ریاستجمهوری و وزارت خارجه میخواهد که به سرعت در این خصوص تحقیق کنند و موضعی رسمی و مطلوب در قبال این تعدی خارجی اتخاذ کنند».
وبسایت انگلیسی «میدل ایست آی» اخیرا با انتشار چنین گزارشی تایید کرد که شماره تلفن رئیس پارلمان تونس در فهرستی از ۵۰،۰۰۰ شماره تلفنی است که گروهی از سازمانها و روزنامههایی که در حال همکاری برای تحقیق در خصوص قربانیان پگاسوس و مزدوران آن هستند، به آن دست یافتهاند.
بنا بر این گزارش، گروه «Forbidden Stories» (مطالب ممنوعه) که در این تحقیقات شرکت دارد، دو هفته پیش به الغنوشی اعلام کرده که شماره تماس اصلی او در فهرست اهداف پگاسوس قرار دارد. است. این گروه غیردولتی، همچنین به میدل ایست آی اعلام کرد که شماره تلفن الغنوشی از سال ۲۰۱۹، از سوی شخصی در عربستان سعودی برای جاسوسی انتخاب شد.
بنا بر این گزارش، همین مشتری سعودی شرکت اسرائیلی NSO، مقامهای عالی رتبه در ترکیه، امارات، لبنان و چندین مخالف پادشاهی سعودی را هدف قرار داده است.
راشد الغنوشی ۸۰ ساله، به عنوان یکی از بانفوذترین سیاستمداران تونس است که نقشی مهم در گذار این کشور به سمت دموکراسی به دنبال سقوط دولت زینالعابدین بن علی در سال ۲۰۱۱ ایفا کرد، در واکنش به این موضوع، از اینکه یک کشور عربی در پشت پرده این موضوع قرار داشته، ابراز ناراحتی کرد و از سرویسهای امنیتی تونس خواست که موضوع را به طور کامل بررسی کنند زیرا وی این اقدام را تعدی و تجاوز به پارلمان و نهادهای دموکراتیک تونس میداند.
افشای رسوایی جاسوس افزار پگاسوس واکنشهای بینالمللی زیادی را به همراه داشته است به طوری که «اگنس کالامار» دبیرکل عفو بینالملل هم در بیانیهای گفته است پروژه پگاسوس نشان میدهد که چگونه جاسوسافزار شرکت NSO، سلاح مطلوب دولتهای سرکوبگر است و آن را ابزاری برای ترساندن رسانههای منتقد خواند.
سازمان عفو بینالملل همچنین در محکومیت این اقدام اعلام کرد: تا زمانی که این شرکت و کل این صنعت نشان دهند که میتوانند به حقوق بشر احترام بگذارند، باید ممنوعیت فوری صادرات، فروش، انتقال و استفاده از فناوری نظارت ایجاد شود.
در پی واکنشها و انتقادات گسترده، رژیم صهیونیستی هم ادعا کرده کمیسیونی را برای بررسی موارد استفاده نادرست از این جاسوسافزار تشکیل داده است. سخنگوی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی گفته اسرائیل به اطلاعات جمعآوری شده توسط مشتریان این شرکت دسترسی ندارد. یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود در واکنش به این ادعا گفت بسیاری از کشورها معتقدند شرکت صهیونیستی اناساو تولیدکننده جاسوسافزار پگاسوس با کابینه این رژیم در ارتباط است. وی گفت احمقانه است که تصور شود اناساو اطلاعات حساس امنیت ملی را با تلآویو به اشتراک نمیگذارد.
فارس