العالم - ایران
ایران در سالهای اخیر به واسطه پیشرفتهای بینظیری که در زمینه ساخت و تنوعبخشی موشکها با مدلها، توانمندیها و بردهای مختلف به دست آورده است، به یک بازیگر مطرح در سطح جهانی تبدیل شده است.
کاهش وزن موشکهای دوربرد به یکچهارم، افزایش کارایی کلاهک های جنگی موشکها تا دهبرابر، کاهش زمان آمادهسازی آن به یکششم نسبت به گذشته و اعلام رونمایی از موشک کروز با برد ۱ هزار و ۶۵۰ کیلومتر با نام "پاوه" از جمله ویژگی های موشکی ایران است.
تا پیش از سال ۱۳۹۴ و رونمایی از موشک "عماد"، موشکهای ایرانی صرفا به دقت حاصله از سامانههای ناوبری و هدایت و کنترل کلی موشک میرسیدند و موشک عماد با کلاهک جنگی جداشوندهاش از سامانه هدایت و کنترل تا انتهای مسیر برخوردار بوده و گام بعدی موشکهای بردبلند ایران تا حد نقطهزنی پیشرفته است.
در ادامه همین مسیر قابلیت نقطهزنی به موشکهای بردبلند تا ۲ هزار کیلومتر همچون "قدر" نیز گسترش یافت و سپس تا موشکهای «قیام» (با برد ۸۰۰ کیلومتر) و "خرمشهر" (با برد ۱۸۰۰ تا ۲ هزار کیلومتر) هم پیش رفت و در نهایت موشکهای "شهاب ۲" (با برد ۸۰۰ کیلومتری) هم از این پیشرفت بینصیب نماند، هرچند قابلیت تصحیح مسیر و دستیابی به دقت بسیار بالا در این موشکها وجود داشت اما سرجنگیها همچنان روی مدار بیضوی بالستیک حرکت میکردند و همین امر امکان تحلیل مسیر طیشده با هدف پیشبینی ادامه آن را برای سپرهای دفاع موشکی فراهم میکند و شانس درگیری مؤثر با پرتابه مهاجم را افزایش میدهد.
از همینجا ایده توسعه کلاهک های بالستیک با قابلیت مانور در فاز نهایی در برنامه موشکی ایران جایگاه ویژهای یافت و طراحی سرجنگیهایی که از مدار بالستیک و محاسبهپذیر برای سامانههای دفاع موشکی خارج باشند و سامانه دشمن در پیشبینی مسیر و در نتیجه قفل روی آنها دچار مشکل شود، در دستور کار قرار گرفت تا امکان مقابله سپر دفاع موشکی با آنها به نزدیک صفر برسد.
این ایده با اعلام خبر ساخت موشک هاپیرسونیک در ۱۸ آبانماه از سوی فرمانده نیروی هوافضای سپاه جنبه عملیاتی به خود گرفت.
دشواری دفاع دربرابر قدرت تخریبگری هایپرسونیک به دلیل سرعت بسیار بالا، مانورپذیری و پیشبینیناپذیری مسیر پرواز و برد کافی برای قراردادن اهداف فراقارهای، سلاح قدرتمند و بازدارندهای در اختیار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گذاشته است که اعلام جزئیات تازهای از آن در گفتوگوی اخیر حاجیزاده نشان میدهد حتی اگر امکان رونمایی از موشک هایپرسونیک به دلیل خروج از جو دشوار باشد، برنامه موشکی ایران و ساخت ماهوارهبرها و پهپادهای ایرانی که به فروش آخری به روسیه هم رسیده روندی را در سالهای اخیر طی کرده که "اگر دشمنان آن را باور نکردند هم مهم نیست؛ روز حادثه مشخص میشود".
موشکهای بالستیک ایرانی معمولا از ترکیب فناوریهای قدیمی و نوین ساخته شدهاند و نوعی مهندسی معکوس که جزو خصایص و ذوق و توانمندی ایرانی است،از مواد نسبتا پیشرفته مانند کامپوزیتها برای کاهش وزن موشک و افزایش برد آنها بهره جسته است.