"حمید فاضلی" روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه العالم، درباره اقدامات خصمانه و غیرقانونی غرب در حذف شبكههاي ماهوارهاي ايران از جمله العالم از چند ماهواره در جهان گفت: متأسفانه به رغم این که دنيا به جريان آزاد تبادل اطلاعات معتقد است، چنين برخوردهايي صورت می گیرد.
برنامه ریزی برای پرتاب ماهواره قائم
وی افزود: ما از چند سال قبل برنامه گستردهاي را برای طراحي، ساخت و پرتاب ماهواره مخابراتي به نام قائم دنبال مي كنيم. پيش بيني شده که این ماهواره داراي 12 ترنسپوندر محموله مخابراتي باشد، و قرار است در يكي از موقعيت هاي مداري ايران استقرار يابد.
فاضلی تأکید کرد: براي رسيدن به چنين هدفي همزمان بايد برای توسعه حامل هاي خود اقدام کنیم تا بتوانیم ماهوارهاي به وزن بيش از يك تن را به موقعيتی در مدار حدود 36 هزار كيلومتري برسانیم. همچنين پايگاه ملي پرتاب باید در جنوبي ترين نقاط جنوب شرق كشور احداث شود.
ارسال ماهواره تمام عیار مخابراتی تا 5 سال آینده
وی ادامه داد: با توجه به تاكيدات رييس جمهور، برنامه اي كوتاه تر را طراحي كرديم که قادر خواهيم بود تا 5 سال آينده ماهواره مخابراتي تمام عيار ايراني را در موقعيت مداري كه در حال ثبت آن در آي تي يو هستيم، مستقر نماييم.
رئیس سازمان فضایی در پاسخ به این سئوال که آیا این ماهواره قادر به پوشش شبكههاي ماهواره اي ايراني خواهد بود یا نه، اظهار داشت: بله اين ماهواره مي تواند پوشش هاي خوبي را براي برنامه هاي راديو و تلويزيون ايجاد كند.
ماهواره ایران ست -1 برای دو ساعت پخش برنامه در روز
فاضلی تأکید کرد: ما در نقشه راهي كه براي دستيابي به ماهواره مخابرتي مدار ژئو ترسيم كرده ايم، طي دوسال و نيم آينده نقطه مياني دست يابي به ماهواره مخابراتي را خواهيم داشت، و اين نقطه مياني را از طريق پرتاب ماهواره ايران ست-1 باهدف توسعه فناوري هاي اصلي انجام خواهيم داد.
فاضلی خاطرنشان کرد: ماهواره ايران ست-1 با هدف توسعه فناوري انتقال مداري و مقابله با تشعشعات فضايي انجام خواهد شد. وزن اين ماهواره 70 كيلوگرم و قابليت پوشش دهي آن در اولين قدم روزانه حداقل دو ساعت خواهد بود.
وی ادامه داد: پرتاب اين ماهواره ابتدا توسط ماهواره بر سيمرغ تا ارتفاع 250 كيلومتري يعني مدار "پاركينگ" انجام خواهد شد؛ و بعد در دل خود اين ماهواره يك رانشگر گاز سرد وجود دارد و با تغيير شيب مداري 10 درجه به ارتفاع 11 هزار كيلومتري خواهد رسيد.
فاضلی تأکید کرد: این ماهواره در اين ارتفاع مي توان دوساعت در روز برنامه تلويزيوني پخش كند، و پيش بيني ما اين است كه اين پرتاب از پايگاه امام خميني (ره) در سمنان انجام شود.
ماهواره مخابراتی ایران ست- 2
رئیس سازمان فضایی درپاسخ به این سئوال که چرا این ماهواره فقط دو ساعت پوشش دارد، اظهار داشت: ماهواره ایران ست-1 هنوز ظرفيت ها و قابليت هاي خود را پيدا نكرده است، اما در اين مسير اين قدم اول ما خواهد بود و در قدم دوم كه در سال 1396 محقق خواهد شد ماهواره ايران ست-2 را به فضا پرتاب خواهيم كرد، كه ماموريت آن تثبيت فناوري ها و سيستمها و انجام آزمايشي ماهواره اصلي ژئو خواهد بود.
فاضلی ادامه داد: اين ماهواره توسط ماهواره بر"سرير" كه بعد از ماهواره بر سيمرغ طي 4 سال آينده توسعه خواهد يافت به فضا پرتاب خواهد شد، و وزن آن 50 كيلوگرم و جهت انجام ارتباطات مخابراتي آزمايشي، داراي حداقل يك ترنسپوندر در باند KU خواهد بود.
فاضلی تأکید کرد: ابتدا در مدار 250 كيلومتري توسط سرير پرتاب خواهد شد و بعد با استفاده از رانشگرها با تغيير شيب 31 درجه به مدار 36 هزار كيلومتري در موقعيت مداري ايران قرار خواهد گرفت.
