العالم - ایران / سیاسی
علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (چهارشنبه) در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما مستقیم از کارخانه کیک زرد اردکان (مجتمع شهید رضایی نژاد) به تشریح آخرین دستاوردها در عرصه هسته ای کشور پرداخت و به سوالات مطرح شده پاسخ داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ابتدا دهه فجر را تبریک گفت.
وی درباره انتقال دومین محموله کیک زرد تولیدی کارخانه اردکان (30 تن کیک زرد) که امروز به UCF اصفهان منتقل شد، عنوان کرد که مشابه این کارخانه را در آینده در چند جای استان یزد خواهیم داشت.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره اهمیت کیک زرد گفت: ماده اولیه اورانیوم در صنعت هسته ای یک ماده استراتژیک است و اورانیوم را به راحتی نمی توان در بازارهای بین المللی خریداری کرد. اگر کشوری می خواهد دارای صنعت هسته ای شود باید از داشتن اورانیوم و کیک زرد حصول اطمینان داشته باشد.
معاون رئیس جمهور افزود: نیروگاه بوشهر در حال حاضر 270 تن اورانیوم طبیعی استفاده می کند و جمع اورانیوم موجود ما حدود هزار تن برای سه سال است. از سال های 85 معدن گچین در بندرعباس اورانیوم استحصال کردیم برای 10 سال و به طور متوسط سالی 10 تن استخراج شد که 100 تن اورانیوم استحصال کردیم و الان آن معدن بسته شده است. کارخانه ای که در بندرعباس بود در حد آزمایشگاهی و استفاده از تکنولوژی قدیمی بود.
صالحی افزود: کارخانه اردکان یزد کارخانه عظیمی است که می تواند در سال 84 تن کانسنگ اورانیوم را پذیرا باشد و به کیک زرد تبدیل کند. بخش قابل توجهی از تجهیزات در این کارخانه در ایران ساخته شده است.
به گزارش فارس، رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه دو سه سال در حال بهسازی این کارخانه بودیم، اظهار داشت: در یک سال و نیم اخیر شروع به تولید آزمایشی کیک زرد کردیم که حدود 40 تن تولید کردیم و از حالا به بعد روی ریل تولید افتاده ایم و به میزانی که پول تزریق شود می توانیم کانسنگ اورانیوم را استخراج کنیم.
وی درباره اکتشاف و استخراج نیز گفت: حدود 20 درصد ایران را قبل از انقلاب اکتشاف هوابرد انجام داده بودند بعد از انقلاب متوقف شد و از 1388 با توصیه رهبر انقلاب و کمک ایشان توانستیم اکتشاف هوایی را دوباره راه اندازی کنیم و از آن زمان تا به امروز حدود 80 درصد کشور را اکتشاف هوایی کرده ایم و تفسیر این برداشت ها را خودمان در داخل کشور انجام می دهیم. الان خلبان های ما ایرانی هستند، مفسران نقشه ها ایرانی هستند و وقتی که جایی را پیدا می کنیم روی زمین پی جویی می کنیم و قریب 300 هزار متر حفاری کرده ایم.
صالحی افزود: در اکتشاف و استخراج خوداتکا هستیم و 95 درصد متکی به خود هستیم. با اکتشاف های انجام شده اگر به لحاظ ذخایر غنی نیستیم، فقیر هم نیستیم و با شتاب لازم و امکاناتی که در اختیار داریم عمل می کنیم که اورانیوم مورد نیاز خود را استخراج کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره دستاوردهای جدید صنعت هسته ای با بیان اینکه این صنعت وسیع است و کاربردهای متعددی در بهداشت، صنعت و کشاورزی دارد، گفت: ایران در صنعت هسته ای در بین کشورهای در حال توسعه جزو کشورهای استثنایی است که توانسته در تمامی حوزه های این صنعت پیش برود. ایران در آب سنگین، غنی سازی، اکتشاف و استخراج، تولید رادیودارو و ... در حال فعالیت است و در صنعت نفت سانتریفیوژهای پیچیده آنها را ما تامین می کنیم.
