العالم - فلسطین اشغالی
بخش عربی زبان شبکه «اسپوتنیک» روسیه در گزارشی پیرامون تاثیرات جنگ غزه بر روی اوضاع رژیم اسرائیل نوشت، پس از سپری شدن بیش از یک ماه از حمله رژیم اسرائیل به نوار غزه کابینه نتانیاهو در عرصه های سیاسی، اقتصادی، حقوقی و اجتماعی لطمات بسیاری متحمل شده است.
ناظران می گویند که زیان های اقتصادی رژیم اسرائیل همه بخش های صنعتی، بازرگانی و گردشگری را فراگرفته است و پیش بینی می شود در عرصه سیاسی نیز خود نتانیاهو سقوط کند. پس از آشکار شدن دروغ های وی درباره فلسطین و ویرانی های غزه و کشتار غیر نظامیان، اعتماد به وی در داخل و خارج از اسرائیل بین رفته است.
«عماد عکوش» کارشناس اقتصاد لبنانی الاصل به این شبکه خبری گفت: ادامه حمله نظامی به نوار غزه، اقتصاد رژیم اسرائیل را به طور گسترده و در همه بخش های اقتصادی به رو فرسایش خواهد برد. بخش گردشگری که ۷ میلیارد دلار برای این رژیم درآمد داشت به طور کامل متوقف شده است. بخش حمل و نقل هوایی، دریایی و زمینی این رژیم هم به میزان ۷۰ درصد تعطیل شده است. بیش از ۴۲ شرکت هواپیمایی سفرهای خود به سرزمین های اشغال شده را تعلیق کرده اند یا اینکه سفرها را به پایین ترین حد رسانده اند.
این کارشناس تصریح کرد همچنین شرکت های هواپیمایی این رژیم هم به دلیل افزایش هزینه بیمه در برابر خطرات جنگ، تعداد سفرهای خود را به حداقل کاهش داده اند تا جایی که دولت مجبور به دخالت در این زمینه شد و به مقدار ۶ میلیارد دلار به شرکت های داخلی ضمانت داده است.
بخش کشاورزی این رژیم هم شاهد رکود است و کار کشاورزی در شهرک های اطراف غزه، شمال فلسطین و در مرزهای لبنان متوقف شده است. این در حالی که بیش از ۸۰ درصد سبزیجات و ۴۰ درصد میوه ها و تولیدات لبنی و مرغ در این مناطق تولید می شوند. بخش صنعت اسرائیل هم از این جنگ تاثیر زیادی پذیرفته است. در این چارچوب فراخواندن بیش از ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره برای وارد شدن به میدان نبرد که بیشتر آنها در بخش صنعت مشغول به کار هستند، در این زمینه تاثیر گذار بوده است.
این اقتصاددان لبنانی درباره تاثیر جنگ بر روی اقتصاد اسرائیل افزود: تاثیرات این تحولات به طور گسترده ای خود را نشان می دهد. ارزش پول اسرائیل تاحدود ۷ درصد کاهش یافت. بورس تل آویو به ویژه شاخص اصلی آن کاهش یافت و ۲۰ میلیارد دلار زیان دید. ۵ بانک بزرگ که در سرزمین های اشغال شده فعالیت می کنند هم بیش از ۲۵ میلیارد دلار ضرر کردند. این زیان ها با ادامه جنگ و افزایش هزینه های آن، تداوم خواهد یافت.
وی تاکید کرد اسرائیل بیش از ۲ ماه نمی تواند به نبرد ادامه دهد زیرا ادامه این جنگ سبب می شود اسرائیلی ها و سرمایه گذاران از این سرزمین ها مهاجرت کنند و به دنبال مکان های امنی باشند.
طبق این گزارش، چندی قبل وزارت امور مالی اسرائیل زیان های اسرائیل از جنگ را تاکنون حدود ۵۰ میلیارد بر آورد و تصریح کرد در صورت ادامه جنگ رکود بیشتری دامنگیر این رژیم خواهد شد
«اسامه شعث» استاد علوم سیاسی فلسطینی تبار هم به شبکه اسپوتنیک گفت از زمان آغاز عملیات «طوفان الاقصی» کابینه اسرائیل صدمات بسیاری را متحمل شده و ارکان آن به طور بی سابقه ای در همه عرصه های انسانی، سیاسی و اقتصادی و ... به لرزه در آمده است. تلفات انسانی رژیم اسرائیل هم خیلی بالا بوده و صدها تن از سربازان این رژیم در این جنگ کشته و زخمی شدند. نتانیاهو نیز اعتراف کرد است که ۲۶۰ تن زخمی شدند که اوضاع ۱۰۰ تن از آنان خطرناک است.
به گفته این تحلیلگر فلسطینی تبار، در حوزه ساختارهای اجتماعی، بیش از ۱۲۰ هزار شهرک نشین که در شهرک های یهودی نشین اطراف غزه ساکن بودند به تل آویو و شهرک های داخلی تر فرار کرده اند یا مجبور به فرار به خارج از سرزمین های اشغالی شده اند. آنها به دلیل اقدامات ظالمانه و جنجال آفرین نتانیاهو و افراط گرایانی که به دنبال کنترل دستگاه قضایی هستند، دیگر هیچ اعتمادی به دولت نتانیاهو ندارند.
وی افزود: در عرصه سیاسی و بین المللی هم تاریخ مصرف کابینه نتانیاهو با آغاز جنگ در روز هفتم اکتبر گذشته به پایان رسیده است و با پایان جنگ نیز کار آنها به انتها خواهد رسید. جهانیان هم پس از کشتار کودکان و زنان فلسطین به دروغ های نتانیاهو پی بردند. ارتش و کابینه این رژیم پس از تحمل این همکه آسیب، دیگر فرصت چندانی برای حضور در سرزمین های فلسطین را نخواهند داشت.
ـ تحریریه