العالم - آسیا
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به صورت مخفیانه و چراغ خاموش ساعت 20:30 شب 7 آذرماه وارد پایگاه هوایی «بگرام» افغانستان شد و به مدت 2.5 ساعت در این پایگاه حضور داشت.
با این حال به خبرنگاران دستور داده شده بود که برای حفظ امنیت وی، این سفر را مخفی نگه دارند به همین دلیل خبر ورود ترامپ به افغانستان با تأخیری چند ساعته منتشر شد.
البته این اولین سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه نیست و در سال گذشته نیز وی مانند این سفر را به عراق داشت که با واکنش مقامات، نخبگان سیاسی عراق و مردم این کشور مواجه شد.
اما رئیس جمهور آمریکا در پایگاه بگرام با « اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار ترامپ از پیشرفت های نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان در امر مبارزه با تروریسم قدردانی کرد و شکست داعش را در شرق افغانستان به رئیسجمهور غنی تبریک گفت.
رؤسای جمهور دو کشور تاکید کردند اگر طالبان متعهد به موافقتنامه صلح است، باید آتش بس را قبول کند و اگر می خواهیم در افغانستان صلح پایدار برقرار گردد باید مخفیگاه های تروریستها در بیرون از افغانستان از بین برده شود.
سپس رئیسجمهور غنی و ترامپ در جمع سربازان آمریکایی در بگرام حضور یافتند و در سخنرانیهای خود از فداکاری های این نیروها و نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستانی قدردانی کردند.
همچنان آنان پیشرفت های اخیر نیروهای هر دو کشور را در شکست دشمن به ویژه داعش و القاعده چشمگیر و موفقیت آمیز خواندند.
اما موضوع مهمی که رئیس جمهور آمریکا در این سفر دنبال می کرد حول چند محور مهم است که میتوان به این موارد اشاره کرد.
١- ترامپ بار دیگر آغاز مجدد مذاکرات با طالبان را رسما اعلام کرد.
٢- وی تأیید کرد که برخی مقامات این کشور با طالبان دیدارهایی داشته اند
٣- ترامپ دو راه برای خروج نظامیان از افغانستان بیان کرد؛ یا پیروزی کامل یا توافق. اما به گفته وی طالبان شدیدا به توافق مایل هستند.
٤- وی اعلام کرد مایل است سطح سربازان را به ٨٦٠٠ نیرو برساند. کاهش نظامیان می تواند بستری برای توافق صلح باشد.
٥- لحن سخنان وی نسبت به طالبان نرم تر شده است.
٦- گفته ترامپ در مورد آمادگی طالبان برای «آتش بس» نکته مهمی است. باید دید بعد از قهر و آشتی، طالبان به این خواسته که در حقیقت خواسته کابل است تن داده اند یا نه؟
٧- عدم دعوت از «عبدالله عبدالله » رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان به پایگاه بگرام برای دیدار با ترامپ، نکته دیگر این سفر است و در شرایط انتخابات حساس ریاست جمهوری می تواند پیامی خاصی داشته باشد.
8- موضوع بعدی این که با قوت گرفتن موضوع استیضاح ترامپ وی به این سفر احتیاج داشت تا از این فضا خارج شود و این موضوع را چه در داخل این کشور و چه در خارج برای هر چند مدت کوتاه به بیراهه بکشاند.
نکته مهمی که می توان در مورد سخنان رئیس جمهور آمریکا در مورد ترویسم بیان کرد این است که ترامپ در حالی سخن از نابودی گروههای تروریستی از جمله داعش و القاعده در منطقه میگوید که این کشور حامی گروههای افراطی و تروریستی در جهان است و هر جا منافع این کشور و هم پیمانان آنها در خطر باشد با این گروهها وارد جنگ میشوند و هر موقع نیاز به این گروهها باشد از آنها دفاع میکند که می توان این موضوع را به وضوح در سوریه و عراق دید.
پس از شکست داعش در سوریه و عراق و با پشتیبانی آمریکا و هم پیمانان آن این گروهها از سوریه به افغانستان و به خصوص شمال افغانستان و هم مرز با کشورهای آسیای مرکزی منتقل شدند تا بتوانند در آینده منافع این کشور را در منطقه پیاده کنند.
در این مورد تاکنون مقامات کشورهای آسیای مرکزی و به خصوص روسیه بارها ابراز نگرانی کرده اند.
«ضمیر کابلوف» نماینده ویژه روسیه در افغانستان چندی قبل به حضور گسترده داعش در این کشور هشدار داده و گفت: حدود بیش از ۱۰ هزار جنگجوی داعش در افغانستان حضور دارند که اکثراً از کشورهای سوریه و عراق به این کشور آمدهاند.
وی ادامه داد: حضور داعش در افغانستان رو به گسترش است و جنگجویان این گروه پس از شکست در سوریه و عراق به دلیل عملیاتهای نظامی به افغانستان نقل مکان کردند.
این مقام روس ادامه داد: مسکو جزء اولین کشورهای بود که به حضور داعش در افغانستان هشدار داد و در حال حاضر شماری از جنگجویان این گروه تروریستی که در سوریه و عراق دارای تجاربی در زمینه آموزش نظامی نیز هستند به این کشور آماده و در آینده تهدیداتی برای کشورهای منطقه به خصوص کشورهای آسیای مرکزی خواهند داشت.
فارس