العالم - ایران
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل در خصوص بررسی تحولات خاورمیانه و موضوع سیاسی - بشردوستانه سوریه افزود: تجاوزات و اقدامات بی ثبات کننده رژیم اسرائیل نقض آشکار حقوق بینالملل محسوب میشود و صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی را نیز تهدید می کند
نماینده جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: از تلاشهای آقای (گیر) پدرسون، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه در برگزاری ششمین جلسه کمیته قانون اساسی سوریه تشکر و از اولین نشست رو در روی رؤسای مشترک این کمیته استقبال میکنیم.
تخت روانچی گفت: این موضوع در کنار رایزنی های اعضای کمیته در مورد برخی عناصر قانون اساسی، پیشرفت قابل توجه و دلگرم کننده ای است.
وی تصریح کرد همانطور که در نشست اخیر نمایندگان اعضای روند آستانه با آقای پدرسون در ژنو تکید شد، ما همچنان به تشویق روسای مشترک کمیته به تعامل سازنده و همکاری مبتنی بر روحیه انعطاف و مصالحه ادامه خواهیم داد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اظهار داشت: ما دوباره تاکید می کنیم کمیته باید بدون هیچ گونه دخالت و فشار خارجی به کار خود ادامه دهد. تعیین هر گونه مهلت ساختگی برای پایان فعالیت کمیته یا هر شرایط دیگری از این نوع، بر کار کمیته تأثیر منفی خواهد گذاشت و بنابراین باید از آن اجتناب شود.
تخت روانچی تاکید کرد: در نهایت، باید اطمینان حاصل شود که این یک روند سیاسی واقعا به رهبری سوریه، متعلق به سوریه، و تسهیل شده توسط سازمان ملل متحد است.
ارشدترین دیپلمات جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: البته برای تکمیل کار کمیته باید تلاش های جدی در زمینه های دیگر نیز صورت گیرد. اولاً، اشغال بخشهایی از سوریه توسط نیروهای خارجی باید پایان یابد. بر این اساس همه نیروهای خارجی اشغالگر و ناخوانده باید بدون هیچ گونه پیش شرط یا تأخیر بیشتر از آن کشور خارج شوند.
تخت روانچی افزود: در این زمینه شورای امنیت باید به مسوولیت خود عمل و رژیم اسرائیل را وادار کند به اشغال جولان سوریه پایان دهد و تجاوزات خود به سوریه را نیز فوری متوقف کند. تجاوزات و اقدامات بی ثبات کننده رژیم اسرائیل نقض آشکار حقوق بینالملل محسوب میشود و صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی را نیز تهدید می کند.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: ترور ۱۶ اکتبر ۲۰۲۱ "مدحت صالح" شهروند سوری، در داخل سوریه توسط تک تیراندازان اسرائیلی از جولان اشغالی از آخرین اقدامات ماجراجویانه اسرائیل است. ما این اقدام جنایت بار و همچنین تمام نقض های حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه توسط رژیم اسرائیل را محکوم و بر حق ذاتی سوریه در دفاع از خود در زمان و مکان مناسب به انتخاب آن، تأکید میکنیم.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل ادامه داد: ما همچنین حمله تروریستی ۲۰ اکتبر دمشق را که جان ۱۴ نفر را گرفت و چند نفر دیگر را مجروح کرد، محکوم میکنیم. اینگونه اقدامات تروریستی بار دیگر تاکید می کند که مبارزه با همه گروههای تروریستی باید بی وقفه ادامه یابد.
تخت روانچی ادامه داد: ما همچنین فعالیت های جدایی طلبانه یا ابتکارات نامشروع خودگردانی در سوریه را رد و هرگونه تلاش برای حمایت از آنها را محکوم می کنیم.
وی اظهار داشت: با توجه به وضعیت وخیم بشردوستانه در سوریه، باید تلاشهای بیشتری برای کاهش رنج مردم نیازمند سوریه از جمله از طریق عدم برخورد سیاسی با ارائه کمکهای بشردوستانه و حمایت از بازسازی سوریه صورت گیرد.
سفیر ایران در سازمان ملل متحد ابراز امیدواری کرد رویکرد مثبت اخیر برخی کشورها به تسریع در بازسازی سوریه و بازگشت تعداد بیشتری از پناهندگان و آوارگان کمک کند.
تخت روانچی گفت: در این زمینه، ما خواستار اجرای کامل و موثر قطعنامه ۲۵۸۵ هستیم که طبق آن شورای امنیت از همه کشورهای عضو خواسته است گامهای عملی برای رسیدگی به نیازهای فوری مردم سوریه بردارند. یکی از این «گامهای عملی» می تواند لغو تحریمهای یکجانبه علیه سوریه باشد.
وی افزود: تحریمهای یکجانبه فقط برای مجازات جمعی کل یک ملت مورد استفاده قرار می گیرند و غیرقانونی و غیر انسانی هستند و باید علیه تمام کشورهای هدف، از جمله سوریه لغو شوند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تاکید کرد: تحریمها نه تنها رنج مردم سوریه را افزایش میدهند بلکه بر فعالیت های سازمان ملل و همچنین سازمان های بشردوستانه بینالمللی و ملی در آن کشور نیز تأثیر نامطلوب میگذارند.
وی تاکید کرد ما همچنین خواستار اختصاص کمک های بشردوستانه بیشتر به سوریه و همچنین شفافیت بیشتر در کمک رسانی فرامرزی به آن کشور و اطمینان از اینکه کمک های وارد شده به سوریه از آن طریق به نیازمندان واقعی میرسد و به دست گروههای تروریستی نمیافتد، هستیم.
تخت روانچی تصریح کرد ما مجددا موضع اصولی خود را تکرار می کنیم که بحران سوریه باید بصورت مسالمت آمیز و طبق اصول حقوق بین الملل بویژه احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی دولتها، عدم مداخله و عدم دخالت در امور داخلی یا خارجی آنها و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی حل شود.