نارضایتی گسترده در وزارت خارجه آمریکا؛

ترامپ و پمپئو دیپلمات‌های آمریکایی را به ستوه آورده‌اند

ترامپ و پمپئو دیپلمات‌های آمریکایی را به ستوه آورده‌اند
سه شنبه 30 مهر 1398 - 08:41

رفتارهای غیردیپلماتیک دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و اطرافیانش علاوه بر اینکه دستاوردهای دیپلماتیک را نابود یا مخدوش کرده، دستگاه دیپلماسی این کشور را نیز دستخوش هرج‌ ومرج و نارضایتی کرده است.

العالم - آمریکا

تارنمای هیل بامداد سه شنبه گزارش داده که تلاش مداوم دولت ترامپ برای کاهش بودجه، کوچ کارکنان باتجربه و حاشیه‌های جنجالی وزارت خارجه آمریکا روحیه و انگیزه کارمندان این وزارتخانه را بشدت کاهش داده است.

یکی از مهمترین اتفاقاتی که فشار زیادی در وزارت خارجه آمریکا ایجاد کرده، تماس تلفنی ترامپ با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین است. ترامپ، سوم مرداد در این تماس از زلنسکی خواسته بود تا در مورد فعالیت‌های اقتصادی جو بایدن و پسرش در آن کشور تحقیق کند.

چند ماه پیش از آن «ماری یووانوویچ» سفیر آمریکا در اوکراین که در مقابل اقدامات «رودی جولیانی» وکیل شخصی ترامپ برای فشار بر اوکراین مقاومت کرده بود، به واشنگتن فراخوانده و از سمتش برکنار شد. تصمیم ترامپ برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از شمال سوریه نیز تحول دیگری است که در وزارت خارجه سردرگمی و نارضایتی ایجاد کرده است.

رفتارهای ترامپ و اطرافیانش این احساس را در میان دیپلمات‌های سابق و فعلی آمریکا پدید آورده است که بلندپایگان کاخ سفید و وزارت خارجه از آنها حمایت نمی‌کنند. آنها همچنین نگران هستند تصمیم ترامپ برای خروج از شمال سوریه باعث شود متحدان آمریکا در مشارکت خود با واشنگتن تجدید نظر کنند.

یکی از سفرای فعلی آمریکا که خواست نامش فاش نشود، به تارنمای هیل گفت: «ما رهبری جهانی خود را از دست داده‌ایم، دوستان را از خود رانده و دشمنان را جسورتر کرده‌ایم.» او تأکید کرد که روحیه و انگیزه کارکنان وزارت خارجه بشدت پایین آمده است.

شش نفر از ۱۲ مقام فعلی و سابق وزارت خارجه که با هیل مصاحبه کرده‌اند، گفتند: اتفاقات هفته‌های اخیر باعث شد تا همان اعتماد اندکی که به مایک پمپئو وزیر خارجه داشتند، از بین برود.
پمپئو زمانی به وزارت خارجه رفت که رکس تیلرسون وزیر سابق خارجه پیشتر تلاش کرده بود تا بودجه این وزارتخانه را کاهش دهد. یکی از سفرای سابق، وزارت تیلرسون را دوره «ترور سرخ» می‌نامد. کنگره با پیشنهادهای تیلرسون برای کاهش بودجه وزارت خارجه مخالفت کرده بود.

پمپئو و معاون ارشدش در بدو ورود به وزارت خارجه جلساتی برگزار کردند و ویدیوهایی با عنوان «مایل‌ها با مایک» توزیع کردند که شرح سفرهای خارجی او بود. پمپئو می‌خواست بگوید که غرور وزارت خارجه را احیا می‌کند.

«لورا کندی» سفیر سابق آمریکا در ترکمنستان می‌گوید: وقتی پمپئو به وزارت خارجه آمد همه علاقه داشتند که بی‌ هیچ چون‌ وچرایی به او اعتماد کنند. عموزاده‌های ما در «سیا» می‌گفتند که او آدم خوبی است.

