العالم - عربستان سعودی
مقامهای ارشد عربستان سعودی در مصاحبه با یک روزنامهنگار ارشد آمریکایی اذعان کردند که «محمد بن سلمان» دستور قتل «جمال خاشقچی» را صادر کرده است.
«نیکلاس کریستوف» خبرنگار ارشد آمریکایی در یک یادداشت ضمن برشمردن دلایل حمایتهای دولت «دونالد ترامپ» از ولیعهد عربستان سعودی، به ناتوانی ریاض در شکست یمن، همدستی واشنگتن در وضعیت ناگوار انسانی یمنیها و نیاز سعودیها به واشنگتن برای «ایستادن در برابر ایران» پرداخته است.
این خبرنگار آمریکایی و برنده دو جایزه «پولیتزر» اخیرا یادداشتی تکان دهنده درباره همدستی آمریکا در قحطی و مرگ و میر یمنیها منتشر کرده بود. وی در یادداشت خود در نیویورک تایمز، عکسی تکان دهنده از دختر ۱۲ ساله یمنی منتشر کرد؛ دختر نحیفی که به دلیل گرسنگی در حال دست و پنجه نرم کردن با مرگ بوده است.
کریستوف در یادداشت تازه خود برای نیویورک تایمز عنوان زیر را انتخاب کرد:
«من از افرادی در عربستان سعودی درباره ولیعهد دیوانه و قاتلشان سوال کردم».
نیکلاس کریستوف روزنامهنگار ارشد آمریکایی
او در این یادداشت نوشت: «شخصیتهای ارشد سعودی در خفا این موضوع را میپذیرند که محمد بن سلمان دستور قتل (جمال) خاشقچی را داده اما تاکید دارند که روابط سعودی- آمریکا مهمتر از زندگی یک فرد است. به اعتقاد آنها، آمریکا باید به خاطر ثبات در منطقه در کنار عربستان سعودی بایستد».
این روزنامهنگار آمریکایی ادامه داد: «پاسخ من به (اظهارنظر شخصیتهای سعودی) این است: مشکل فقط این نیست که محمد بن سلمان، قاتل است بلکه علاوه بر آن، مشکل اینجاست که او منطقه را هم بی ثبات کرده است، کودکان یمنی را از شدت گرسنگی به کام مرگ فرستاده و منافع عربستان سعودی و آمریکا را تضعیف کرده است. او به هر چیزی دست میزند، آن را میشکند».
وی با اشاره به برخی گمانهزنیهای قبلی درباره مواضع ولیعهد عربستان سعودی برای مدرنسازی این کشور نوشت: «مدرنیته فقط (داشتن) نرم افزارهای آی فون و نوشیدن کاپوچینو نیست بلکه موضوع شان انسانی و حکومت قانون مطرح است. اگرچه محمد بن سلمان در حال انجام پیشرفت در زمینه اجتماعی است اما او بیرحم، بی ملاحظه و سرکوبگر هم بوده است و من به صلاحیت او در زمینه مسائل اقتصادی هم تردید دارم. او حتی قادر نبوده که یک مناقصه عمومی برای (فروش) آرامکو سازماندهی کند».
خبرنگار ارشد آمریکایی در ادامه این یادداشت به مواضع حمایتی رئیسجمهور کشورش در قبال عربستان سعودی و شخص ولیعهد انتقاد کرده است.
کریستوف نوشت: «دفاع عجیب و غریب ترامپ از شاهزاده (ولیعهد)، نشاندهنده اشکالی است که در روابط آمریکا- سعودی وجود داشته است. این رابطه کلا به یک رابطه بده بستانی و معاملهای تبدیل شده است و ما با آنها مثل مسئولان پمپ بنزینها رفتار کردهایم».
وی افزود: «گمان میکنم که دلیل واقعی که ترامپ و (جرد) کوشنر (داماد یهودی و مشاور رئیسجمهور آمریکا) به محمد بن سلمان اینقدر نزدیک شدهاند آن است که علاوه بر اینکه امید دارند او حامی طرح صلح مدنظرشان برای خاورمیانه باشد و موضوع دیگر، موضوع تجارت و سوداگری است و این اعتقاد که سعودیها در طرحهای شخصی املاک و مستغلات آنها برای دهههای آینده سرمایهگذاری خواهند کرد».
روزنامهنگار ارشد آمریکایی در یادداشت خود به موضوع استخراج نفت توسط واشنگتن و بی نیازی آن به واردات نفت خارجی اشاره میکند و بر کاهش وابستگی این کشور به تولید نفت عربستان سعودی و بی نیازی واشنگتن به نفت ریاض در آینده تاکید میکند.
کریستوف در این یادداشت به هشدارها درباره احتمال روی آوردن ریاض به تسلیحات روسیه و انصراف از تسلیحات آمریکایی اشاره و این هشدارها را رد میکند.
او نوشت: «برخی سعودیها (در گفتوگو با من) مدام تلاش میکردند که تاکید کنند اگر ما (آمریکا) جلوی فروش تسلیحات به ریاض را بگیریم، پادشاهی (عربستان سعودی) به سمت مسکو خواهد رفت. این حرف، عجیب و غریب است چرا که عربستان سعودی به ابزار یدکی و قطعات ما نیاز دارد و مهمتر از آن این موضوع است که عربستان سعودی سلاحهای ما را میخرد برای اینکه به همراه خرید سلاح یک ضمانت ضمنی هم وجود دارد مبنی بر اینکه اگر در برابر ایران به مخمصه بیافتند، آمریکا آنها را از نظر نظامی نجات خواهد داد».
کریستوف همچنین افزود: «نیروهای مسلح عربستان سعودی حتی نمیتوانند یک نیروی شبه نظامی در یمن را شکست دهند و با این اوصاف، چطور میتوانند در برابر ایران بایستند؟ به همین دلیل است که ما روی عربستان سعودی نفوذ داریم و نه اینکه آنها روی ما نفوذی داشته باشند».
روزنامهنگار آمریکایی خطاب به دولت کشور خود تصریح کرد: «بیایید از این نفوذ استفاده کنید و اقدام بعدی ما باید تعلیق فروش تسلیحات تا زمان پایان جنگ یمن باشد چرا که ما هم در این جنگ و به قحطی کشاندن دستهجمعی (یمن) همدست هستیم».
فارس