العالم ـ ایران ـ سیاسی
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه که به علت همه گیری کرونا به صورت مجازی برگزار شد، گفت: خوشحالم وضعیت کرونایی کمی آرامتر شده و برخی شهرها در شرایط بهتری هستند. این مسئله میتواند نوید کنترل بیماری را بدهد.
وی با تبریک روز سینما به هنرمندان، سینماگران و کسانی که دل در گرو هنر دارند، اظهار داشت: ایران یکی از پرچمداران سینمای جهان بوده است و سینما برای ما اهمیت داشته و دارد.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره افزایش سهمیه اربعین ایران پیرو سفر نخستوزیر عراق تصریح کرد: سفر الکاظمی به تهران در راستای روابط نزدیک ایران و عراق است. نخستوزیر عراق به عنوان نخستین مقام ارشد خارجی پس از تحلیف به ایران سفر کردند. هیات عالیرتبهای همراه ایشان بود و گفتوگوهای خوبی درباره همکاریهای دو کشور و پروژههای در دست اجرا انجام شد.
خطیبزاده با بیان اینکه در این سفر درباره تسهیل روادید دو کشور و زوار اربعین صحبت شد، خاطرنشان کرد: دو طرف تلاش میکنند سهمیه اربعین را بالا ببرند. توافق اولیه، ۳۰ هزار زائر ایرانی بود. پیش از این سفر، درباره عدد ۶۰ هزار نفر توافق شد. در این سفر قرار شد مقامات دو طرف این عدد را بررسی کنند و چند هزار نفر به آن اضافه شود.
وی با بیان اینکه ایران لغو روادید برای اتباع عراقی را تصویب کرده بود ولی منوط به اقدام طرف عراقی بود، ابراز داشت: قرار شد این کار برای مسافرتهای هوایی از سوی طرف عراقی انجام شود.
سفر امیر عبداللهیان به هند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اخبار منتشر شده درباره سفر امیرعبداللهیان به هند ابراز داشت: سفری در دستورکار به هند بود که به خاطر چندین موضوع مرتبط با یکدیگر از جمله نشست شانگهای، سفر رییسجمهوری به تاجیکستان و چندین جلسه مهم در حوزه سیاست خارجی، امکان این سفر نبود و قرار است این سفر در زمانبندی جدیدی انجام شود.
خطر تبدیل رژیم صهیونیستی مجهز به کلاهک هسته ای به قرارگاه تروریسم دولتی برای منطقه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه گفت: رژیم صهیونیستی به عنوان موجودیت نامشروعی که به قرارگاه ترور و تروریسم دولتی تبدیل شده شرایط خطیری را برای منطقه و جهان رقم زده است. این رژیمی که به حقوق بینالملل پایبندی ندارد بر روی صدها کلاهک هستهای نشسته و برنامه فعال نظامی هستهای دارد و به صورت ممتد پیوستنش را به پیمان منع سلاح هستهای رد کرده است و مقررات پادمان را نپذیرفته و به عنوان رژیم یاغی در نظام بین الملل شناخته میشود و آبرویی ندارد.
وی افزود: متاسفانه استاندارد دوگانه و بسیار شرم آور برای غرب وجود دارد که نه تنها فشاری برای پیوستن و خلع سلاح این رژیم انجام نمیدهند بلکه همه امکانات خود را در اختیار این دردانه قرار میدهند. ایران و کشورهای متحد و اسلامی و دوست پیگیر خاورمیانه عاری از سلاح هستهای هستند و این طرح بارها پیشنهاد شده که آخرین بار توسط آمریکا به خاطر این رژیم بایکوت شد. این رژیم هیچ جایگاهی ندارد که در خصوص کشورهای عضو ان.پی.تی صحبت کند.
تشریح سفر گروسی به تهران و توافق با مدیرکل آژانس
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بیانیه مشترک صادره در این سفر نیز اظهار داشت: مروادات ایران و آژانس معمول و فنی است و مادامی که جنبه غیرسیاسی و غیر تبعیض آمیز آژانس با ایران حفظ شود ایران روابط خود را با آژانس حفظ کرده است. سفر گروسی در چارچوب حل برخی مسائل فیمابین است.
