العالم ـ ایران ـ فرهنگی
'اعتیاد آور نیست' تکراری ترین جمله ای است که بلافاصله پس از ورود موادمخدر جدید به چرخه فروش به گوش می رسد در حالی که مخدرهای جدید حتی بیش از مخدرهای سنتی اعتیاد می آورند.
هر چند بر اساس آمارها، ماده مخدر تریاک همچنان رتبه اول کشفیات و مصرف را دارد اما نباید از شیوع مخدرهای صنعتی جدید از جمله 'گُل' در بین جوان ها غافل شد، چراکه این ماده خطرناک هفت برابر نسبت به برخی مواد مخدر موجود توهم زا است، پس نمی توان ادعا کرد که مخدر گل اعتیاد آور نیست.
کارشناسان اعلام می کنند که گل از تغییر ژنتیکی در شاهدانه به وجود آمده است، به گونه ای که گیاه شاهدانه تک جنسیتی بوده ولی این ماده مخدر از گیاهی دو جنسیتی حاصل می شود.
بذر گیاه گل اوایل دهه 80 توسط فردی با نام مستعار 'آرتا' وارد ایران شد و کاشت این مخدر صنعتی از اطراف تهران آغاز و سپس وارد دیگر استان ها و نقاط کشور شد.
این روزها با توجه به سود آوری مخدر گل، کشت و پرورش آن شیوع یافته است به گونه ای که «کامران حمزه» دادستان عمومی و انقلاب همدان در تازه ترین خبر، از شناسایی محل کشت و پرورش 500 کیلوگرم ماده مخدر گل در اطراف همدان خبر داد؛ هر چند این میزان ماده مخدر گل پیش از مرحله حمل، توزیع و فروش کشف شد و 15 قاچاقچی نیز در این ارتباط دستگیر شدند.
البته فرمانده سپاه ناحیه ملایر استان همدان نیز شهریور امسال در جمع خبرنگاران از امحای 17 هکتار اراضی زیرکشت شاهدانه در تعدادی از روستاهای این شهرستان خبر داده بود.
در این زمینه معاون سیاسی اجتماعی فرماندار همدان نیز با ابراز نگرانی دستگاه ها در خصوص شیوع مصرف ماده مخدر گل بین نوجوانان، جوانان و دانشجویان، اظهار کرد: دستگاه های مسئول معتقد به افزایش مصرف ماده روانگردان گل هستند.
علی اصغر ناظری پور تاکید کرد که در خصوص ماده مخدر گل پدیده جدیدی در همدان در حال شکلگیری است؛ هر چند تاکنون آمار و مراجعاتی برای درمان ناشی از مصرف ماده مخدر گل به بهزیستی نداشتیم.
وی با بیان اینکه جهاد کشاورزی مراقبت های لازم برای جلوگیری از کشت گیاه گل را اعمال می کند، علت شیوع مصرف این روان گردان را در بین جوانان باور نادرست نسبت به عوارض پائین آن نسبت به تریاک، حشیش و شیشه دانست و از اینکه هنوز در کشور پژوهش و بررسی جامعی در مورد پیامدهای منفی مصرف گل صورت نگرفته است، انتقاد کرد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان همدان نیز در گفت وگویی با خبرنگار ایرنا با تشریح این موضوع که گل از خانواه شاهدانه بوده و بسیار اعتیاد آور است، تاکید کرد که این روانگردان قابلیت کشت در گلخانه، آپارتمان و نقاط مرتفع را دارد و بذر آن نیز از کشورهای اروپایی وارد می شود.
سرهنگ هادی قزوینه افزود: مصرف این روان گردان تاثیر بسیار بدی بر روی روح و جسم افراد می گذارد و مصرف کننده گل دچار اضطراب، استرس، کم خوابی، کم اشتهایی، وحشت زدگی، بداخلاقی و تپش قلب شدید می شود.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان همدان بیان کرد: طبق نظر مسئولان کشوری، گرایش به مصرف مواد مخدر افزایش داشته است و میزان دستگیری ها و کشفیات موید این امر است.
سرهنگ قزوینه اظهار کرد: ماده مخدر گل به صورت بوته ای، شاخه ای و کیلویی به فروش می رسد و طبق آخرین گزارش این گیاه کیلویی 150 میلیون ریال است.
به گزارش ایرنا، وی با ذکر اینکه این ماده مخدر در دیگر کشورها بین 300 تا 400 میلیون ریال در هر کیلوگرم معامله می شود، علت پائین بودن نرخ آن در ایران را تولید، پرورش و کشت آن ذکر کرد.
سرهنگ قزوینه اضافه کرد: خانواده ها باید مراقب فرزندان خود باشند چرا که سودجویان با القای باورهای غلط در زمینه اعتیاد آور نبودن گل دنبال جذب مشتری برای سودآوری بیشتر هستند.
به اعتقاد کارشناسان، فرهنگ سازی، اطلاع رسانی گسترده، مراقبت و نظارت عامل های کلیدی برای جلوگیری از گرایش جامعه به سمت مواد مخدر و روان گردان ها بشمار می روند و خانواده ها، رسانه ها و عوامل انتظامی هریک به عنوان متولیان بخشی از این مسیر می توانند نقش موثری ایفا کنند.