العالم- جهان اسلام
«امجد حسین» فعال بنگلادشی برخی مسائل پیرامون بحران کنونی در میانمار را تشریح کرد و درباره «سوریایی» شدن این کشور هشدار داد.
امجد ساکن استان چیتاگنگ (chittagong) در شرق بنگلادش است. او میگوید از سال 2012 به طور جدی درباره مسلمانان میانمار و داستان غمانگیز آنان کار فرهنگی میکند و در این باره مستند «سرزمین مادری» را نیز تدوین کرده است.
«امجد حسین» با بیان اینکه روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته در مرز شاهد ورود آوارگان بوده، گفت: تا کنون تقریبا 400 هزار نفر وارد بنگلادش شدهاند اما آمار رسمی فقط از ورود 190 هزار نفر صحبت میکند و فقط 10 درصد کسانی که پناهنده میشوند، جزء آمار محسوب میشوند.
اوضاع بد آوارگان در مرز بنگلادش
او درباره وضعیت آوارگان گفت: کسانی که خود را به مرز بنگلادش میرسانند در وضعیت بسیار بدی هستند، آنها یک هفته پیاده روی دشوار میکنند و در حالیکه حداقل سه روز است چیزی نخوردهاند به مرز میرسند و باید در آنجا منتظر اجازه عبور باشند.
امجد توضیح داد که در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه 100 هزار نفر را پشت مرز بنگلادش مشاهده کرده که منتظر صدور اجازه ورود بودند و در حال حاضر در شرایط بسیار بدی به سر میبرند و گاهی 100 نفر مجبور هستند در یک مکان بسیار کوچک بخوابند و معمولا غذایی برای خوردن ندارند.
امجد حسین رفتار مأموران بنگلادشی را خوب توصیف کرد و گفت که آنها هیچ سلاحی در دست ندارند و مشکلی تا کنون میان آوارگان و مأموران مرزی بنگلادش به وجود نیامده است.
این فعال بنگلادشی در ادامه تأکید کرد که تا کنون هیچ کمکی از سوی نهادهای دولتی و غیر دولتی بنگلادشی یا خارجی به آوارگان نشده است و فقط روز پنجشنبه همسر رئیسجمهور ترکیه به بنگلادش آمد.
مذهب مسلمانان روهینگیا، حنفی است
امجد حسین در بخش بعدی صحبتهای خود، گفت که مذهب مسلمانان میانماری اهل سنت حنفی است و با افزایش اقدامات خشونتبار علیه مسلمانان، گروههای تندرو و به اصطلاح جهادی نیز در حال شکلگیری و رشد هستند.
جای پای عربستان در میانمار
امجد از «ارتش آزادیبخش روهینگیای آراکان» (ARSA) یاد کرد و درباره رهبر این گروه گفت: رهبر این گروه به نام «عطاءالله» از یک پدر روهینگیایی است که 40 سال پیش به پاکستان مهارجت کرد و عطاءالله در کراچی (پاکستان) به دنیا آمد. او در عربستان سعودی به مدرسه رفته است و مسائل نظامی را در افغانستان آموزش دیده است.
این فعال بنگلادشی در ادامه گفت: در حال حاضر از عربستان، پاکستان، مالزی و کراچی به گروه «ارتش آزادیبخش روهینگیای آراکان» کمک مالی میشود.
هشدار درباره سوریهای شدن میانمار
امجد حسین معتقد است که وضعیت در میانمار به سوی سوریهای شدن پیش میرود و در حالیکه نشانههای فروکش کردن بحران سوریه و عراق خود را نشان داده، گویی کشورهای قدرتمند و رژیم صهیونیستی خواهان انتقال بحران به میانمار هستند و این امکان دارد که القاعده و داعش در این منطقه ظهور کنند. از سوی دیگر اسرائیل به دولت میانمار کمک تسلیحاتی میکند.
وی به مسأله نفت و گاز اشاره کرد و با بیان اینکه در منطقه آراکان نفت و گاز پیدا شده است، این مسأله را در اتفاقات اخیر بی اثر ندانست.
او همچنین از نگرانی مقامات بنگلادشی گفت و اینکه آنها نگران ادعای ارضی از سوی آوارگان در سالهای آتی هستند. او گفت که دولت نه میتواند مانع از ورود آنها شود و نه میتواند نگرانی خود را از ورود یک میلیون آواره به داخل کشور بنگلادش پنهان سازد.
حجت الاسلام امجد حسین در پایان تصاویری که در ادامه میآید را نشان میدهد و میگوید که خود او در مناطق مرزی از آوارگان میانماری گرفته است.
فارس