العالم ـ اروپا
به گزارش نشریه ائوروپاتودی، آمریکا پس از خروج از برجام، تحریم ها علیه ایران را آغاز کرد، اما فرانسه، آلمان و انگلیس مکانیزمی را برای حفظ شرکت های اروپایی راه اندازی کردند که سیلی به ترامپ محسوب می شود.
این نشریه نوشت: اگر آمریکای ترامپ می خواهد خط مشی سخت و تحریم علیه ایران را به جلو ببرد، آزاد است، اما اروپا قصد دارد به مبادلات با جمهوری اسلامی ادامه دهد و به توافق هایی که در برجام امضا شده، احترام بگذارد. فرانسه، آلمان و انگلیس با تهران یک کانال برای پرداخت ها موسوم به 'اینستکس' برای تسهیلات مبادلات مالی راه اندازی کردند و با این کار، شرکت های اروپایی را از تحریم های آمریکایی حفظ کردند. این شرکت که مقر آن در پاریس خواهد بود، بخش اقتصادی توافق هسته ای را حفظ می کند. مکانیزم مالی ویژه در نشست غیر رسمی وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بخارست از سوی وزرای خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس معرفی شد.
بر اساس بیانیه این سه کشور، اینستکس ابتدا برروی بخش های اساسی تر برای ملت ایران متمرکز می شود و از تجارت دارو، تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی حمایت می کند. اینستکس در دراز مدت به روی اپراتورهای اقتصادی کشورهای ثالث که می خواهند با ایران روابط تجاری داشته باشند، باز خواهد شد. فرانسه، آلمان و انگلیس تاکید دارند که عملکرد این سیستم مشروط به احترام ایران به برجام است.
حمایت اتحادیه اروپا
فدریکا موگرینی نمانیده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا از این ابتکار حمایت کرد و اظهار داشت که این مکانیزم باعث تجارت قانونی با ایران می شود، همان طور که در برجام نیز پیشبینی شده بود. اتحادیه اروپا به طور کامل از اجرای توافق هسته ای حمایت می کند. 13 گزارش آژانس هسته ای وجود دارند که حاکی از احترام کامل ایران به تعهدات خود است و این یک عنصر کلیدی برای امنیت منطقه محسوب می شود.
بحران میان ایتالیا و اسپانیا
این مکانیزم موجب ایجاد بحرانی دیپلماتیک میان ایتالیا و اسپانیا شد که نزدیک بود اجرای آن را متوقف کند. مشکل اصلی در فرمت این مکانیزم بود که در ابتدا متشکل از کشورهای موسوم به E3 (انگلیس، فرانسه و آلمان) بود اما سپس ایتالیا نیز در این گروه گنجانده و تبدیل به E4 شد. مادرید، فدریکا موگرینی نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا را متهم به طرفداری از ایتالیا کرد. اسپانیا نمی خواهد که در متن پایانی اشاره به E4 شود زیرا این موضوع به رسمیت شناختن نقش ایتالیا خواهد بود.
فرمت مذاکرات
فرمت E4 از یک سال پیش برای مقابله با بحران های منطقه ای ( سوریه و یمن) ایجاد شد تا با ایران با آن مقابله شود. لوکا جانسانتی سفیرسابق ایتالیا در ایران در توییتر خود نوشت: گفت و گوی اتحادیه اروپا با ایران در باره منطقه نمی توانست با همان فرمت برجام باشد زیرا این برای ایران قابل قبول نبود، سرویس دیپلماتیک اقدامات خارجی (Seas) و سه کشور E3 از ایتالیا خواستند تا به این گروه اضافه شود و ایران نیز آنرا پذیرفت. فرمت جدید این گفت وگوها را امکان پذیر کرد.
به گزارش ایرنا، پنجشنبه شب آلمان، فرانسه و انگلیس، به صورت رسمی کانالی به نام INSTEX مخفف Instrument in Support of Trade Exchanges یا همان «ابزار پشتیبان فعالیتهای تجاری» به منظور تبادل مالی با ایران ایجاد کردند.
بر اساس این گزارش، پاریس میزبان کانال مالی است و یک بانکدار برجسته آلمانی هم مسئولیت آن را بر عهده دارد. انگلیس هم رئیس هیأت نظارت است و از هر کدام از این کشورها هم یک نفر از وزارت امور خارجه حضور خواهد داشت. دیگر کشورهای اروپایی هم میتوانند به این سه کشور بپیوندند.