العالم - لبنان - یمن
«بسام المولوی» وزیر کشور لبنان اخیرا نامهای از دولت مستعفی یمن برای قطع پخش زنده شبکههای «المسیره» و «الساحات» دریافت کرد.
بنابر گزارش شامگاه سهشنبه روزنامه «الاخبار»، وزیر کشور لبنان در بیانیهای اعلام کرد که از «احمد عوض بن مبارک» وزیر امور خارجه دولت مستعفی یمن پیامی دریافت کرده است که در این پیام به آنچه «اقدامات خصمانه و دامنزننده حوثیها از خاک لبنان» خوانده شده، اشاره شده و آمده است:«حوثیها از طریق شبکههای المسیره و الساحات، بدون مجوزهای قانونی اقداماتی خصمانه و دامنزننده از خاک لبنان انجام میدهند».
وزیر کشور لبنان در ادامه اعلام کرد که پخش شبکههای المسیره و الساحات ممکن است که تلاشهای رسمی صورتگرفته برای تقویت روابط با کشورهای عربی را با مشکل مواجه سازد و نوعی تعرض به حاکمیت کشورهای یادشده و اقدامی در تضاد با قوانین بینالمللی و میثاق اتحادیه عرب به شمار میرود.
بسام المولوی سپس خبر داد که دو نامه به مدیریت کل نیروهای امنیت داخلی لبنان و همچنین مدیریت کل امنیت عمومی این کشور ارسال کرده تا آنها پس از انجام تحقیقات لازم و جمعآوری اطلاعات پیرامون متولیان این دو شبکه و گردانندگان آنها اقدامات اداری، فنی و قانونی لازم را اتخاذ کنند.
المولوی همچنین دو نامه به وزارتخانههای رسانه و ارتباطات این کشور ارسال کرد و خواست که اقدامات لازم بهویژه در زمینه قانونی بودن فعالیتهای این شبکهها در خاک لبنان انجام شود.
دولت مستعفی یمن که تحت حمایت عربستان سعودی قرار دارد، در حالی خواستار قطع این دو شبکه یمنی شده است که شبکههای یادشده به مخالفت با اقدامات متجاوزانه ائتلاف سعودی در یمن میپردازند و جنایتهای ائتلاف در خاک یمن را برملا میکنند.
از طرفی دیگر، لبنان در حالی به پیام دولت مستعفی یمن پاسخ مثبت داده است که روابط بیروت با برخی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس چندی پیش به علت اظهارات یکی از وزرای این کشور متشنج شد و روابط تجاری بیروت با کشورهای یادشده در معرض خطر قرار گرفت ازاینرو دولت لبنان سعی کرد با پاسخ مثبت به خواستههای چند کشور عربی حاشیه خلیج فارس این روابط را به حالت عادی بازگرداند.
تنش میان لبنان و کشورهای حوزه خلیج فارس بویژه عربستان سعودی از آنجا آغاز شد که «جرج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی مستعفی لبنان در یک مصاحبه تلویزیونی که مربوط به پیش از انتصاب وی به عنوان وزیر بود، خواهان توقف جنگ علیه یمن شد.
قرداحی در پاسخ به این سؤال که تحولات جاری در یمن را چگونه ارزیابی میکند، گفته بود: «تجاوز وحشیانه به یمن که هشت سال از آن میگذرد، باید متوقف شود. آنچه که یمنیها انجام میدهند، حقوق قانونی آنها در دفاع از خود است و من پایداری مردم یمن در قبال این تجاوز را ارج مینهم».
در پی این اظهارات، عربستان سعودی، بحرین، امارات هر یک سفرای خود را از لبنان فراخواندند و کویت هم در گامی مشابه ضمن فراخواندن سفیر خود از لبنان، ۴۸ ساعت به کاردار سفارت لبنان فرصت داد تا این کشور را ترک کند.
بهرغم آنکه کشورهای مذکور علت اقدام خود را اظهارات جرج قرداحی اعلام کردند، اما وزیر اطلاعرسانی مستعفی دولت لبنان اظهار داشت: «دیگر همه میدانند که مشکل فعلی بسیار فراتر از من و مربوط به موضع عربستان سعودی در قبال نقش حزبالله در لبنان و منطقه است همانطور که ریاض خود چند بار این را به صراحت اعلام کرد».
وزیر اطلاع رسانی لبنان همزمان با ورود رئیسجمهور فرانسه به منطقه و تحت فشار کشورهای یادشده استعفای خود را اعلام کرد. جورج قرداحی دومین وزیر لبنانی بود که در کمتر از یک سال گذشته به علت اظهارنظر درباره اقدامات عربستان سعودی مجبور به استعفا شد. در نوزدهم ماه می گذشته، «شربل وهبه» وزیر امور خارجه لبنان پس از بیان اظهاراتی درباره ترور «جمال خاشقچی» مجبور به استعفا شده بود.
بسام المولوی همچنین پیشتر پس از دریافت تماسی از «راشد بن عبدالله آل خلیفه» همتای بحرینیاش دستوری مبنی بر اخراج گروه ضد نظام آل خلیفه به نام «الوفاق» از خاک لبنان صادر کرده بود.
فارس