العالم - امارات
دیده بان «اروپایی- مدیترانهای حقوق بشر» روز چهارشنبه (دیروز) با اعلام اینکه دولت امارات متحده عربی از مزدوران سودانی برای جنگ با دولت وفاق ملی لیبی استفاده میکند؛ این نیروها را به «نقض فجیع حقوق بشر» متهم کرد.
این سازمان بینالمللی (مستقر در ژنو)، در وبگاه خود نوشته است که مزدوران سودانی که برای امارات کار میکنند، در کنار تأمین امنیت چاههای نفتی و زندانها، دست به کشتار غیر نظامیان و قاچاق انسان میزنند.
در گزارش این سازمان آمده است که تعداد بسیاری از این مزدوران پیش از این نیز سابقه حضور در درگیریهای منطقه «دارفور» در غرب سودان با نیروهای دولتی را داشتند.
روزنامه گاردین انگلیس نیز روز سهشنبه نوشت که سه هزار مزدور سودانی برای جنگ در کنار شبهنظامیان وابسته به «خلیفه حفتر» علیه دولت وفاق ملی لیبی، وارد این کشور شدهاند.
دیده بان «اروپایی- مدیترانهای حقوق بشر» در گزارش خود با چندین تن از نیروهای سودانی به گفتوگو نشسته و از آنها در خصوص چگونگی ورودشان به لیبی و حضور در میان شبهنظامیان «خلیفه حفتر» و سلاحهایی که در دست دارند و همچنین میزان دستمردی که دریافت میکنند؛ سؤال کرده است.
یکی از این افراد گفت که در ازای دریافت ماهانه ۲۲ دلار به لیبی آمده و در شهر «غریان» (۱۰۰ کیلومتری جنوب طرابلس) برای «خلیفه حفتر» میجنگد. او همچنین گفت که با خود ۲۵ نفر دیگر را نیز از طریق بیابان به لیبی آورده است.
دو نفر دیگر نیز گفتند که عضو نیروهای «واکنش سریع» وابسته به ارتش سودان هستند و به همراه گروهی از سودانیها از طریق کشور «چاد» ابتدا به شهر «بنغازی» وسپس به شهر «سرت» و از آنها وارد شهر «غریان» شدهاند.
تیم کارشناسان کمیته تحریمهای بینالمللی علیه لیبی نیز اخیرا در گزارش خود از ورود ۱۰۰۰ نیروی واکنش سریع ارتش سودان در ماه ژوئیه به لیبی و استقرار در منطقه «الجفره» در جنوب این کشور خبر داده است.
دیده بان «اروپایی- مدیترانهای حقوق بشر» در ادامه گزارش خود به افشای نامه سفارت امارات در خارطوم به وزارت خارجه سودان در ماه می ۲۰۱۹دست زد که در آن دولت امارات از سودان خواسته است تا اجازه فرود دو فروند هواپیمای ترابری نظامی C۱۳۰ و G۱۷ وابسته به نیروی هوایی امارات در فرودگاه «الجنینه» در غرب سودان را بدهد. هواپیماهایی که برای انتقال نیروهای سودانی به لیبی مورد استفاده قرار گرفته است.
این سازمان حقوق بشری در ادامه با بیان اینکه دولت امارات در نقض حقوق بشر به دست نیروهای سودانی، مسئولیت مستقیم دارد؛ اقدام امارات برای انتقال مزدوران از سودان به لیبی را یک «رسوایی» دانست و از کمیته کارشناسان بینالمللی خواست تا در خصوص میزان نقض حقوق بشر در لیبی و مسئولیت کشورهای دیگر در این امر تحقیق کند.
شبهنظامیان وابسته به «خلیفه حفتر» از چهار آوریل (۱۵ فروردین) عملیات تسلط بر شهر طرابلس، پایتخت لیبی را آغاز کردهاند. این شهر در کنترل دولت وفاق ملی لیبی قرار دارد. نهادی که مورد تأیید سازمان ملل است.
همزمان با بی نتیجه بودن این درگیریها، محوربندیهای بینالمللی نیز در حمایت از دو طرف درگیری شکل گرفته است. دولتهای امارات و مصر از «خلیفه حفتر» و ترکیه و قطر نیز از دولت وفاق ملی لیبی پشتیبانی میکنند.