ارسال نسخه نهایی "ایران سَت"
فاضلی ادامه داد: اين ماهواره مي تواند ساعات بيشتري از پخش تلويزيوني را پوشش دهد. يك سال بعد از آن هم نسخه نهايي ايران ست به مدار ژئو پرتاب خواهد شد كه داراي 2 ترنسپوندر خواهد بود و مي تواند 5 شبكه تلويزيوني را تحت پوشش تمام وقت خود قرار دهد. وزن آن 250 كيلوگرم است و توسط ماهواره بر سرير به موقعيت 250 كيلومتري در مدار پاركينگ ارسال خواهد شد و بعد از طريق رانشگرها با تغيير شيب 31 درجه به موقعيت 12 و نيم درجه شرقي منتقل مي شود.
فاضلی گفت: این نخستین ماهواره حرفه اي ايراني خواهد بود که از تمام قابليت هاي يك ماهواره مخابراتي برخوردار است. به اين ترتيب ما تمام دانش فني مربوط به پرتاب ماهواره و پخش برنامه از طريق آن را خواهيم داشت، و بعد از آن تلاش ما معطوف به توسعه حامل هاي سنگين تر خواهد شد كه بتواند ماهوارههايي درحد يك تن را با نيروي پيشران بيشتر آماده كنيم.
فاضلی خاطرنشان کرد: يكي از برنامههاي ما دست يابي به ماهواره قائم است كه 12 ترانسپوندر در باندهاي مختلف در موقعيت مداري خاص ايران استقرار خواهد يافت.
دانش ماهوارهها کاملا ایرانی است
فاضلی تأکید کرد: اين فعاليت ها تماما مبتني بر دانش ايراني و فناوری هايي است كه در كشور توسعه خواهد يافت؛ البته ما علاقمند هستيم اين فعاليت هاي صلح آميز فضايي را با همكاري ساير كشورها انجام دهيم و اگر آنها علاقمند به كمك باشند، ما حتما استفاده خواهيم كرد؛ اما تا به حال با وجود اظهار علاقه برخی کشورها، متاسفانه آنها به دليل فشارهاي بين المللي نتوانسته اند به تعهدات خود عمل كنند.
فاضلی گفت: اگر تحريم و فشارهاي سياسي خارجي مانع آنها نباشد ما استقبال خواهيم كرد. اما در شرايط كنوني خودمان مجبوريم تلاش كنيم كه الحمدلله تا اينجا هم موفق بوده ايم. در ماهواره هاي اميد، رصد و نويد و ناهيد و - ان شاء لله- ماهواره فجر از هيچ كشوري كمك فني نگرفتيم، و ما همه را با فكر و ظرفيت هاي دانشمندان و نخبگان ايراني و مراكز تحقيقاتي ايراني انجام داديم. حتي پرتاب ميمون كه نام آن را پيشگام گذاشتيم بدون كمك خارجي انجام شد.
برنامه عظیم ایران برای اعزام انسان به فضا
رئیس سازمان فضایی ایران تأکید کرد: يكي از آخرين دستاوردهاي اخير سازمان فضایی پرتاب موجود زنده تا ارتفاع 120 كيلومتري بود و به لطف خداوند با موفقيت بازيابي شد.
وی با بیان این که سازمان فضایی ایران اکنون در شرايط ايده آلی قرار دارد افزود: اکنون در حال تكميل یک برنامه عظيم ملي برای اعزام انسان به فضا هستیم، که ان شاء الله در سال هاي آينده در پرتاب زير مداري مانند ميمون كه در زير مدار پرتاب شد، انسان را به زير مدار پرتاب و بازيابي خواهيم نمود.
پرتاب ماهوارههای سنگینتر به ارتفاع بالاتر
فاضلی تأکید کرد: در بحث ماهوارههاي مخابراتي و سنجشي نيز فعاليت هاي خوبي را آغاز كرديم که این موضوع با سرعت پيگيري مي شود، تاكنون براي ارسال ماهواره هاي تحقيقاتي اميد، رصد و نويد اقدام كرده ايم، با همكاري دانشگاه ها و مراكز فناوري كه توانستيم زيرساخت هاي فناوري آن را در اين پرتاب ها به دست آوريم. اين پرتاب در مدار لئو بود، اما برنامه داريم به ارتفاعات بالاتر و ماهواره هاي سنگينتر و همچنين ماهواره بر هایی با قابليت هاي بيشتر دست پیدا کنیم.
ساخت ماهواره کاربردی و عملیاتی
رئیس سازمان فضایی ایران درباره ماهواره هاي فجر و سيمرغ گفت: فجر يك ماهواره تحقيقاتي است و ما در حال نزديك شدن به يك ماهواره كاربردي و عملياتي هستيم و قرار است "سفير فجر" توسط ماهواره بر سفير يك بی، به فضا پرتاب شود.
فاضلی ادامه داد: این ماهواره مي تواند تصاوير را از زمين دريافت و مخابره كند؛ همچنين مي تواند در بالاترین مدار خود كه چهارصد كيلومتر است مانور مداري انجام دهد، و مدارش را از شكل بيضوي به دايره تبديل كند، كه در چنين صورتي عمر ماهواره در مدار دايره اي به يك و نيم سال افزايش مي يابد.
