تحریم های اروپا علیه روسیه؛ از چاله به چاه افتادن

تحریم های اروپا علیه روسیه؛ از چاله به چاه افتادن
سه شنبه 3 اسفند 1400 - 23:00

گفته می‌شود بحران اوکراین و استقلال جمهوری های دونتسک و لوگانسک و به رسمیت شناختن آنها از سوی روسیه به عنوان دو جمهوری مستقل،  راه را برای بحران‌هایی طولانی مدت  ویرانگر آماده می کند که شاید قاره «هسته‌ای» اروپا را در دریایی از فقر و خشکسالی انرژی فرو ببرد و پیامدهای غیرقابل تصوری به دنبال داشته باشد.

العالمدرگوشی

به گفته آندریه رودنکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه، این کشور "فعلا" قصد ندارد نیرو به شرق اوکراین بفرستد، اما در صورت "تهدید شدن"، و پس از اقدام روز سه شنبه پارلمان مسکو مبنی بر امضای توافقنامه هایی توسط ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با رهبران دو جمهوری مستقل در شرق اوکراین، این اقدام را انجام خواهد داد.

این درحالی است که تحولات پس از واکنش تهدید آمیز کشورهای اروپایی و آمریکایی در تعیین بسته های تحریم، بسیار شتابان به نظر می رسد .

توجیهات روسیه

مسکو معتقد است به رسمیت شناختن دو جمهوری مستقل در شرق اوکراین، به اصطلاح «فرایند صلح» شکننده برای کنترل درگیری در شرق اوکراین را از بین برده که در راستای اجرای «توافق‌نامه‌های مینسک»بوده و مسکو در بیانیه‌ای درباره آن گفت: کیف هرگز قصد احترام به این توافقات را نداشت.»

با وجود تهدید غرب به تحریم روسیه، پوتین دستور داد که نیروهای حافظ صلح در این دو جمهوری مستقل مستقر شوند.

وزارت خارجه روسیه نیز معتقد است تصمیم پوتین "اساسا ملاحظات بشردوستانه است" و "در نظر دارد به عنوان تضمین زندگی صلح آمیز در مناطق خودمختار دونتسک و لوهانسک عمل کند."

موضع دومای روسیه نیز دفاعی بود زیرا ویاچسلاو ولودین رئیس دوما در بیانیه‌ای که در وب‌سایت پارلمان منتشر شد، اعلام کرد که «به رسمیت شناختن استقلال جمهوری‌های دونتسک و لوهانسک و انعقاد قراردادهای دوستی و همکاری قرار است به درگیری و کشته شدن هموطنانمان در آنجا پایان دهد.

اتهامات عجیب غرب

از جمله اتهامات غرب به رئیس جمهور روسیه این است که او به دنبال احیای امپراتوری روسیه است، در حالی که پوتین پس از به رسمیت شناختن دو منطقه مستقل و دستورش برای اعزام نیروهای "صلح" روسیه به آنجا، تاکید کرد که به دنبال این هدف نیست.

پوتین روز سه شنبه در دیدار با الهام علی یف رئیس جمهوری آذربایجان گفت: پس از تصمیم برای به رسمیت شناختن جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک، شاهد انتشار شایعاتی بودیم که گویا روسیه می خواهد امپراتوری را احیا کند.

وی خطاب به علی یف گفت: بدیهی است از فرصت به دست آمده در دیدار با شما استفاده می کنم تا آنچه را که در مساله اوکراین رخ می دهد، تشریح کنم.

روسیه ملزم به دفاع نظامی از دو جمهوری مستقل است

موافقتنامه هایی که متن آن توسط دوما منتشر شد «مبنایی قانونی» برای حضور ارتش روسیه در «جمهوری های» لوهانسک و دونتسک و دفاع مشترک از آنها تعیین می کند و مجلس نمایندگان به اتفاق آرا به آن رأی دادند و رای‌گیری با تشویق نمایندگان به پایان رسید، والنتینا ماتوینکو، رئیس شورای فدرال، پس از رای‌گیری گفت: «این تصمیمی است که مدت‌ها منتظرش بودیم».