وی اظهار داشت: رایزنیهای خیلی خوبی انجام شد و موضوعات جدیدی نبوده است و در بستر همکاری فیمابین در حال انجام بود که به خاطر اجلاس حکام گفتوگوها به صورت فشرده انجام شد و توافق شد در چارچوب فنی بدون اجازه به طرفهای دیگر که موضوعات سیاسی را وارد روابط ایران و آژانس کنند این روابط ادامه یابد. آقای اسلامی برای شرکت در کنفرانس عمومی آژٰانس به وین خواهد رفت و توافق شد آقای گروسی سفرهای خود را به صورت منظمتری به تهران انجام دهد و بعد از نشست شورای حکام به تهران بازخواهد گشت.
خطیبزاده ادامه داد: مفاهمهای بین ایران و آژانس طی چند سال گذشته وجود داشته و براساس مفاهمه دو طرف کارهای خود را جلو بردند. اگر طرفهایی بخواهند روابط فنی را آلوده به اغراض سیاسی کنند پاسخ ایران پاسخ درخوری خواهد بود.
وی گفت: برخی شاید به دنبال قطعنامه بودند ولی این چیزی نیست که در چارچوب فنی بین ایران و آژانس انجام شده است. بدون اینکه آژانس دسترسی به محتویات کارتهای حافظه داشته باشد کارتهای حافظه که به دلیل پر شدن حافظه نیاز به جایگزینی دارد، بدون دسترسی به آژانس تعویض خواهند شد. یکسری تعمیرات دوربینها لازم دارند که باید انجام شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین اظهار داشت: با دقت و از نزدیک نشست شورای حکام را دنبال میکنیم.
وی درباره تغییر معاونت سیاسی وزارت خارجه نیز گفت: در وزارت خارجه گردش مدیران و نخبگان موضوع شناخته شده ای است. وزارت خارجه یک نهاد حاکمیتی است و وزارتخانه سیاسی و جناحی نیست و دیپلماتهای ایران در چارچوب اصول حاکمیتی حرکت میکنند و هر وقت ضروری و لازم باشد گردش مدیران در وزارت خارجه اتفاق میافتد و هم محتمل است و هم احتمالا در روزهای آتی برخی اعلام خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: سفر محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی به وین تاریخ قطعی را ندارم و نمیدانم کنفرانس چه زمانی است ولی سازمان انرژی اتمی عضوی از تیم مذاکره کننده در وین بوده است.
وی درباره حضور آیتالله رئیسی در نشست سران شانگهای گفت: این اولین سفر خارجی دکتر رئیسی است یک جنبه شرکت در اجلاس شانگهای و دیگری ظرفیت دوجانبه سفر است و در هر دو جنبه برنامههای گستردهای توسط نهاد ریاست جمهوری در دست پیگیری است. پیگیریهای ضروری در دوشنبه و سفارت ما انجام شده است. اینکه درخواست ایران در نشست شانگهای بررسی میشود و امیدواریم بررسی به نتیجهای که انتظار داریم ختم شود.
ایران تا ابد منتظر نمیماند آمریکا با اهرم تحریم، فشار را بر مردم ایران وارد کند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات «رابرت مالی» مبنی بر اینکه نمیتوانیم تا ابد منتظر تهران برای بازگشت به مذاکرات باشیم، گفت: این ایران نبوده که برجام را ترک کرده و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده و این آمریکا بوده که نه تنها برجام را نقض کرده بلکه قطعنامه را نقض کرد.
وی افزود: ایران همواره در میز برجام و اتاق برجام بوده و آمریکا باید مجوز ورود به این میز و اتاق را بگیرد. مقامات آمریکایی جایگاه خود را بدانند. ایران تا ابد منتظر این نمیماند آمریکا با اهرم غیرقانونی تحریم فشار را بر مردم ایران وارد کند و این پنجره برای واشنگتن محدود است.
