العالم ـ آمریکا
این خبرگزاری در گزارش روز دوشنبه خود آورده است: تشدید تحریم های آمریکا علیه نفت ایران که برای ماه مه برنامه ریزی شده، برمجموعه عوامل بسیاری که عرضه نفت خام سنگین را در بازار نفت جهانی محدود کرده، افزوده است و علاوه بر افزایش قیمت ها برای نفت های نایاب تر، باعث شده خریداران و فروشندگان در خصوص اتفاقاتی که در آینده رخ خواهد داد، مردد باشند.
نفت خام سنگین نفت خامی است که غلظت بالایی دارد و به سادگی در چاه استخراج نفت جاری نمیشود. این نوع نفت به این دلیل «سنگین» نامیده میشود که چگالی و چگالی نسبی آن بیشتر از نفت خام سبک است.بیشترین مخازن نفت خام سنگین و فوق سنگین دنیا در کانادا و ونزوئلا است. هزینه استحصال و پالایش این نفت خام سنگین پیچیدهتر و پرهزینهتر است و به همین دلیل قیمت آنها کمتر از نفت خامهای سبک است و مشتریان کمتری دارند.
این گزارش افزود: محدودیت های جدید علیه صادرات نفت ایران، قبل از اقدامات واشنگتن در ممنوعیت فروش نفت خام ونزوئلا و موانع تولید در آنگولا اعمال شد. آنگولا یکی دیگر از تولیدکنندگان بزرگ نفت خام با غلظت بالا است که برای محصولات سودآورتری همچون سوخت هواپیماهای جت مصرف دارد.
پالایشگاه های نفتی همچنین درآستانه اجرای مقررات جدید حمل ونقلی که قرار است از سال آتی اعمال شود برای تولید سوخت با درجه سولفور پایین، به دنبال نفت خام شیرین سنگین بیشتری از سوی ایران و ونزوئلا هستند که قبلا به میزان قابل توجهی عرضه می شد.
مقام های آمریکایی می گویند کل عرضه نفت جهان با وجود تحریم های این کشور به ویژه به دلیل افزایش عرضه نفت شیل آمریکا همچنان به میزان فراوانی است. اما وفور در عرضه که آمریکا، عربستان و روسیه نقش اصلی را در آن ایفا می کنند شامل نفت خام سبک تر است.
رویترز به نقل از تجار نفتی دریای شمال نوشت: در چند ماه گذشته قیمت نفت خام سنگین تر همچون «گرین و هیدرون» نروژ در چند ماه گذشته تثیبت شده است و در ماه آوریل، قیمت نفت گرین افزایش یافته است.
به گفته منابع آگاه، شرکت دولتی نفت «سومو»ی عراق ماه جاری میلادی 2 میلیون بشکه نفت سنگین بصره را به قیمت بیش از 2 میلیون از قیمت رسمی فروش این شرکت، به شرکت یونیپک (شرکت زیرمجموعه شرکت نفت و گاز ساینوپک چین) فروخت که بالاترین رقم بوده است.
به گفته تجار نفتی، پیشنهاد قیمت برای چند شرکت آنگولایی که گزینه جایگزین نزدیک به نفت خام ایران و ونزوئلا است نیز بالاترین رقم بوده است.
رویترز به نقل از یکی از خریداران نفتی افزود: در حالی که مشتریان نفتی خود را آماده خرید نفت به قیمت های بالاتری می کنند دیگران دست نگه داشته اند که این امر تا اندازه ای به دلیل تردیدها بر سر میزان نفت خامی است که همچنان ممکن است ایران به چین بفروشد به ویژه این که آمریکا ضرب الاجل یکم ماه مه را برای توقف خریداران نفتی این کشور تعیین کرده است.
به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، وزارت امور خارجه چین این هفته اعلام کرد که پکن رسما از این اقدام آمریکا شکایت کرده است. تحلیلگران انتظار دارند که چین در مقابل محدودیت های جدید نفتی آمریکا مقاومت کند به ویژه این که واشنگتن ممکن است تمایلی به تحریم شرکت های چینی واردکننده نفت خام ایران نداشته باشد چرا که این شرکت های چینی در عین حال خریداران اصلی نفت و گاز طبیعی مایع آمریکا هستند.
شرکت خدمات مالی «اس ای بی» سوئد» می گوید پکن ممکن است با مقاومت در مقابل فشارهای آمریکا در ماه های آینده واردات نفت خام ایران را از حدود 600 هزار بشکه نفت در روز در ماه مارس به حدود 1 میلیون بشکه نفت در روز افزایش دهد. این امر کار را برای فروشندگان برای کنار آمدن با قیمت های بالاتر دشوارتر خواهد کرد.
یک منبع تجاری در این زمینه گفت: تصمیم گیری درباره خرید وقتی که معلوم شود چه مقدار از نفت ایران همچنان عرضه خواهد شد آسانتر خواهد بود.