العالم - یمن
عربستان سعودی به دولت نجات ملی یمن پیشنهاد آتشبس داده و نوشت که این آتشبس در چهار محور از جمله شهر صنعاء، پایتخت یمن اجرا خواهد شد.
در همین زمینه روزنامه کویتی «القبس» به نقل از یک منبع عربی عالیرتبه مدعی شد، آمریکا در تلاش است در پرونده یمن میانجیگری کند تا به این جنگ پایان دهد و بحران را به شکل کامل حل کند.
این منبع آگاه در ادامه گفت، آمریکا به همراه عُمان و با حمایت کویت که از آمادگی خود برای میزبانی میان طرفهای یمنی و امضای توافق حل بحران با بندهای جدید خبر داده، در تلاش برای پایان دادن به جنگ است، در آینده نشستهای گستردهای برای حل بحران برگزار خواهد شد و سال ۲۰۲۰ شاهد اولین گام در توافق صلح یمن خواهد بود.
آتشبس طولانی مدت
منبع مذکور افزود: بندهای جدید (توافق) شامل آتشبس طولانیمدت در یمن تحت نظارت سازمان ملل به علاوه استقرار نیروهای حافظ صلح بینالمللی برای مدت شش ماه با هدف حفظ امنیت و نظارت بر آتشبس است.
وی همچنین گفت، بندهای ویژه آتشبس شامل خلع سلاح انصارالله و بازسازی ارتش یمن و قرار گرفتن آن زیر چتر دولت مستعفی یمن، برچیدن کلیه «شبهنظامیان مسلح» و تحویل انبارهای سلاح به ارتش دولت مستعفی است.
توقف شلیک موشک
در ادامه این گزارش آمده، سند مذکور شامل «عدم شلیک موشک به سعودی توسط حوثیها، توقف حملات علیه عربستان یا هر کشور عربی دیگر، توقف ارتباط با ایران یا دستیابی به حمایت لجستیک یا نظامی از این کشور» است و در صورت ادامه این موضوعات، تحریمهای بینالمللی اعمال خواهد شد.
این منبع آگاه ادامه داد، «آمریکا حوثیها را به کنار گذاشتن سلاح و توقف هر تنشی و رفع محاصره از استانهای مختلف یمن ملزم خواهد کرد». وی افزود «سند مذکور شامل ایجاد دولت وحدت ملی از طیفهای مختلف یمنی است که حوثیها نیز در آن مشارکت دارند و این مشارکت نباید از ۲۵ درصد بیشتر شود. دولت وحدت ملی باید زیر چتر دولت یمن (دولت مستعفی) کار کندو تبادل اسر و ربودهشدگان تدریجا آغاز میشود، قانون اساسی جدید تدوین و انتخابات ریاستی برگزار میشود».
وی در پایان گفت «اما تمام اینها پس از سروسامان دادن به اوضاع و سازمانهای دولتی رخ خواهد داد و بازسازی یمن به بعد از توافق نهایی موکول میشود. نشستهایی سعودی و اماراتی با سران حوثی و با نظارت آمریکا برگزار خواهد شد اما اینها اتفاق نخواه افتاد مگر پس از آنکه حوثیها شروط آمریکا بویژه توسط تحریکها از ایران علیه کشورهای (حاشیه) خلیج (فارس) را متوقف کنند».
«مهدی المشّاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن ۲۹ شهریور از توقف مشروط عملیاتهای تلافیجویانه پهپادی و موشکی ارتش یمن علیه عربستان خبر داد و اعلام کرد، امیدوار است ریاض هم به حملات خود پایان دهد اما ائتلاف سعودی اگرچه ظاهرا از این اقدام استقبال کرد ، در عمل همچنان به حملات خود ادامه داد.
عربستان سعودی به همراه چند کشور دیگر در فروردین ۱۳۹۴ حملات خود به یمن را به بهانه بازگرداندن «دولت مشروع» آغاز کرد اما نه تنها به اهداف مورد نظر خود نرسید بلکه وجهه خود را از دست داد و حالا دنبال راه خروجی از این باتلاق است.
فارس