واردات واکسن فایزر و مدرنا
خطیبزاده همچنین درباره واردات واکسنهای فایزر و مدرنا نیز اظهار داشت: ما در خصوص واردات واکسن هیچ خط قرمزی نداشتیم و نداریم و مرجعیت صلاحیتدار و یگانه اینکه کدام واکسن وارد شود وزارت خارجه بوده است. وزارت بهداشت در مقاطعی مصحلت ندانسته و تصور این بوده که منابع قابل اعتماد نیستند و شرکتهای وارداتی دارای ویژگیهای واردات نبودند. در یکی دو ماه اخیر درخواستها به صورت حداکثری در حال تایید شدن است و از مسیرهای مختلف باعث تسریع در واردات واکسن شده است. از مسیر کوواکس و همکاری با کشورهایی چون چین واردات در حال انجام است.
وی گفت: در خصوص تامین نیازهای مردم مسیر برجامی و غیربرجامی نمیشناسیم و هیچ خط قرمزی نداریم. دولتی در جهان است که میخواهد خود را به عنوان پلیس دنیا معرفی کند و بدون توجه به قوانین بینالمللی خودش قاضی و زندانبان میشود. دنیا بیدار شده و میداند که آمریکا نمیتواند قوانین خود را به عنوان قوانین بینالمللی تحمیل کند. به رغم تمامی تحریمها و فشارها وظیفه قطعی و اصلی حاکمیت است که نیازهای مردم را تامین کند.
خطیبزاده با اشاره به واردات واکسن در هفتههای گذشته ادامه داد: ادامه واردات واکسن در مسیر عادی خود ادامه خواهد یافت همراه با تولید پرافتخار داخلی این مسیر تشدید خواهد شد.
موضع ایران در باره طالبان
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره به رسمیت شناختن طالبان گفت: ایران جزو معدود کنشگرانی است که با همه طرف ها در افغانستان روابط خود را دارد. با برخی گفتوگوهای فراگیرتر و با برخی محدودتر داشته است. همواره سعی کردیم با این گروهها گفتوگو کنیم و دور اول گفتوگوهای فراگیر بین الافغانی در تهران برگزار شد و سعی کردیم همه گروهها را مشارکت دهیم.
وی افزود: تأکید کردیم مسیری که به برادرکشی در افغانستان بینجامد مسیر درستی نیست. بر خواست و اراده مردم در آینده افغانستان و عدم دخالت خارجی تأکید کردیم.
خطیبزاده ادامه داد: در وزارت خارجه بعد از این بحران تلاش کردیم به صورت جدی و متمرکز کارها را جلو ببریم. اخیرا ستاد عالی افغانستان در وزارت خارجه ذیل نماینده ویژه شکل گرفته است.
این دیپلمات ارشد ایرانی اضافه کرد: آنچه اراده قطعی ماست تقویت روابط با مردم افغانستان و کمک به تحقق خواست و اراده مردم مظلوم و سربلند و غیور افغانستان است.
وی درباره دعوت از ایران توسط طالبان نیز اظهار داشت: زود است در این زمینه صحبت کنیم باید تشکیل دولت آینده افغانستان را ببینیم و بعد در مورد موضوعات دیگر تصمیم میگیریم. براساس عملکرد طالبان، در خصوص درخواست و دعوت آنها تصمیم میگیریم.
سخنگوی وزارت خارجه در باره سفر الکاظمی به تهران و اینکه درباره عربستان گفتگو شده است؟ گفت: دولت عراق نقش بسیار مهمی در این گفتوگوها داشته است.
مانور نظامی مشترک در دریای خزر توسط ترکیه و جمهوری آذربایجان، مغایر کنوانسیون حقوقی خزر
وی درباره مانور نظامی مشترک در دریای خزر توسط ترکیه و جمهوری آذربایجان هم گفت: کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر این موضوع را کاملا روشن کرده است و توافقات پنج کشور ساحلی درباره عدم قانونی بودن حضور نظامی کشورهای غیر از این پنج کشور است و این موضوع را در دستورکار وزارت خارجه داریم.
