العالم - آسیا
به گزارش خبرگزاری «نووستی»، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با رسانههای گروهی عرب زبان که متن آن از سوی وزارت خارجه روسیه منتشر شده، یادآور شد وضعیت خطرناک کنونی در منطقه خلیج فارس، در بسیاری از موارد، نه تنها نتیجه تصمیم گیری واشنگتن برای خروج یکجانبه از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران که توسط قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل هم مورد تایید قرار گرفته، بلکه اقدامات تحریک آمیز آمریکاست که خطر بروز یک درگیری گسترده در منطقه را افزایش داده است.
وزیر خارجه آمریکا افزود، چنین سناریویی موجب نگرانی جدی است و نباید از نظر دور داشت که منطقه در آستانه یک رویارویی مسلحانه و نابود کننده قرار دارد که میتواند عواقب فاجعه آمیزی نه تنها برای کشورهای غربی، بلکه برای کل جهان در پی داشته باشد.
ترامپ به وعده خود درباره خروج نظامیان آمریکایی از سوریه عمل کند
لاوروف یادآور شد، حفظ حضور نظامی آمریکا در سوریه هم همچنان سئوال برانگیز است و مقامات مسکو امیدوارند که وعده "دونالد ترامپ" رئیس جمهروی آمریکا درباره خارج کردن نظامیان این کشور، تحقق پیدا کند.
وی تاکید کرد: «تنها پایه و اساس منطقی برای حضور نظامی در کشوری، یا به دعوت دولت قانونی آن یا بر اساس قطعنامه شورای امنیت است. ایران به درخواست مقامات دمشق در سوریه حضور دارد، برخلاف آمریکا که به خاطر اقدامات نظامی خود علیه دولت سوریه در تمام جهان مشهور است. امروزه در حالی که نیروهای اصلی گروه تروریستی داعش در سوریه شکست خوردهاند، این سئوال به وجود می آید که هدف از ادامه حضور نظامی آمریکا در این کشور چیست؟»
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: «این احساس قوی وجود دارد که هدف واشنگتن، ممانعت از احیای تمامیت ارضی سوریه است که نقض آشکار قطعنامه شماره 2254 شورای امنیت است.»
وی با اشاره به اینکه مسکو و واشنگتن، با وجود اختلاف نظرات اساسی، تاکنون توانستهاند نشان دهند که میتوانند در "عرصه عملیاتی" سوریه با یکدیگر همکاری داشته باشند، افزود: « دقیقاً توافقات روسیه-آمریکا درباره سوریه درباره نابود کردن تسلیحات شیمیایی در سوریه در سال 2013 مانع سناریوی نظامی غرب برای حل و فصل بحران در این کشور شد. همچنین نخستین رژیم آتش بس و توقف درگیریها در سوریه در سال 2016 بر اساس تصمیمات مورد توافق مسکو و واشنگتن برقرار شد.»
به گفته لاوروف، علاوه بر این، نظامیان روسیه و آمریکا توانستند مشارکت نه چندان بدی در سوریه در زمینه تامین امنیت پروازها و عملیات نظامی هوایی را به اجرا بگذارند که این توافقات مانع از رخ دادن حوادثی شد که امنیت نیروهای نظامی روسیه و آمریکا را تامین کرده است.
روسیه هرگز مخالفت خود با حملات هوایی اسرائیل به خاک سوریه را پنهان نکرده است
وزیر امور خارجه روسیه همچنین در پاسخ به سئوال دیگری گفت: «در رابطه با حملات هوایی اسرائیل به خاک سوریه باید بگویم که ما هرگز مخالفت خود با چنین اقداماتی را پنهان نکردهایم که به عقیده ما میتواند باعث افزایش بیثباتی در کل منطقه و از کنترل خارج شدن اوضاع شود. سوریه نباید به عرصهای برای تسویه حسابهای سایر کشورها تبدیل شود. وظیفه اصلی همه نیروهایی که احساس مسئولیت میکنند آن است تا به بازگشت صلح و آرامش به سوریه کمک کنند.»
سرگئی لاوروف همچنین یادآور شد که آغاز به کار کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو باید ضرورت بازگشت این کشور به جمع خانواده اتحادیه عرب را تقویت کند. در این بین بسیاری از مسائل بستگی به مواضع عربستان دارد که بسیاری از کشورهای عرب منطقه دنباله روی آن هستند.
تسنیم