در زمینه طراحی سوخت نیروگاه بوشهر قدم های بلندی برداشتیم
معاون رئیس جمهور اضافه کرد: سوخت 20 درصد قبلی را براساس مهندسی معکوس تولید کرده بودیم ولی الان شروع کردیم به طراحی سوخت جدید 20 درصد، در زمینه طراحی سوخت نیروگاه بوشهر قدم های بلندی برداشتیم که البته هنوز کار دارد. الان مشابه قرص سوخت بوشهر، تیوب های زیرکنیوم را ساخته ایم ولی در راکتور نمی گذاریم باید انواع تست ها را انجام دهیم و بعد از اطمینان سوخت را در راکتور بگذاریم.
وی درباره غنی سازی 190 هزار سو گفت: بنا به فرمان رهبر معظم انقلاب اقدامات لازم را انجام دادیم. ایشان در زمان مذاکرات توصیه داشتند که با هوشمندی و هوشیاری مذاکره کنید و استنباط ما از توصیه های ایشان این بود که پل های پشت سر را خراب نکنیم. الان بنا به توصیه ایشان آمادگی لازم را ایجاد کرده ایم و برای 190 هزار سو یکی از اقداماتی که باید انجام می دادیم یک سالن مدرن مونتاژ سانتریفیوژ است که در دوران مذاکرات تجهیزات را خریداری کردیم و الان سالن کامل شده و می توانیم در آن سالن سانتریفیوژهای IR4 و IR6 را مونتاژ کنیم.
صالحی اضافه کرد: حضرت آقا فرمودند زمینه ها آماده شود نگفتند تولید کنید چون ما در چارچوب برجام این محدودیت ها را داریم.
وی همچنین گفت: رهبری نسبت به صنعت هسته ای توجه ویژه ای دارند. این صنعت میعادگاه خیلی از صنایع است، ولی در استاندارد خیلی بالا و باید استانداردهای لازم را گذرانده باشد. ایشان به این صنعت هم از باب تامین انرژی برای نسل های آینده نگاه می کنند و هم اینکه این صنعت عامل و نماد اقتدار برای ملت است.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در چالشی که الان با غرب داریم به خاطر صنعت هسته ای است.
صالحی درباره اینکه برجام باعث کند شدن پیشرفت برنامه هسته ای کشور شد، گفت: ما در بحث اکتشاف و استخراج، طراحی سانتریفیوژ و تولید آب سنگین به آستانه ها رسیدیم و می دانیم چه کار کنیم. اولین سانتریفیوژی که سال 67 آوردیم هفت الی هشت سال طول کشید که سر هم بندی کنیم که بچرخد هفت هشت سال بعد طول کشید یک زنجیره تولید کنیم. ما الان خودمان طراحی می کنیم. ما توانستیم صنعت و علم هسته ای را به گونه ای به کار بگیریم که خودمان طراح باشیم و خودمان طراح راکتور اراک، سانتریفیوژ و ... باشیم.
وی افزود: اکتشاف و استخراج که جلو می رویم و تنها قیدی که برجام گذاشت این بود که وقتی اورانیوم را از اردکان به اصفهان می فرستید پلمب کنید که جای دیگر نرود.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در بحث تحقیق و توسعه ما در حال حاضر روی IR1 را پشت سرگذاشتیم؛ الان IR4 , IR2M نتیجه های تستشان تمام شده و الان می توانیم تولید انبوه کنیم و از زمان آقازاده شروع شده بود و تست می شد تا یک سال پیش که گفتند کفایت می کند. IR6 و IR5 و IR7 را تست می کنیم . IR6 را در چارچوب برجام می توانیم 20 تا را به شکل یک زنجیره در کنار هم قرار دهیم. زنجیره ها حتما 160 تایی نیست.
صالحی بیان کرد: محدودیتی که داریم در طول 10 سال اولیه برجام که الان سه سال آن گذشته است، باید از IR1 برای غنی سازی استفاده کنیم، ولی از بعد از آن می توانیم از سایر سانتریفیوژها استفاده کنیم. البته ما الان در حال غنی سازی با IR1 هستیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: حدود 5 سال است IR8 را شروع کردیم و هنوز پنج سال است روی یکی از آن تست می کنیم. اجازه داریم IR8 را به سه تا برسانیم، ولی دانشمندان گفتند پنج شش ماه دیگر وقت نیاز دارد.می توانیم تعداد زیادی بسازیم ولی مشکل IR1 را پیدا می کند.
وی گفت: محدودیت برجام در سانتریفیوژ همان زمانی است که نیاز داشتیم روی سانتریفیوژهای پیشرفته کار کنیم که به تولید انبوه برسانیم.