اما اتحاد پمپئو با ترامپ به بهای از دست رفتن اعتبارش در نزد مقام‌ها و دیپلمات‌های کهنه‌کار تمام شده است. روزی که ترامپ با رئیس جمهوری اوکراین تماس تلفنی برقرار کرد، پمپئو در آنجا حاضر بود. «مایکل مک‌کینلی» مشاور ارشد سابق پمپئو هفته گذشته به اعضای مجلس نمایندگان گفت وقتی از وزیر خارجه خواسته بود که از یووانوویچ حمایت کرده و مانع از اخراج وی شود؛ او هیچ اقدامی نکرد. پمپئو حتی روز شنبه از تصمیم ترامپ برای اخراج یووانوویچ حمایت کرد.

یووانوویچ را عموماً به دلیل تلاش‌هایش در مبارزه با فساد در اوکراین می‌شناسند. یکی از سفرای سابق آمریکا با اشاره به سرنوشت یووانوویچ گفت: ما به خارج از کشور می‌رویم تا از ارزش‌های آمریکایی دفاع کنیم و وقتی به کشور برمی‌گردیم می‌بینیم که آمریکا دیگر از ارزش‌های آمریکایی دفاع نمی‌کند.
او افزود: وقتی رئیس جمهوری دارید که پسرانش درگیر فساد هستند، نمی‌توانید به خارج رفته و درباره فساد برای کشورهای شریک سخنرانی کنید.

به دنبال افشای فشار ترامپ بر رئیس جمهوری اوکراین و تلاش وی به منظور بدنام کردن بایدن اعضای مجلس نمایندگان تحقیقات در خصوص استیضاح رئیس جمهوری آمریکا را آغاز کردند. تاکنون یووانوویچ، مک‌کینلی، کورت وولکر فرستاده ویژه سابق آمریکا به اوکراین و گوردون سوندلند سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا در کنگره شهادت داده‌اند. کندی می‌گوید: تحولات دو هفته اخیر به گونه‌ای بود که گویی سدی شکسته شده است. افراد بیشتری هستند که مایلند سخن بگویند.

یکی از سفرای سابق آمریکا موضوع خروج از سوریه و تنها گذاشتن متحدان کُرد واشنگتن را به ماجرای اوکراین اضافه کرده و گفت: بعد از قضیه عجیب اوکراین، موضوع سوریه ما را می‌کشد. سایر متحدان نگاه می‌کنند تا ببینند که ما با متحدانمان چگونه رفتار می‌کنیم.

صندلی‌های خالی سمت‌های حساس در وزارت خارجه نیز خود بحران دیگری است. کاهش کارکنان وزارت خارجه آمریکا از دوره تیلرسون آغاز شد و خلائی به وجود آورد که هنوز پُر نشده است. هشت پُست دستیار وزیر خارجه توسط افرادی پُر شده که سنا هنوز صلاحیت آنها را تأیید نکرده و دو پست دیگر نیز خالی مانده است.
در حالی که دیپلمات‌ها و کارمندان قدیمی و کارکشته از وزارت خارجه رفته‌اند، کاهش بودجه وزارت خارجه این نگرانی را ایجاد کرده که جای خالی آنها هرگز پُر نخواهد شد.

علاوه بر این، شمار متقاضیان ورود به وزارت خارجه آمریکا نیز در دوره ترامپ کم شده است. در سال ۲۰۱۸ حدود ۹ هزار و ۲۰۰ نفر در آزمون ورود به این وزارتخانه شرکت کردند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۳ دو برابر بود. کندی با توجه به وضعی که گریبانگیر وزارت خارجه شده، می‌گوید: این بنا بشدت آسیب دیده است.

ایرنا

دسته بندی ها :

آخرین مطالب

پربیننده ترین خبرها