وزیر خارجه انگلیس «تبادل نفتکش» با ایران را رد کرد

وزیر خارجه انگلیس «تبادل نفتکش» با ایران را رد کرد
دوشنبه 7 مرداد 1398 - 12:22

وزیر امور خارجه جدید انگلیس با بیان اینکه از ایران می‌خواهد نفتکش توقیفی را آزاد کند، گفت لندن برنامه‌ای برای تبادل نفتکش با ایران ندارد.

العالم - اروپا

«دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس گفت این کشور در خصوص تیرگی روابط با ایران اقدامی براساس «این در مقابل آن» انجام نخواهد داد و انگلیس خواهان آزاد شدن کشتی دارای پرچم انگلیس است که توسط ایران توقیف شده است.

راب روز دوشنبه در مصاحبه با «رادیو ۴ بی‌بی‌سی» در پاسخ به سوال مجری در رابطه با کشتی انگلیسی توقیف شده توسط ایران گفت: «ما به متقاعد کردن ایران ادامه می‌دهیم. از آنجا که آن‌ها در تلاش هستند پذیرش خود از سوی جامعه جهانی را بالا ببرند، باید به قوانین بین‌المللی احترام بگذارند و این کشتی که شما در موردش صحبت می‌کنید به‌صورت غیرقانونی توقیف شده و ما قصد داریم با مقامات ایرانی وارد صحبت و تبادل نظر شویم تا این مسئله را شفاف کنیم که انتظار داریم کشتی و خدمه آن آزاد شوند».

او در پاسخ به سوال مجری مبنی بر تبادل نفتکش‌ها گفت: «نه، [اقدامی طبق رویکرد] "این در مقابل آن" انجام نخواهد شد. اگر درباره ایجاد وضعیت برابر صحبت می‌کنید یا تلاش برای ایجاد وضعیت برابر بین [نفتکش] گریس ۱...»

مجری با قطع صحبت‌های راب توضیح داد: «آن‌ها (ایرانی‌ها) می‌گویند استنا ایمپرو (کشتی انگلیسی) را به‌خاطر گریس ۱ توقیف کرده‌اند».

راب ادامه داد: «به همین دلیل است که به این نکته درباره سیستم قانون محور بین‌المللی ارجاع دادم، [سیستمی] که ایران نیز می‌خواهد توسط آن پذیرفته شود».

او مدعی شد: «گریس ۱ به این دلیل مورد توقیف قرار گرفت که درحال دور زدن تحریم‌ها بود و با محموله نفت در راه سوریه بود. این آگاهی و اطلاعات ما بود».

مجری گفت: «اما ایران مشمول تحریم‌های اتحادیه اروپا نیست».

راب پاسخ داد: «نه، ولی ما در خصوص انجام توقیف آن به‌صورتی که انجام شد، کاملاً به‌طور قانونی محق بودیم. پس موضوع بر سر انجام نوعی تبادل دادن و گرفتن نیست. موضوع بر سر قوانین بین‌المللی و رعایت قواعد سیستم قانونی بین‌المللی است. این چیزی است که بر آن اصرار داریم».

وزیر امور خارجه جدید انگلیس به این سوال که آیا دولت این کشور همچنان به‌دنبال جلب حمایت آمریکا برای ایجاد نوعی نیروی نظامی دریایی اروپایی در خلیج فارس است، پاسخ داد: «ما می‌خواهیم رویکرد اروپایی‌ها در این زمینه را شاهد باشیم اما فکر می‌کنم در دنیای واقعیت، نباید نوعی کشمکش جغرافیایی میان اتحادیه اروپا و آمریکا باشد».

وی افزود: «باید این امر به نحوی صورت گیرد که ما را در بهترین وضعیت با گسترده‌ترین گروه نقش‌آفرینان قرار دهد تا از حاکمیت قانون حمایت کنند و گمان می‌کنم برخورداری از حمایت آمریکا جهت زنده و موثر نگه‌داشتن آن (حاکمیت قانون) برای اقدام ابتکاری به رهبری اروپا حائز اهمیت است».

او در نهایت مدعی شد: «البته تهدیدات در تنگه هرمز برای کل کشتیرانی بین‌المللی است. من با مایک پامپئو صحبت کردم و این‌که باید نظم از بین‌المللی حراست کنیم را به بحث گذاشتیم و اینکه ایده خوبی خواهد بود که ائلافی گسترده برای حفظ آزادی تردد در منطقه تشکیل دهیم».

روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه جمعه ۲۸ تیر در اطلاعیه‌ای اعلام کرد، نفتکش انگلیسی با نام استنا ایمپرو هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد.

این در حالی است که دولت محلی جبل طارق که تحت حاکمیت لندن است روز ۱۳ تیر، یک فروند نفتکش حامل نفت ایران به نام «گریس ۱» را در مدیترانه توقیف کرده است. بهانه توقیف این کشتی، حمل نفت به سوی سوریه بوده که تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار دارد. ایران این تحریم‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد و شورای امنیت سازمان ملل نیز آنها را تصویب نکرده است.

اقدام انگلستان در شرایطی صورت گرفته که بسیاری آن را هم‌راستا با تحریم‌های نفتی واشنگتن علیه تهران، پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ارزیابی می‌کنند. ایران با تاکید بر اینکه توقیف گریس ۱ به منزله دزدی دریایی است، اعلام کرد که این اقدام لندن بی‌پاسخ نخواهد ماند.

فارس

پربیننده ترین خبرها