به گزارش پايگاه اطلاع رسانی شبکه العالم، "حياتي يازجي" وزير گمركات و بازرگاني تركيه دو روز پيش در گفت و گو با روزنامه تركيه اي "حريت" گفت: اين كشتي محموله خود را از يك بندر تهيه نكرده است و در مسير خود از مصر، عربستان، يمن و تركيه گذر كرده است.
وي افزود: بر اساس اطلاعات گمرگي، كانتينري كه اين كشتي در بندر مرسين در تركيه بار زده است، حاوي صندوق هاي بيسكويت بوده است و به همين سبب مسئول بازرسي آن را از دستگاه "ايكس ري" نگذراند. اما اين كشتي پس از بندر مرسين، كنار دو شهر ديگر تركيه يعني دايجا و حلقلي و همچنين شهرهاي مصر و سپس عربستان نيز پهلو گرفته است و اطلاعاتي وجود دارد كه ثابت مي كند اين كانتينر، در مصر يا در عربستان تخليه شده است.
در اين ميان روزنامه راديكال فاش كرد كه اطلاعاتبه دست آمده با اظهارات وزير همخواني ندارد، زيرا كانتينر مذكور در ساعت 9:30 صبح روز شش اكتبر، بر روي يك كشتي آمريكايي به نام "نيدلويد" بار زده شده و اين كشتي، بندر را تركیه كرده است. به اين ترتيب، اين كشتي نمي تواند همان كشتي نيجريايي مورد ادعای وزير باشد، زيرا آن كشتي پرچم ليبريا را بر خود داشت و در مسير دريايي مايرسك، به راه خود ادامه داد.
بر پايه اين گزارش، كشتي مذكور، 12 روز پس از آن، ساعت 1:30 بامداد 18 اكتبر به بندر جده در عربستان رسيد و در آن جا دو روز توقف كرد و در اين مدت، كانتينر بيسكويت تخليه شد و به يك كشتي ديگر به نام "مايو" كه آن كشتي نيز حامل پرچم ليبريا بود، انتقال یافت. بنابراين گفته هاي يازجي وزير گمرگ و بازرگاني تركيه درباره توقف اين كشتي در مصر نادرست است.
كشتي مايو، در ساعت 18:30 روز 20 اكتبر، بنده جده را ترك كرد و پس از پنج روز دريانوردي، ساعت 14:00 روز 25 اكتبر به بندر عدن يمن رسيد و بازرسان هنگام بازرسي، متوجه سنگينی غیر معمول كانتينر تركيه شدند، به همين سبب دستور گشودن آن را صادر كردند و متوجه شدند كه به جاي بيسكوييت، حاوي سلاح است.
اين روزنامه تركيه اي براي بررسي بيشتر اين اطلاعات، با مسئولان وزارت گمرك و بازرگاني تماس حاصل كرد و پاسخ شنيد كه آن ها چيزي درباره كشتي ليبريايي و تغيير صورت گرفته در جده نمي دانند و تنها اطلاعاتي كه دارند درباره مسائلي است كه در بندر مرسين اتفاق افتاده است.
به نوشته روزنامه راديكال، هر دو كشتي، پرچم ليبريا را حمل مي كردند و همين مساله، ترديدهايي درباره محموله كشتي ها مطرح مي كند، زيرا كشتي هاي ليبريا همواره مورد ترديد سازمان ملل بوده اند و به حمل سلاح توسط اين كشتي ها شك مي كنند. در اين ميان با توجه به اين كه در بندر مرسين، كانتينر مذكور از دستگاه اشعه ايكس ري گذرانده نشد، احتمال بار كردن سلاح در اين كانتينر در همين بندر قوت مي گيرد.
نكته ديگر اين كه بازرسي صندوق ها در بندر مرسين، تحت نظارت دوربين ها صورت مي گيرد، در اين ميان اختلاف وزن صندوق هاي بيسكوييت و صندوق هاي سلاح هم مساله اي ديگر است و در زمان حمل و انتقال صندوق ها مي توان فهميد كه جعبه ها حاوي بيسكويت است يا اسلحه؛ و همه اين ها قطعا در دوربين هاي مراقبت بندر مرسين ثبت شده است.
از سوي ديگر تغيير كشتي حامل كانتينر در جده، به احتمال تغيير محموله در اين بندر را قوت مي بخشد، به ويژه كه حادثه مشابهي در بازرسي يك كشتي تركيه اي در امارات اتفاق افتاده بود كه در آن 16 هزار قطعه سلاح كشف و ضبط شد.
روزنامه راديكال بعيد نمي داند كه سوداگر اين ماجرا، "حامد الاحمر" از رهبران حزب اصلاح يمن وابسته به اخوان المسلمين باشد، هر چند احتمال آن كه مثلث «تركيه، عربستان، امارات» به پايگاهي براي صادرات سلاح به يمن تبديل شده باشد، نزديك تر به واقعيت به نظر مي رسد.