به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، "سلیمان جوده" طی مقاله ای در روزنامه "المصری الیوم" نوشت: این هیات اعزامی مصر با مسئولانی از حکومت سوریه از جمله رییس مجلس الشعب و وزیر خارجه دیدار کرد و این علاوه بر سفرهای میدانی به لاذقیه، طرطوس، حمص و دمشق بوده است.
المصری الیوم با تاکید بر این که عربستان مانعی بر سر نزدیکی میان قاهره - دمشق است، می افزاید: قاهره نمی تواند هیچ راه حلی برای بحران سوریه که طرف های خلیج فارس و در راس آنها عربستان را خشمگین کند، بپذیرد.
در این مقاله با اشاره به این که این سفر بنا به درخواست وزارت اطلاع رسانی سوریه صورت گرفت، آمده است: گله اصلی سوریه از مصر درباره عدم لغو تصمیم محمد مرسی برای کاهش سطح روابط رسمی میان قاهره - دمشق از درجه سفیر به درجه کاردار است؛ گله دیگر متعلق به برگزاری نشست مخالفان سوریه به میزبانی قاهره است و دولت سوریه به عنوان طرف دوم در این نشست دعوت نشده است و شاید این گله کاملا بجا باشد!.
این نویسنده طرفدار دولت سیسی می نویسد: باید قاهره قویا در دمشق حضور داشته باشد زیرا حضور فعلی آن دمشق را راضی نمی کند و این امر شایسته ما و نقش ضروری ما در قبال منطقه نیست.
در این هیات مصری، روزنامه نگارانی از الاهرام و الاخبار و شماری از شبکه های ماهواره ای حضور داشتند؛ الاهرام با ولید المعلم وزیر خارجه سوریه گفتگویی داشته است که نخستین گفتگو در روزنامه های مصری پس از حدود 4 سال به شمار می آید. معلم از قاهره خواست تا تصمیم محمد مرسی برای کاهش روابط با سوریه، تصمیمی که مصر را در جبهه ای واحد با تروریستها ضد سوریه قرار می دهد، لغو کند.
** تماس های محرمانه و همکاری امنیتی
دکتر طارق فهمی استاد علوم سیاسی در دانشگاه قاهره در گفت وگو با روزنامه المصری الیوم گفت: برخی تماس های محرمانه میان قاهره و دمشق به دور از اعلام رسانه ای وجود دارد و این همان چیزی است که آن را "روندی اعلام نشده" می نامیم، به گونه ای که تماس هایی در پس پرده صورت می گرفت؛ مصر به عدم سرنگونی دولت سوریه، با صرف نظر از نام "بشار اسد"، اهمیت می دهد.
بشار اسد روز سه شنبه گذشته در یک گفتگوی تلویزیونی با شبکه المنار گفت که ارتباط میان کشورش و مصر حتی در دوره محمد مرسی قطع نشد و در هفته های گذشته ارتباطی مستقیم میان دو طرف در سطح مسئولان امنیتی ارشد صورت گرفت.
ولید معلم نیز در گفتگو با الاهرام، اظهارات بشار اسد را مورد تاکید قرار داد و گفت: یک همکاری امنیتی میان قاهره و دمشق وجود دارد که شاید مقدمه ای برای عادی سازی روابط میان دو کشور باشد.
فهمی در گفتگو با المصری الیوم بیان داشت: با اظهارات بشار اسد و سفر هیات رسانه ای مصر، تماس ها میان قاهره - دمشق شکل علنی به خود گرفت؛ مصر اجازه سرنگونی دولت سوریه را نمی دهد و موضعش همانند روسیه است و برای جلوگیری از سیطره گروههای مسلح، تمام توجه ها معطوف به عدم سرنگونی دولت سوریه است، همچنین نزدیکی میان قاهره و دمشق در دوره آتی بیشتر خواهد شد.
محمد مرسی رییس جمهور برکنار شده مصر برای همبستگی با اخوان المسلمین سوریه و حکومت های کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه، تصمیمی مبنی بر قطع روابط دیپلماتیک با سوریه و بستن سفارت سوریه در قاهره و فراخواندن کاردار مصری از سوریه اتخاذ کرده بود و علنا از تروریست ها در سوریه حمایت کرد.
دکتر حازم حسینی استاد علوم سیاسی در دانشگاه قاهره در این باره می گوید: عربستان سعودی با تداوم حکومت بشار اسد مخالف است و خواهان سرنگونی وی در سریعترین زمان ممکن است و با هرگونه راه حلهایی که بشار اسد را در قدرت باقی می گذارد، مخالف است و قاهره نیز به نوبه خود نمی تواند راه حلهایی که طرفهای خلیج فارس و در راس آنها عربستان را خشمگین کند، بپذیرد.
وی می افزاید: قاهره به سبب برخی مسایل متعلق به امنیت قومی، از وجود گروههای مسلح در سوریه و فروپاشی دولت سوریه نگران است، از این رو در کنار دولت سوریه می ایستد؛ اما با توجه به حمایت اقتصادی عربستان از مصر، مصر نمی تواند در تصمیمات خود مستقل عمل کند و حمایت مالی عربستان از مصر، مانع از آن می شود تا قاهره در بحران سوریه دیدگاهی مستقل اتخاذ کند.
گفتنی است که عبدالفتاح سیسی روز سه شنبه گذشته به روسیه سفر کرد که از زمان تصدی پست ریاست جمهوری، سومین سفرش به مسکو به شمار می آید؛ روزنامه المصری الیوم بر این باور است که دیدگاه های روسی مصری در زمینه بحران سوریه، به یکدیگر نزدیک است.
دکتر فهمی در پایان افزوده که فشارهای روسیه و مصر ممکن است عربستان را به پذیرش راه حل های میانه موقت وادارد تا اینکه از مسایل دیگری مانند یمن فارغ شود.