آنکارا، اظهارات ناظران بین‌المللی انتخابات ترکیه را تاسف‌آور خواند

آنکارا، اظهارات ناظران بین‌المللی انتخابات ترکیه را تاسف‌آور خواند
چهارشنبه 27 ارديبهشت 1402 - 11:38

وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه‌ای برخی اظهارات ناظران بین‌المللی اروپایی انتخابات سه روز پیش این کشور را مغرضانه، توهین آمیز و تأسف آور خواند.

العالم - ترکیه

برای نظارت بر روند انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه، ۴۸۹ ناظر بین‌المللی از چندین سازمان و نهاد به ترکیه اعزام شده بودند که برخی از آنها گزارش‌هایی را درباره انتخابات ترکیه منتشر کردند که محتوای آنها با واکنش شدید وزارت خارجه این کشور مواجه شد.

تارنمای خبری استار به نقل از وزارت خارجه ترکیه گزارش داد: «اظهارات برخی ناظران بین‌المللی با اهداف سیاسی و به شکل اتهام‌آمیز مطرح شده و گزارش برخی از آنها فراتر از انتخابات است و بیان تحلیل‌های سیاسی و اظهارنظرهای مغرضانه به اعتبار هیات‌های نظارت بر انتخابات سازمان امنیت و همکاری اروپا لطمه می زند.»

وزارت خارجه ترکیه در بیانیه خود گزارش برخی ناظران بین‌المللی انتخابات ترکیه را مغایر با روند جاری و ناسازگار با اصول مشاهده مستقل و بی طرفانه آنها خواند.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: ترکیه بر اساس تعهدات خود در چارچوب شورای اروپا، سازمان امنیت و همکاری اروپا، مجمع پارلمانی همکاری اقتصادی دریای سیاه، سازمان کشورهای ترک، مجمع پارلمانی کشورهای ترک و مجمع پارلمانی مدیترانه، دعوتنامه ای را برای نظارت بر انتخابات این هفته به این سازمان‌ها ارسال کرد و بر این اساس در مجموع ۴۸۹ نفر برای نظارت بر روند انتخابات به این کشور اعزام شدند.

وزارت خارجه ترکیه در ادامه بیانیه خود افزود: آنکارا همکاری کاملی برای اجرای وظایف این ناظران بین‌المللی به عمل آورد تا آنها بتوانند فعالیت خود را به درستی انجام دهند و بر روند انتخاباتی نظارت کنند که مطابق با معیارهای انتخابات آزاد و دموکراتیک برگزار شد.

در این بیانیه تاکید شده که بسیاری از ناظران بین‌المللی اعزامی با بیانیه‌های مختلف تأیید کردند که انتخابات در ترکیه به صورت شفاف، آزاد، کثرت‌گرا، عادلانه و مطابق با استانداردهای بین‌المللی برگزار و امنیت صندوق‌های رای در آن تضمین شد.

مردم ترکیه روز یکشنبه ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برای انتخاب رئیس جمهور و ۶۰۰ نماینده پارلمان این کشور پای صندوق‌های رای رفتند که به علت نرسیدن حد نصاب ۵۰ درصد به اضافه یک رای، توسط هیچ کدام از سه نامزد حاضر انتخابات ریاست جمهوری، رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور و کمال قلیچداراوغلو نامزد ائتلاف ملت به دور دوم راه یافتند.

شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که بر اساس نتایج شمارش آرا، اردوغان با کسب بیش از ۲۷ میلیون و ۸۸ هزار رای معادل ۴۹.۵ درصد آراء و کمال قلیچداراوغلو با کسب بیش از ۲۴ میلیون و ۵۶۸ هزار رای، معادل ۴۴.۸۹ درصد رای به دور دوم راه یافته‌اند.

«محرم اینجه» نامزد شکست خورده پنج سال پیش و نامزد مورد حمایت حزب مملکت و یکی از چهار گزینه حاضر در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در این دوره، چهار روز پیش از برگزاری انتخابات کنار کشید و از ادامه رقابت انصراف داد و سینان اوغان نامزد دیگر این رقابت نیز توانست ۵.۱۷ درصد آرای مردمی را کسب کند.

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دو هفته بعد روز یکشنبه ۲۸ ماه مِی ۲۰۲۳(۷ خردادماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.

۶۰۰ نماینده پارلمان ترکیه در انتخابات روز یکشنبه برگزیده شدند و بر اساس آرای مردمی، ائتلاف جمهور(حامیان اردوغان) با کسب ۴۹.۳۱ درصد آرا توانست ۳۲۱ کرسی مجلس این کشور و اکثریت پارلمان را به دست گیرد.

بر اساس نتایج اعلام شده، ائتلاف ملت(حامیان قلیچداراوغلو) نیز توانست با کسب ۳۵.۱۹ درصد آرای مردمی در این انتخابات، ۲۱۳ کرسی مجلس ترکیه را در اختیار گیرد.

بر اساس نتایج اعلام شده، ائتلاف کار و آزادی(احزاب کُردی) ۱۰.۵۱ درصد آرا و ۶۶ کرسی این انتخابات را کسب کرده و ائتلاف آتا(حامیان سینان اوغان) نیز به علت کسب ۲.۴۶ درصد آرای این انتخابات و نرسیدن به حد نصاب هفت درصد برای حضور در پارلمان، از راهیابی به مجلس ترکیه باز ماند.

بر اساس شمارش آرای صندوق ها، احزاب عدالت و توسعه با ۲۶۶ کرسی، جمهوری خواه خلق ترکیه با ۱۶۹ کرسی، چپ سبز با ۶۲ کرسی، حرکت ملی با ۵۰ کرسی، حزب نیک با ۴۴ کرسی، حزب دوباره رفاه با پنج کرسی و حزب کارگران ترکیه با چهار کرسی به مجلس ۶۰۰ نفری ترکیه به شکل اختصاصی راه یافتند.

شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که میزان مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۸۸.۸۴ درصد واجدان شرایط و نرخ مشارکت در انتخابات پارلمانی نیز بیش از ۸۷ درصد بوده است.

دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و بر اساس اصلاحیه قانون اساسی که در سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید، رئیس جمهور بالاترین مقام اجرایی و رئیس دولت بوده و در انتخاب وزرا و همراهان دولت اختیار کامل دارد.

دوره پارلمان ترکیه نیز پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی می‌نشینند.

ایرنا

پربیننده ترین خبرها