العالم- فلسطین اشغالی
به دنبال جنگ ویرانگر رژیم اشغالگر علیه باریکه غزه، که تاکنون به شهادت حدود ۳۵ هزار فلسطینی، که عمده آنها را زنان و کودکان شامل میشود، شعله تنشها بهسرعت در دانشگاههای آمریکا، که برخی از آنها معتبر و بسیار معروف هستند، زبانه کشید. اما طی حدود دو هفته، این تنشها به خیزشی عظیم تبدیل شده که همطراز با جنبش ضد آپارتاید دهه ۱۹۸۰ است را تداعی میکند.
دانشجویان چه میخواهند؟
دانشجویان با برپایی راهپیماییها، اعتصاب غذا و برپایی کمپهای اعتراضی، تأکید دارند که دانشکدههایشان که منابع موقوفه عظیمی دارند روابط مالی خود با رژیم اسرائیل را قطع کنند و از حیث مالی، خودشان را از این رژیم جدا سازند.
موقوفات دانشگاهی همهچیز را از آزمایشگاههای تحقیقاتی گرفته تا کمک هزینههای تحصیلی تامین میکنند که در بیشتر موارد، از بازدها میلیونها دلار سرمایهگذاری استفاده میکنند. آنها همچنین مالک سهام شرکتهای بزرگ از جمله آمازون و مایکروسافت هستند.
هر چند عدم سرمایهگذاری در رژیم اسرائیل تاثیرات قابلتوجهی بر جنگ غزه نخواهد داشت، معترضان دانشگاهی میگویند که این امر هویت افراد و طرفهایی، که از جنگ سود میبرند را آشکار میکند.
در بحبوحه این خیزش بزرگ دانشگاههای سراسر جهان، که خاطرات اعتراضات علیه جنگ ویتنام را تداعی میکند، مدیران دانشکدهها، مجریانه قانون و سیاسیون در حال دست و پنجه کردن با این هستند که برای مهار یک شورش سراسری، که تحت کنترل و رصد لحظهبه لحظهای شبکههای اجتماعی است، چگونه واکنش نشان دهند.
دانشگاه "نورث ایسترن " از جمله دانشگاههایی است که تصمیم گرفته با این اعتراضات دانشجویی مقابله کرده و درخواست معترضان به قطع همکاری با شرکتهای اسلحهسازی برای ارتش اشغالگر را نادیده بگیرد.
دانشگاه بسیار معتبر "کلمبیا " در نیویورک نیز اولین مرکز آموزشی بود که اردوگاه دانشجویان را از پردیس دانشگاه جمع کرد و گفت که این معترضان "محیطی ارعابآور و تهدیدآمیز برای دانشجویان ایجاد میکنند ".
تنشها و بحرانی، که در دانشگاه کلمبیا به اوج میرسد الهامبخش چادر زدن در دانشگاههای خصوصی و عمومی در حداقل ۲۲ ایالت و واشنگتن دیسی شده است.
گسترش دامنه اعتراضات به کشورهای مختلف
معترضان حامی فلسطینیان در هفته گذشته در صحن دانشگاهها در استرالیا، کانادا، فرانسه، ایتالیا و انگلیس و همچنین ژاپن نیز تجمع کردهاند.
کانادا
دانشجویان دانشگاه "اوتاوا" با برپایی تجمع اعتراضی خواستار "پایان دادن به جنگ نسلکشی توسط اشغالگران غزه" شدند.
مکزیک
دهها دانشجو و فعال حامی فلسطین در مکزیکوسیتی، در اعتراض به ادامه نسلکشی اسرائیل در غزه، مقابل "دانشگاه ملی خودمختار مکزیک" بزرگترین دانشگاه این کشور، با برپایی چادرهایی، با دانشجویان معترضان در آمریکا اعلام همبستگی کردند.
فرانسه
دانشگاه معتبر فرانسوی "ساینس پو" اعلام کرد که شعبه اصلی خود در پاریس را پس از اشغال ساختمانهای جدید این دانشگاه توسط دانشجویان طرفدار فلسطین امروز- جمعه- تعطیل میکند.
سوییس
حدود صد دانشجوی طرفدار فلسطین لابی ساختمانی متعلق به دانشگاه "لوزان" را اشغال کردند و خواستار تحریم موسسات اسرائیلی و آتشبس فوری و دائمی در نباریکه غزه شدند.
ژاپن
دانشجویان دانشگاه "واسیدا" در توکیو، پایتخت، برای توقف جنگ در باریکه غزه تظاهرات کردند.
تدابیر دولت فرانسه برای مهار اعتراضات
در سایه اوجگیری تظاهرات ضد جنگ در دانشگاههای فرانسه، دولت از رؤسای دانشگاههای این کشور خواست در مقابله با کمپین حمایت از غزه، ضمن حفظ نظم در داخل دانشگاهها از حداکثر اختیارات خود برای سرکوب اعتراضات استفاده کنند.
طبق این گزارش، "سیلوی ریتالیو" وزیر آموزش عالی فرانسه از رؤسای دانشگاههای این کشور خواست برای مقابله با کمپین دانشجویی حمایت از غزه در دانشگاه های این کشور از حداکثر اختیارات قانونی خود به خصوص مجازات و تدابیر تأدیبی یا فراخواندن نیروهای امنیتی استفاده کنند.
وی در این درخواست با اینکه مدعی ضرورت احترام به آزادی بیان و اندیشه در دانشگاهها شده است اما از اساتید و رؤسای دانشگاهها خواسته است "نظم را برقرار کنند".
این وزیر دولت فرانسه رؤسای هر 74 دانشگاه فرانسه را موظف به حفظ نظم در داخل دانشگاه و استفاده از نیروهای پلیس برای برقراری نظم و امنیت کرده است.
وی همچنین تهدید کرد "دانشجویانی که تهدیدی برای دیگران حساب میشوند به طور موقت اجازه حضور در دانشگاه را نخواهند داشت".
در حالی که دانشجویان حامی مسأله فلسطین در دانشکده علوم سیاسی پاریس خواستار "لغو توافقهای این دانشکده با دانشگاهها و سازمان حامی اسرائیل" هستند اما این وزیر ادعا کرده است "دانشگاههای فرانسه هیچ نوع موضعگیری در قبال تحولات خاورمیانه ندارند".