العالم ـ آسیا
بنابر گزارش اسپوتنیک، "محمد بن عبدالرحمن آل ثانی" وزیر خارجه قطر در اظهاراتی غیر منتظره با بیان اینکه کشورش در ژوئیه 2017 و در پی اختلاف ساده با ابوظبی انتظار نداشت چنین بحران بزرگی با عربستان، امارات، بحرین و مصر به وجود آید، تاکید کرده که در صورت پایان بحران موجود، روابط مانند قبل نخواهد بود.
در همین خصوص روزنامه "الخلیج آنلاین" به نقل از وزیر خارجه قطر نوشته، ما انتظار چنین بحرانی در این ابعاد را نداشتیم زیرا هرچند یک ماه و نیم پیش از بروز بحران، اختلاف کوچکی با امارات پیدا کردیم، اما انتظار نداشتیم چنین بحرانی که توصیفی جز خیانت ندارد، بروز پیدا کند.
وی خاطرنشان کرده، در روابط ما چند ساعت پیش از تحریم نشانی از اینکه تصمیمی برای تحریم قطر وجود داشته باشد، دیده نمی شد اما روند امور به سمت سیاست خصمانه علیه قطر پیش رفت.
منظور وزیر قطری از سیاست خصمانه، تحریم کشورش از سوی محور سعودی و نیز مجموعه اقدامات دیگر مانند بستن مرزهای دریایی و هوایی و ممنوعیت سفر به قطر و اقدامات مشابه دیگر است که به گفته مسئولان بلندپایه این چهار کشور حاصل موضع "حمایت جویانه قطر از ترورریسم" است.
درخواست های 13 گانه محور سعودی از قطر
در این میان چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر با میانجیگری کویت فهرستی از درخواست های 13 گانه خود را به اطلاع قطر رساندند و پایان تحریم این کشور را به عملی کردن این درخواستها مشروط کردند، اما دوحه همه این درخواستها را رد کرد و آن را دخالت در حاکمیت ملی خود برشمرد.
در مقابل قطر به شکل علنی و از طریق کویت و تعدادی از مسئولان کشورهای غربی و روسیه و دیگران، کشورهای مزبور را به گفت وگو برای حل و فصل بحران فراخواند اما این درخواست تا این لحظه پاسخ داده نشده است.
از سوی دیگر وزیر خارجه قطر امروز تاکید کرد که وساطت کویت همچنان به حال خود باقی است اما فرصت حل و فصل هنوز دور از دسترس است و در صورت پایان بحران، روابط قطر با این کشورها مانند گذشته نخواهد بود.
نشانی برای حل و فصل بحران وجود ندارد
عبدالرحمن با خصمانه دانستن مواضع محور سعودی علیه قطر اعتراف کرد، برخی کشورهای خارجی برای حل اختلافات به دنبال خواستههای خود هستند و در پرتو نبود هیچ نشانی مبنی بر حل و فصل بحران، جامعه جهانی از این وضعیت اظهار خستگی کرده است.
مهم ترین خواستههای 13 گانه محور سعودی از قطر مبتنی بر کاهش روابط با تهران و تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در خاک قطر و نیز تعطیلی شبکه الجزیره است که آن را به اقدامات تحریک آمیز متهم کردهاند و علاوه براین از دوحه خواستهاند افراد مورد نظر را که با آزادی کامل در قطر به سر می برند، به این چهار کشور تسلیم کند.