به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم به نقل از فارس ، حمله گسترده روز چهارشنبه هفته گذشته در صحرای سیناء و کشته شدن 64 سرباز مصری جزء بزرگترین عملیاتهای تروریستهای صحرای سینا وابسته به «داعش» در طول سالیان گذشته محسوب میشود. در این روز 15 حمله جداگانه علیه نیروهای ارتش و پلیس مصر انجام گرفت.
صحرای سیناء پس از انقلاب 25 ژانویه 2011 و برکناری « حسنی مبارک» روی آرامش به خود ندیده و در زمان عبدالفتاح السیسی، به یک مشکل امنیتی و حیثیتی برای دولت مصر تبدیل شده است. موقعیت ویژه سیناء به مثابه زمین حاصلخیزی برای گروههای تروریستی است و در صورت عدم اقدام جدی از سوی دولت قاهره، به تهدید دائمی برای امنیت مصر تبدیل خواهد شد.
پیش از پرداختن به ماهیت گروههای تروریستی دراین شبه جزیره و چند و چون آن، لازم است تا موقعیت جغرافیایی منطقه سیناء مورد بررسی قرار گیرد؛ چرا که موقعیت جغرافیایی آن نقش بالایی در معادلات این منطقه دارد.
صحرای سینا، گهوارهای برای داعش؛ دامی برای قاهره
این شبه جزیره با وسعت 60/088 کیلومتر مربع و با جمعیت نزدیک به 600000 نفر به دو استان « سینای شمالی» و «سینای جنوبی» تقسیم میشود. استان « سینای شمالی» با 6 شهر به مرکزیت «العریش» و «سینای جنوبی» با 9 شهر به مرکزیت «طور» که تمام اینها با سیستم قبیلهای اداره میشود و قبیلهها عنصر اصلی جامعه شبه جزیره سینا محسوب میشوند و از این رو حضور دولت بسیار کم رنگ است و این یک امتیاز بسیار خوب برای گروههای تروریستی است.
در کنار این دو استان سه منطقه مربوط به استانهای «پورسعید»، «اسماعیلیه» و «سوئز» نیز در غرب سینا جای گرفتهاند که 800000 جمعیت دارد.
صحرای سینا، گهوارهای برای داعش؛ دامی برای قاهره
بنابراین شبه جزیره سینا علیرغم پنهاوری، اما جمعیت بسیار کمی دارد و همانطور که اشاره شد، سه منطقه ی کوچک در غرب سینا از بیش از دیگر مناطق این شبه جزیره جمعیت دارد و موضوع مهم دیگر این که سراسر ناهمواری است، دارای رشته کوهها و بیابانهایی است که به راحتی فرصت مانور را به گروههای چریکی میدهد.
صحرای سینا، گهوارهای برای داعش؛ دامی برای قاهره
امنیت شبه جزیره سیناء
طبق معاهده کمپ دیوید بین «انور سادات» و اسرائیل، مصر حق استفاده از ارتش را در «سینا» ندارد و صرفا میتواند برای تأمین امنیت از نیروهای پلیس و ادوات سبک بهره ببرد و این مسأله فرصت خوبی در اختیار گروههای تروریستی برای مانور بیشتر میداد اما پس از افزایش تعداد حملات تروریستی در مصر، دولت قاهره با موافقت اسرائیل چندین گردان از ارتش خود را در این منطقه مستقر کرد که هر ماه باید حضور نیروهای ارتش مصر به موافقت «تل آویو» برسد.
از سوی دیگر رژیم اسرائیل از داد و ستد بین قبائل حاضر در سینای شمالی و باریکه غزه با استفاده از تونلهای متعدد، نگران است و از این رو به ارتش مصر برای نابودی این تونلها فشار میآورد.
ولایت سیناء
آنچه که این روزها از آن به عنوان گروهک «ولایت سینا» یاد میشود در سال 2011 با نام «انصار بیت المقدس» پس از انقلاب 25 ژانوبه، تشکیل شد و در تابستان 2012 اولین بیانیه خود را با نام «و ان عدتم عدنا» به همراه یک ویدئوی 30 دقیقهای صادر و در آن جزئیات و مراحل انفجار در خطوط لوله گاز را تشریح کرد.
البته پیش از آن در سال 2004 در بندر «طابا» و در سال 2005 در شهر «شرم الشیخ» اقدام به بمبگذاری کرده بودند اما نه با اسم رسمی «انصار بیت المقدس» و در اوایل پیروزی انقلاب مصر نیز باعث انفجار چندین باره لولههای انتقال گاز مصر به اسرائیل شده بودند.
طبق گزارش رسانههای مصری، گروهک «انصار بیت المقدس» و « شورای المجاهدین» دو گروه اصلی تروریستی در سینا بودند که پس از بیعت با گروه تکفیری «داعش» نام خود را به «ولایت سینا» تغییر دادهاند.
طبق این گزارشات تعداد افراد عضو این گروه به 500 نفر نمیرسد و عمدتا در قالب گروههای چریکی 7 الی 10 نفره اقدام به انجام عملیات میکنند و به علت اوضاع جغرافیایی و ناهمواریهای صحرای سیناء به راحتی میتوانند مخفی شوند.
رهبری آنها را فردی به نام «ابو اسامه المصری» با نام واقعی «محمد احمد علی» و 36 ساله بر عهده دارد که خود متولد شهر العریش است.
قبائل نیز نقش به سزایی در حیات این گروه دارد، قبائلی که هم به عنوان پناهگاه از آن استفاده میشود و هم منبع تأمین سلاح تروریستها هستند، سه قبیله «السوارکه»، «الرشایده» و مهمتر از این دو «عرب شرکس» محل اختفا، مانور و تأمین سلاح تروریستها هستند و در هیچ حالتی حاضر به تحویل آنها به دولت نشدهاند.
با این اوصاف دولت مصر در حال حاضر که هنوز تروریستها از نظر عده و منابع مالی و لجستیکی به تهدیدی چون تهدید داعش در سوریه و عراق بدل نشدهاند باید این معضل را برچیند؛ وگرنه آن طور که رسانههای مصری گزارش دادهاند؛ به علت مبارزه جدی دولت تونس با تروریستها در این کشور، بسیاری از نیروهای تکفیری تونسی قصد عزیمت به سوی صحرای سینا را دارند و در این صورت است که اشغال بخشهایی از این شبه جزیره نیز همانند موصل در عراق یا الرقه در سوریه محتمل به نظر میرسد و علاوه بر آن باید شاهد دوره طولانی از نا امنی در مصر باشیم؛