العالم ـ ایران
دکتر سعید عسگری در مراسم دومین سالگرد طرح تحول سلامت دهان که هماکنون در حال برگزاری است، با اشاره به شیوع بالای بیماریهای دهان و دندان و تاثیرگذاری عوارض آن بر زندگی افراد، اظهار کرد: بیماریهای دهان و دندان با بیماریهای سیستماتیک ارتباطات زیادی دارند و هزینه زیادی برای حذف آنها نیاز است. شیوع پوسیدگی دندانی در مقابل بسیاری از بیماریهای دیگر بیشتر است.
وی افزود: طبق آخرین پیمایشی که در خصوص وضعیت این بیماریها در کشور انجام شد، افراد میانسال به طور میانگین سه دندان پر شده، شش کشیده و چهار پوسیده دارند و میزان DMF در آنها حدود 13 درصد گزارش شده است. این شاخص در میان کودکان پنج تا شش ساله بالاتر از پنج است و نرخ آن از سال 77 تا 93 نسبتا صعودی بوده است. شاخص DMF در میان کودکان 12 ساله نیز در همین بازه زمانی از 1.5 به 2.9 درصد افزایش یافته است. آرزوی ما این است که پس از طرح تحول شاخص به کمتر از یک کاهش پیدا کند.
رییس شورای عالی سلامت دهان و دندان میانگین شاخص DMF در ایران را در سال شروع برنامه تحول سلامت دهان بالاتر از میانگین جهانی عنوان کرد و گفت: میانگین هزینه برای درمان پوسیدگی دندان کودکان پنج تا شش ساله که به طور متوسط 4.5 دندان برای هر کدام از آنها گزارش شده، هزار میلیارد تومان است. این رقم برای گروه سنی نوجوانان 12 ساله به 25 میلیارد و برای میانسالان 4800 میلیارد تومان برآورد میشود. همچنین جایگزینی دندانهای پوسیده در این گروه سنی 88 هزار میلیارد تومان هزینه لازم دارد، اما باید گفت که این موضوع در تمام دنیا به همین صورت است. در حال حاضر بیماریهای دهان رتبه دوم ابتلا به بیماریها را در دنیا به خود اختصاص دادهاند که منابع زیادی برای بهبود طلب میکنند.
عسگری همچنین اضافه کرد: فلوراید یکی از 10 اقدام مهم پیشگیری از پوسیدگی در دنیاست که 20 تا 60 درصد ابتلا به پوسیدگی را کاهش میدهد. همچنین وارنیش فلوراید موثرترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی است که میزان آن را تا 50 درصد کاهش میدهد به همین دلیل وزارت بهداشت و آموزش و پرورش تفاهمنامهای در این خصوص با یکدیگر امضا کردهاند. در عین حال باید گفت که کاهش میزان DMF یک دهه زمان نیاز دارد.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه سخنان خود داشتن جامعهای که در آن کودکان کمترین میزان پوسیدگی دندان دارند را هدف اصلی طرح تحول سلامت دهان دانست و ابراز امیدواری کرد که تشکیل سازمان سلامت دهان یکی از اقدامات امسال وزارت بهداشت باشد.
رییس شورای عالی سلامت دهان و دندان ضمن اشاره به وجود 200 میلیون دندان پوسیده در دهان ایرانیان، اظهار کرد: عوامل خطر تاثیرات چندگانهای بر سلامت عمومی بدن دارند. یکی از مواردی که میتوان به آن اشاره کرد میزان استفاده از شکر در کشور است. در حال حاضر نیمی از جمعیت 15 تا 65 ساله کشور اضافه وزن دارند. همچنین پنج میلیون فرد مبتلا به دیابت در کشور زندگی میکنند و پنج میلیون نفر نیز در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. مصرف روزانه شکر در کشور 66 گرم است؛ در حالیکه این رقم باید 40 گرم باشد. به همین منظور ما امسال پویش ملی کاهش مصرف شکر و روزانه دو بار مسواک را راهاندازی کردهایم.