واکنش ها و پیامدهای این اقدام بر گاز وارداتی به اروپا

اولاف شولز، صدراعظم آلمان از اطمینان خود از موافقت اتحادیه اروپا با اعمال بسته‌ای از «تحریم‌های شدید» علیه روسیه خبرداد.

به دنبال آن سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از یک نشست «استثنایی» در روز سه شنبه با نماینده اوکراین خبر داد و گفت: ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو ، پس از گفتگو با اوکراین که بخشی از این ائتلاف نیست، در ساعت 16:00 به وقت گرینویچ کنفرانس مطبوعاتی برگزار خواهد کرد.

اولین تحریم ها از سو بریتانیا اعمال شد؛ بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، علاوه بر اعمال تحریم‌ها، ۵ بانک و 3 فرد ثروتمند روسی را نیز تحریم کرد.

پس از آن؛ رؤسای کمیسیون اروپا و شورای اروپا با «غیرقانونی و غیرقابل قبول» اقدام روسیه در به رسمیت شناختن دو جمهوری دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین، گفتند که بروکسل امروز بعدازظهر اولین بسته تحریمی را علیه روسیه ارائه خواهد کرد.

آن‌ها افزودند که این تحریم‌ها کسانی را که در این تصمیم دخیل بودند و همچنین بانک‌هایی را که از ارتش روسیه و سایر عملیات‌ها در این مناطق حمایت مالی می‌کنند، هدف قرار می‌دهد. طبق بیانیه منتشر شده در این خصوص، این تحریم‌ها همچنین توانایی کشور و دولت روسیه برای دسترسی به سرمایه و بازارهای مالی و خدمات اتحادیه اروپا را هدف قرار خواهند داد. علاوه بر این، اتحادیه اروپا قصد دارد واردات و صادرات این دو منطقه جدا شده را با اقدامات مشابهی که پس از الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ به اجرا درآورد، سرکوب کند.

به نوشته روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز»، به گفته افراد مطلع، اقدامات اتحادیه اروپا در صورت تصویب ۳۵۱ عضو دومای روسیه و همچنین افراد و مشاغل مرتبط با اقدامات روسیه در مناطق جدایی‌طلب را هدف قرار خواهد داد. به گفته این منابع، حداقل دو بانک فعال در دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین نیز در صورتی که این پیشنهادها مورد حمایت ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا قرار گیرد، ممکن است هدف گرفته شوند. رؤسای کمیسیون اروپا و شورای اروپا در بیانیه خود گفتند: اتحادیه اروپا آمادگی دارد تا در مرحله بعد اقدامات بیشتری را با توجه به تحولات بیشتر اتخاذ کند.

اروپا سر خود را به سنگ می زند

جانسون درباره سرنوشت نامعلومی در روزهای آینده هشدار داد و گفت: "ما نمی توانیم درباره روزهای آینده اظهار نظر کنیم ... اما... باید برای یک بحران طولانی آماده شویم."

الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین نیز روز سه شنبه در نامه ای به سربازان نسبت به "فجایع " و "تلفات آینده" هشدار داده است.

بحران درازمدت عملا زمانی آغاز شد که کشورهای غربی تحریم‌هایی را علیه روسیه آغاز کردند، از جمله برلین که به دنبال درخواست رئیس‌جمهور اوکراین از تعلیق اجرای خط لوله گاز «نورد استریم 2» با روسیه خبر داد. که بر عرضه گاز به قاره اروپا تأثیر منفی خواهد گذاشت زیرا این قاره سرد عمدتاً برای بهره برداری از قابلیت های صنعتی خود و تولید انرژی به آن وابسته است

دسته بندی ها :
کلید واژه ها :

پربیننده ترین خبرها