فارن پالیسی:

کشورهای اروپایی برای بازسازی در سوریه رقابت دارند

کشورهای اروپایی برای بازسازی در سوریه رقابت دارند
سه شنبه 21 اسفند 1397 - 07:40

نشریه فارن پالیسی در گزارشی از اختلاف نظر میان کشورهای اروپایی برای مشارکت در بازسازی سوریه نوشت و از ایتالیا، لهستان، مجارستان و اتریش به عنوان مهمترین حامیان مشارکت اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه نام برد.

العالم - سوریه

به گزارش وبگاه نشریه آمریکایی فارن پالیسی، اروپا سعی دارد که از خود یک جبهه متحد نشان دهد اما واقعیت این است که طیف وسیعی از مسائل آنها را از هم دور می کند. یکی از آن موارد، بشار اسد و موضوع سوریه است.

در حالیکه فرانسه، آلمان و انگلیس میخواهند موضع سخت خود در قبال بشار اسد را حفظ کنند؛ اما کشورهای جنوب و شرق اروپا میخواهند این رویکرد را تعدیل کنند. این گروه از کشورها رابطه با سوریه را از زاویه دید بحران پناهندگان می بینند. آنها معتقدند که با پذیرش پیروزی اسد در جنگ داخلی سوریه و کمک به بازسازی این کشور بازگشت پناهندگان و آورگان سوری ممکن می شود.

در میان کشورهای اروپایی، ایتالیا بیشترین حمایت را از بشار اسد بعمل می آورد و خواهان مشارکت اتحادیه اروپا در فرآیند بازسازی سوریه است. در این باره یک دیپلمات ایتالیایی به فارن پالیسی گفت: اگر بخواهیم جلوی موج دوم پناهندگان را بگیریم و یا اگر بخواهیم با داعش بجنگیم چاره ای نداریم جز آنکه با دمشق وارد تعامل شویم.

سیاست فعلی اتحادیه اروپا بر اساس قطعنامه 2245 سازمان ملل است (مصوب در دسامبر 2015-دی 1394) که بر «انتقال سیاسی» در سوریه تاکید دارد. روسیه، چین و برخی کشورهای دیگر آن را به معنی اصلاحات سیاسی تعبیر میکنند اما برخی کشورهایی که زاویه بیشتری با نظام سوریه دارند آن را به معنای حذف دولت اسد تعبیر می کنند.

به گفته دیپلمات ایتالیایی، رم از این قطعنامه حمایت می کند اما به دنبال کاهش قدرت دولت سوریه هم نیست.

با گذشت زمان به احتمال زیاد موضع ایتالیا طرفداران بیشتری پیدا می کند. اعتقاد بر این است که لهستان، اتریش و مجارستان با این ایده (سختگیری کمتر به دولت دمشق و شرکت در فرآیند بازسازی) همدلی بیشتری پیدا می کنند.

جولین بارنز دیسی مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا شورای اروپا در امور روابط خارجی دراین باره گفت: اکنون برخی از دولت های اروپایی واقعیت های جدید در سوریه را به رسمیت می شناسند و فکر می کنند که هر گونه پیشرفت مثبت در همکاری با دولت دمشق خواهد بود.

در اوت 2018 (مرداد 1395) لهستان آندره پاپیرز معاون وزیر امور خارجه خود را به دمشق فرستاد که با دولت سوریه ملاقات کند. لهستان در خلال آن سفر پیشنهاد کرد که با ساخت خانه برای خانوارهای پناهنده سوری که در لبنان بسر می برند، مشارکت خود در بازسازی آن کشور را نشان دهد و در فراهم آوردن شرایط بازگشت آورگان به دمشق کمک کند. فیصل مقداد همتای سوری او این موضع دولت لهستان را 'واقع بینانه و منطقی' توصیف کرد.

فارن پالیسی در ادامه گزارش خود می افزاید: یک دیپلمات اروپای غربی اذعان دارد که تمام 28 کشور عضو اتحادیه اروپا می دانند که اسد برنده جنگ است. با این حال، آلمان و فرانسه تمایلی به پذیرش آن در سطح عمومی ندارند.

مقام های سیاسی این کشورها عقیده دارند تا زمانی که آشتی جدی داخلی محقق نشود، پایتخت های اروپایی نباید در خصوص عادی سازی کامل روابط با سوریه عجله کنند.
دمشق و همپیمانانش معتقدند که فاصله سوریه با صلح و آشتی کامل در کشور بسیار کم شده است.

بنیاد علم و سیاست آلمان نیز در گزارشی در همین راستا نوشت: نزاع نظامی - سیاسی در سوریه تا حد زیادی فروکش کرده و اروپا و کشورهای عربی در حال تلاش برای برقراری روابط دوباره با دولت دمشق هستند. روسیه و ایران مهم‌ترین کارگزاران و بازیگران خارجی در این کشور هستند. خروج نظامی ایالات متحده از سوریه نیز نفوذ سیاسی واشنگتن را کاهش داده و بر نفوذ و نقش متحدان دمشق افزوده است. بنابراین اروپا باید در آغاز مشارکت خود با ایران، روسیه و به همین ترتیب دولت سوریه ارتباط لازم را برقرار کند. اروپا می‌خواهد فارغ از تعامل با سازمان‌های رسمی و دولتی، با گروه های محلی نیز همکاری داشته باشد. در این میان اروپا گمان می کند که کمک به ساخت مسکن ارزان، مدارس و زیرساخت‌های پزشکی هم از سوی ایران و هم از سوی دولت سوریه مورد استقبال قرار خواهد گرفت.

اولویت های دمشق و همپیمانانش نیز بر این اساس است که اصرار اروپا در همکاری مستقیم با افراد محلی به معنای نادیده گرفتن دولت سوریه نباشد. کشورهای اروپایی به کانال‌های رسمی و غیررسمی برای همکاری با دولت دمشق نیاز دارند. اکنون که اکثر کشورهای اتحادیه اروپا و اروپایی روابط دیپلماتیک خود با سوریه را قطع نکرده، لازم است یک خط مشی مشترک در مورد چگونگی بازنگری ارتباطات سیاسی با دولت اسد را پیدا و در فرآیند بازسازی همکاری های خود با دمشق افزایش دهند.

بر اساس گزارش کمیسیون اقتصادی اجتماعی سازمان ملل جنگ داخلی سوریه 268 میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی این کشور خسارت وارد کرده است.

پربیننده ترین خبرها