پرتاب ماهواره بر سیمرغ در سال 92 تا ارتفاع 500 کیلومتری
فاضلی تأکید کرد: در سال جديد ايراني ماهواره بر سيمرغ را به كار خواهيم گرفت، اكنون مراحل آزمايشي و تكميل شدن ايستگاه هاي زميني آن را انجام مي دهيم و نخستين پرتاب هايش را سال آينده انجام خواهيم داد. اين ماهواره بر قادر خواهد بود محموله هايي تا وزن يكصد كيلوگرم را تا ارتفاع 500 كيلومتري مدار كره زمين ارسال کند و در مدار تزريق نمايد.
فاضلی افزود: لذا قادر خواهيم بود ماهواره هاي سنگين تر با طول عمر بيشتر (3 تا 5 سال) را به فضا پرتاب كنيم، در چنين حالتي مي توانيم یک ماهواره تمام عيار سنجشي به فضا بفرستیم كه قابليت تصويربرداري، فيلمبرداري، هواشناسي و كاربردهاي آموزشي، پزشكي از راه دور، مديريت بحرانها و حوادث غيرمترقبه را داشته باشد.
وی درباره اسامی ماهواره های ارسالی در آینده گفت: ماهواره هايي كه توسط سيمرغ به هوا خواهند رفت، طلوع، ظفر، مصباح و انشاء الله ماهواره دانشجويي دانشگاه امير كبير خواهند بود.
رئیس سازمان فضایی خاطرنشان کرد: امیدواریم ماهواره فجر در ماه هاي آينده پرتاب شود، البته كارهاي فضايي زمانبر است.
تفاوت میمون پیشگام و میمون آزمایشی
فاضلی درباره تفاوت عکسهای میمون پیشگام گفت: ماه ها پیش از ارسال میمون "پیشگام" به فضا عملیات ارسال را با استفاده از میمون دیگری تمرین می کردیم، که این میمون صورتش را زخمی کرده بود، و این زخم هم اکنون بهبود یافته است.
وی افزود: پس از بازگشت موفقیت آمیز میمون پیشگام از فضا، قبل از این که تصاویر میمون پیشگام را در اختیار رسانه ها قرار بدهیم تصاویر میمون قبلی را نشان دادیم، زیرا آماده کردن تصاویر میمون پیشگام پس از بازگشت موفقیت آمیز کپسول زیستی به زمین مدتی وقت می گرفت. این دو میمون یعنی میمونی که ما آن را آزمایش می کردیم و میمون پیشگام هم اکنون زنده هستند، بنابراین اشکال مطرح شده از سوی رسانهها بیجا است زیرا میمون آزمایشی ما با میمون پیشگام فرق می کند.
تأیید موفقیت ایران در ارسال موجود زنده، از سوی سازمانهای معتبر بین المللی
فاضلی خاطرنشان کرد: ما حدود دو هفته پیش، برنامه ارسال میمون پیشگام به فضا را با مستندات و فیلم ها به دفتر فنی کمیته استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو (کوپوس) با حضور 70 کارشناس فضایی کشورهای عضو این کمیته ارائه دادیم، و بسیار مورد توجه و تحسین کارشناسان فضایی دنیا قرار گرفت و هیچ کارشناسی نگفت که این برنامه عیب و ایرادی داشت.
وی تأکید کرد: ایرادات مربوط به برنامه ارسال میمون پیشگام به فضا فقط در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر مطرح شده، ولی مراکزی مانند دانشگاه هاروارد و ناسا فیلم ها و تصاویر ما را بررسی و اعلام کردند که ایرانی ها درست می گویند .
رئیس سازمان فضایی درباره ادعای طرفهای خارجی مبنی بر استفاده ایران از برنامه فضایی به عنوان پوششی برای سیستم موشکی، گفت: این ادعاها تبلیغات سوء است. در تمام دنیا برای ارسال محمولههای فضایی و ماهوارههای مخابراتی و سنجشی حتی در سفرهای بین کُرات چارهای به جز استفاده از نیروی پیشران نیست که هم اکنون بهترین پیشران حامل ها و ماهواره بَرها هستند و همه کشورها از این پیشران ها استفاده می کنند.
فاضلی اظهار داشت: کارشناسان رژیم اشغالگر قدس پس از ارسال موفقیت آمیز میمون پیشگام به فضا ادعا کردند که ایران از یک راکت موتور و حامل قدیمی استفاده کرده است، و ایرانی ها هیچ دستاوردی کسب نکرده اند؛ و مسئولان آمریکایی نیز موضع دیگری گرفتند که هیچ یک از این ادعاها صحت ندارد.
فاضلی گفت: فعالیت فضایی ما صلح آمیز است و ما جزو اولین اعضا و پایه گذاران کوپوس هستیم؛ و همچنان به استفاده صلح آمیز از فضا پایبندیم . فضا میراث مشترک همه ملت ها است و باید همگان از فضا به صورت صلح آمیز استفاده کنند. ادعاهایی که درباره استفاده غیرصلح آمیز ایران از فضا مطرح می شود، بی اساس است.