العالم ـ گوناگون
در زندگی بارها با کلیشههایی روبرو شدهایم که روی قضاوتها و تصمیمگیریهایمان تأثیر گذاشتهاند یا درک و باورمان را نسبت به دیگران، جنس مخالف و حتی خودمان شکل دادهاند. یکی از این کلیشهها، بحث "مالتی تسکینگ" یا توانایی انجام چند کار به طور همزمان است. کلیشه رایج در این زمینه این است که زنان در مالتی تسکینگ (چندوظیفگی همزمان) بهتر از مردان هستند.
پژوهشگران دانشگاه فنی آخن میگویند، با سنجش توانایی زنان و مردان در مواجهه با آزمایشی ساده به این نتیجه رسیدهاند که این کلیشه بیاساس است. نتایج این تحقیق در مجله تخصصی PLOS ONE منتشر شده است.
محققان در این پژوهش ۴۸ زن و ۴۸ مرد را انتخاب کردند و از آنها خواستند واکهها (حروف صدادار) و حروف همخوان (یا بیصدا) را که روی صفحه نمایش نقش میبستند، تشخیص دهند. یک آزمایش دیگر این بود که از تستشوندگان میخواستند بگویند، اعداد نمایش داده شده، فرد هستند یا زوج. از زنان و مردان شرکتکننده خواسته میشد گاهی دو تکلیف را با هم انجام دهند یا به سرعت توجه خود را از یک حوزه به حوزه دیگر معطوف کنند.
آزمایشها نشان دادند که از سرعت و دقت هر دو جنسیت، وقتی که پای انجام همزمان دو تکلیف به میان میآید، کاسته میشود. پاتریتسیا هیرش که هدایت این پژوهش را بر عهده داشته، میگوید: «هیچ تفاوتی بین دو جنسیت در این رابطه ندیدیم. نتایج این آزمایش کلیشهای را که میگوید، زنان در حوزه مالتی تسکینگ بهتر از مردان عمل میکنند، تأیید نمیکند.» هیرش تأکید میکند که دستکم آزمایشهای انجام گرفته که هر کدام معرف چالش و توانایی ویژهای هستند، این تفاوت را تأیید نکردند.
محققان میگویند، در آزمایشهای مشابهی که در گذشته برای اثبات تفاوت دو جنس در حوزه مالتی تسکینگ انجام شده است، گاه زنان از مردان پیشی گرفتهاند و گاه مردان از زنان. به اعتقاد محققان دانشگاه آخن، دلیل این تفاوت در آزمایشهای پیشین میتواند در تفاوت نوع تکالیفی باشد که بر عهده زنان و مردانی گذاشته شده که تست روی آنها انجام شده است.
بنابر گزارش دویچه وله، به نوشته وبسایت اتریشی "اشتاندارد"، یک عصبروانشناس از دانشگاه زوریخ هم نتایج این پژوهش جدید را تأیید میکند و میگوید که تفاوت زنان و مردان در حوزه مالتی تسکینگ بسیار ناچیز است یا اصلا وجود ندارد. لوتس ینکه میگوید که چنین تفاوتی با منطق تکامل (فرگشت) هم همخوان نیست. او میافزاید: «هیچ معنای ژنتیکی در پس این فرضیه که زنان هوموساپینس در ۱۵۰ هزار سال پیش اساسا در حوزه مالتی تسکینگ بهتر از مردان بودهاند، وجود ندارد.»
این پژوهشگر دانشگاه زوریخ با بیاساس خواندن این کلیشه میگوید، انسان کلا در حوزه مالتی تسکینگ خیلی خوب نیست. ینکه میافزاید: «مغز ما برای این ساخته شده که روی موضوعهای مهم تمرکز کنیم.»
لوتس ینکه در مصاحبه با "اشتاندارد"، دست گذاشتن روی تفاوتهای چشمگیر میان زنان و مردان را که به طور اتفاقی کشف میشدند، مشکل بزرگ مطالعات جنسیتی در گذشته میداند. به گفته این محقق اما پژوهشهایی که نتایجشان نشان میداد تفاوتی وجود ندارد، معمولا منتشر نمیشدند.