بیانیه کپی پیست شده کمیته چهارجانبه اتحادیه عرب
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره بیانیه کمیته چهارجانبه اتحادیه عرب نیز بیان کرد: اقدامات کشورهای خاص که شناخته شده هستند در تدوین این بیانیههای نخ نما و خسته کننده و ملال آور انجام میشود با روح تحولات در منطقه به صورت چندجانبه و دوجانبه و تحولات بین کشورهای منطقه مغایرت دارد و مانع جدی را برای همگرایی بیشتر منطقهای ایجاد میکند.
وی گفت: نفس این بیانیهها نشان میدهد آنهایی که این بیانیهها را کپی پیست میکنند چقدر از تحولات منطقه و درک بدیهیات تحولات در منطقه به دور هستند. ایران به عنوان کشور مقتدر در منطقه درباره امنیت ملی و تمامیت ارضی خود هیچ مصالحهای نمیکند. مسیر گفتوگوهای منطقهای برای امنیت درون زا مسیری است که این کشورها باید به آن پایبند باشند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره میزان مطالبات ایران از عراق نیز اظهار داشت: این یکی از موضوعاتی است که لاینقطع به عنوان موضوع گفتگوهای ما با دوستان در عراق بوده است. بخشی از آن تأدیه شده ولی بخش عمده آن باقی مانده است. در این سفر در خصوص اینها گفتوگوهایی شد و بخشهای فنی و تکنیکی موضوع با هم جلساتی داشتند و پیشرفتهایی داشته ولی قابل قبول نبوده است.
وی ادامه داد: این موضوع را پیگیری خواهیم کرد و سفیر ما بعد از بازگشت به بغداد این موضوع را در دستورکار خواهد داشت.
شرط ایران برای دسترسی آژانس به حافظه دوربین ها
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حافظه دوربینهای آژانس نیز گفت: مصوبه مجلس کاملا روشن و لازم الاجراست. دولت از روزی که مصوبه مجلس لازم الاجرا شد تمامی دسترسی های فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد. دسترسی آژانس به حافظه دوربینها زمانی ممکن است که توافقی حاصل شود. اگر روزی به توافق مرضی الطرفین در حوزه برجام رسیدیم اجرای کامل برجام از سوی ایران از سر گرفته میشود. ایران با حسن نیت اجازه میدهد فیلمبرداریها انجام شود ولی دسترسی به آژانس به فیلمهای دوربینها داده نمیشود.
گفت وگوهای وین از سر گرفته می شود
خطیبزاده خاطرنشان کرد: ایران میز مذاکره و برجام را ترک نکرده است. این آمریکا بود که برجام را نقض کرد. روابط ایران و آژانس روابط فنی و به دور از ملاحظات سیاسی است. حسن نیت نشان دادن یک اتوبان دو طرفه است. آنچه بین ایران و آژانس رخ داده اگر توسط جهات دیگر تخریب شود پاسخ ایران را در پی خواهد داشت.
وی افزود: گفتوگوهای وین از سر گرفته میشود. دولتی رفته و دولت جدید آمده است. دولت ضمن اینکه اعلام کرده گفتوگوهای وین را در تاریخ نزدیک از سر میگیرد و قطعا انتظار داریم طرفهای دیگر وقتی به وین میآیند با واقعیات روی زمین به وین بیایند. ایران هیچ منفعت کمتر از برجام را برای مردم ایران متصور نیست. آمریکا باید بداند طرفی است که از برجام خارج و تحریمها را اعمال کرد و جنگ اقتصادی روزانه علیه ملت ایران در میانه فراگیری کرونا به راه انداخته است . آمریکا باید بداند در جایگاه متهم قرار دارد و باید نشان دهد که در عمل، منش و اقدامات خود تجدیدنظر جدی کرده است.
اجتناب از محاصره پنجشیر و گرسنگی دادن به مردم / برای افغانستان و پنجشیر راهی جز گفت وگو وجود ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره محاصره پنجشیر و کمک به مردم این منطقه نیز اظهار داشت: باید مردم و جان و مال و ناموس آنها محترم شمرده شود. خط قرمز اصلی همین است از برادرکشی اجتناب شود و از محاصره پنجشیر و گرسنگی دادن مردم پنجشیر اجتناب شود. پنجشیر و افغانستان جز گفتوگو مسیر دیگری را ندارد. همه طرفها را دعوت کردیم به مسیر گفتوگو بروند و گفتهایم همه امکانات خود را در اختیار دوستان افغانستانی قرار دهیم.
