العالم - ایران / سیاسی
«غلامحسین دهقانی» معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان که برای شرکت در کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون سلاحهای شیمیایی در لاهه به سر می برد،با «هوگو سیبلس» دبیرکل دیوان دائمی داوری (PCA) در مقر این دیوان واقع در کاخ صلح لاهه دیدار و گفتگو کرد.
غلامحسین دهقانی در این دیدار بر رویکرد جمهوری اسلامی ایران در حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تاکید و به بیان تاریخچه ای از نگرش انسانی کشورمان در طول هشت سال جنگ تحمیلی علیرغم تحمیل جنگی خانمانسوز و حملات شیمیایی ضد انسانی علیه شهرهای ایران پرداخت.
وی همچنین با انتقاد از رویکرد خصمانه و خلاف حقوق بین الملل هیات حاکمه کنونی آمریکا علیه ایران از جمله در خروج از برجام و نقض قرار صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری، این نگرش را تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بین المللی قلمداد کرد.
طرفین در این دیدار در خصوص موافقتنامه همکاری امضا شده فیمابین و موضوع موافقتنامه میزبان گفتگو کردند و مقرر شد موارد مطرح شده از سوی طرفین مورد پیگیری قرار گیرد.
*ایران بزرگترین قربانی سلاحهای شیمیایی
به گزارش فارس، غلامحسین دهقانی معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه همچنین پیش از این در سخنرانی خود در نخستین روز چهارمین کنفرانس بازنگری کنوانسیون سلاح های شیمیایی در شهر لاهه، ضمن انتقاد از رفتار فریبکارانه برخی از اعضای معاهده گفت: اینگونه رفتارها راه را برای دستیابی گروههای تروریستی به سلاح شیمیایی باز کرده و برای آنها این فرصت را فراهم کرد که از این سلاحها علیه انسانهای بی دفاع استفاده کنند.
وی افزود: ایران کشوری است که همواره موضعی روشن در مخالفت با سلاح های کشتار جمعی از جمله سلاح های شیمیایی داشته و به تعهدات خویش پایبند بوده است.
دهقانی ضمن اشاره به اینکه ایران بزرگترین قربانی سلاحهای شیمیایی است، اظهار داشت: حضور تعدادی از مجروحان سلاح های شیمیایی از ایران در این کنفرانس و نمایشگاهی که بر پا کرده اند به خوبی نشان می دهد که طی سه دهه گذشته چه بر جانبازان شیمیایی گذشته است.
وی سپس به عدم اقدام جامعه بین المللی در جلوگیری از استفاده از سلاح شیمیایی توسط رژیم سابق عراق علیه کشورمان و همچنین مردم عراق اشاره کرد و اظهار داشت: هر چند قدرتها مانع صدام برای استفاده از سلاح های شیمیایی نشدند ولی مشاهده آثار دهشتناک کاربرد این سلاحها بر قربانیان سلاحهای شیمیایی باعث شد که دنیا متوجه اهمیت و فوریت انعقاد کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی شود و به این امر اقدام کند.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت خا جه تاکید کرد: آمریکا به عنوان تنها دارنده ذخایر سلاح های شیمیایی تاکنون به بهانه واهی مشکلات فنی از انهدام ذخایر سلاح های شیمیایی خود ،که مهم ترین وظیفه و اولویت کشورهای عضو کنوانسیون می باشد، خودداری ورزیده است.
غلامحسین دهقانی اظهار داشت: اعتیاد آمریکا به اعمال تحریم های یکجانبه به ایجاد مانع در استفاده صلح آمیز از مواد و تکنولوژی شیمیایی ،بر خلاف ماده ۱۱ کنوانسیون ، نیز تسری یافته و با اعمال محدودیت های بانکی، در عمل خدمات دارویی مناسب به جانبازان شیمیایی را هم می تواند تحت تاثیر قرار دهد. که بر خلاف تعهدات این کشور تحت کنوانسیون و مغایر با حقوق بین الملل است.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امورخارجه اضافه کرد:جهانشمولی کنوانسیون سلاح های شیمیایی به دلیل عدم تصویب معاهده توسط رژیم صهیونیستی که دارای انواع سلاح های کشتار جمعی از جمله سلاح های شیمیایی است، تاکنون به محقق نشده است. امتناع این رژیم از الحاق به پیمان عدم اشاعه سلاحهای هسته ای با استفاده از چتر حمایتی آمریکا صلح و امنیت در منطقه خاورمیانه را پیچیده تر کرده است.
دهقانی همچنین در پایان با انتقاد از سیاسی کردن سازمان توسط برخی اعضا ، تنها راه حفظ اعتبار سازمان را اتخاذ تصمیم بر اساس اجماع و وفاداری به متن کنوانسیون توسط همه دول عضو دانست.