العالم ـ اروپا
خبرگزاری رویترز گزارش داد، یک اندیشکده پیشرو در حوزه نظامی روز دوشنبه اعلام کرد کشورهای اروپایی واردات تسلیحات خود را در پنج سال منتهی به سال 2022 تا 47 درصد افزایش دادند در حالی که سهم ایالات متحده از صادرات تسلیحات جهانی از 33 درصد به 40 درصد افزایش یافت.
عملیات نظامی روسیه در اوکراین در سال گذشته، پس از سالها تنشهای فزاینده، کشورهای اروپایی را بر آن داشت تا برای تقویت زیرساختهای دفاعی خود با شتاب بیشتری وارد عمل شوند.
پیتر دی ویزمن، پژوهشگر ارشد انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) در بیانیه ای گفت: «حتی با کاهش انتقال تسلیحات در سطح جهانی، انتقال تسلیحات به اروپا به دلیل تنش بین روسیه و سایر کشورهای اروپایی به شدت افزایش یافته است.»
سیپری سلاح های اصلی را هواپیما، کشتیهای جنگی، تانکها، توپخانه، موشکها و سامانههای مختلف دفاعی سنگین تعریف میکند.
کشورهای اروپایی در ائتلاف ناتو به رهبری ایالات متحده واردات تسلیحات خود را 65 درصد نسبت به دوره پنج ساله قبلی افزایش دادند. اما بر اساس گزارش سیپری، انتقال تسلیحات بین المللی در سراسر جهان 5.1 درصد کاهش یافت.
ایالات متحده و روسیه در سه دهه گذشته به ترتیب بزرگترین صادرکننده تسلیحات در جهان بوده اند.
صادرات تسلیحات ایالات متحده از بازه زمانی 2013-17 تا 5 سال پس از آن 14 درصد افزایش یافت و ایالات متحده 40 درصد از صادرات تسلیحات جهانی را به خود اختصاص داده است. سهم روسیه در همین بازه زمانی از 22 درصد به 16 درصد کاهش یافت.
سیمین تی. ویزمان، پژوهشگر سیپری نیز افزود: «احتمالاً عملیات نظامی روسیه در اوکراین، صادرات تسلیحات روسیه را بیشتر محدود خواهد کرد. به این دلیل که روسیه تامین نیاز نیروهای مسلح خود را در اولویت قرار خواهد داد و تقاضا از سوی دیگر کشورها به دلیل تحریمهای تجاری روسیه پایین خواهد ماند.»
در سال 2022 سیپری هشدار داده بود که زرادخانه هستهای جهانی احتمالاً در سالهای آینده افزایش خواهد داشت.