خطیبزاده درباره کابینه معرفی شده توسط طالبان نیز گفت: آنچه به عنوان سرپرستی امور است دولت فراگیر مورد نظر ایران و جامعه جهانی نیست. طالبان گفته است این تدبیر امور برای سرپرستی وزارتخانههاست.
وی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: ایران به عنوان لنگرگاه ثبات تلاش کرده است. بر خلاف رویکرد استثمارگرایانه و رویکرد حذفی و امنیتی، رویکرد دیپلماسی اقتصادی رویکردی است که مبتنی بر همکاری و شمول گرایی حداکثری است. این مسیری است که محور توسعه برای منطقه بحران زده ماست. ایران سعی کرده موتور محور توسعه باشد و برای این هم تلاش خود را کرده است که با کشورهای همسایه روابط خود را جلو ببرد. سیاست متوازن حاکی از این است که سیاست آسیاگرایی و همسایگی را داریم و از موقعیت ژئوپلتیک خود آگاه هستیم فکر میکنیم ایران به عنوان کشوری بسیار متمدن، تاریخی و پرتمدن در جایگاهی است که باید روابط بسیار خوبی با همه جهان داشته باشد. جز رژیم اشغالگر قدس روابط متوازن خود را با دنیا و هر طرفی که اصول منطقی را رعایت کند، داریم. اروپا هم جزو شرکای ما بودند و هستند و روابط خود را با این پهنه سبز ادامه خواهیم داد و روابط خود را محدود به چند کشور نخواهیم کرد.
وی گفت که مواضع ایران به صورت دقیق درباره افغانستان عنوان شده است. وزارت خارجه در تمامی تحولات افغانستان تا به امروز حاضر بوده و همه را بیان کرده است. جامعه ایران جامعه پر از گفتوگو است و لازمه یک جامعه پویا همین گفتوگو است.
سفر بازرسان آژانس به ایران
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان سفر بازرسان آژانس نیز خاطرنشان کرد: سفرهای دوجانبه بین آژانس و سازمان انرژی اتمی به صورت منظم انجام میشود. در این باره در تهران توافق شد همکاری ها در سطوح عالی تقویت شود. در اولین فرصت این سفرها انجام خواهد شد. درباره زمان سرویس دوربینها توافقات انجام میشود.
حمله سپاه به مقر گروههای تروریستی در منطقه کردستان عراق
وی در پاسخ به سوالی درباره حمله سپاه پاسداران به مقر گروههای تروریستی در منطقه کردستان عراق نیز گفت: این حمله در پاسخ به تجاوزات مکرری است که از قرارگاههای خودخوانده این گروهکهای تروریستی در داخل مرز عراق و در نزدیکی مرز ایران علیه جمهوری اسلامی ایران عملیات صورت گرفته و چندین نفر از مرزداران غیور ایرانی را به شهادت رساندند.
خطیب زاده خاطرنشان کرد: بارها گفته شده که جمهوری اسلامی ایران تحمل نمیکند امنیت مرزهایش آن هم توسط گروهکهای شکست خورده تروریستی در اقلیت مطلق، مورد خدشه وارد شود. در گفتوگوهای دوجانبه و گفتوگوهای رسمی و نشستهای غیررسمی بارها این نکته را به دوستان در عراق متذکر شدیم. باید ترتیباتی قائل شوند که خاک عراق مورد سوء استفاده این گروهکهای تروریستی قرار نگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: البته آغوش جمهوری اسلامی ایران برای همه طرفهایی که از مسیر تروریستی خودشان اعلام برائت و توبه کنند و خواستار این باشند که به دامن جمهوری اسلامی برگردند همواره باز بوده و ما این مسیر را باز گذاشتیم و توصیه ما به همه آنهایی که توسط این گروهکها و کارفرمایان خارجی آنها مورد سوء استفاده قرار میگیرند این است که مام میهن جای امنتری برای آنها جهت زندگی و صلح و آرامش خواهد بود.