العالم - تحلیل روز
عملیات نظامی اخیر یمن، که با عنوان "عملیات موازنه بازدارندگی سوم" عمق خاک عربستان را هدف قرار داده و شرکت آرامکو و چند اهداف حساس در "منطقه ینبع"، را با شلیک موشک در هم کوبید، بیانگر تحول نظامی جدیدی است که این بار پس از آغاز اجرای توافقنامه صلح در 20 سپتامبر گذشته، تأسیسات حیاتی عربستان را هدف قرار داد. این امر نشان می دهد که صبر یمن به سر آمده و در طرف مقابل نیز ریاض هشدارها و تهدیدات سران صنعا را جدی نگرفته است. سران صنعا تهدید کرده بودند که در صورتی که عربستان حملات نظامی خود را متوقف نکند و به طرح های صلح یمن توجه نداشته باشد، حمله ها و ضربه های شدیدتری در پیش خواهد داشت. این چنین بود که مهمترین تأسیسات اقتصادی عربستان تنها 5 ماه از اولین حمله، بار دیگر هدف قرار گرفت و به این ترتیب صنعا، به طور عملی مرحله "درد بزرگ" را آغاز کرد و یک بار دیگر ثابت کرد که می تواند عنصر تعیین کننده ای در معادله نظامی جنگ 5 ساله علیه یمن باشد مخصوصا که این عملیات، تنها چند روز عملیات "البنیان المرصوص" در جبهه نهم رخ داد.
به گفته کارشناسان نظامی، جزئیات این عملیات، بیانگر برتری نظامی یمن و توانمندی های نظامی این کشور در برنامه ریزی، تاکتیک و تعیین و شناسایی دقیق هدف است. زیرا در بیانیه ارتش یمن آمده است که این عملیات، با مشارکت نیروی موشکی و با استفاده از چند فروند پهپاد و موشک بالستیک و هدایت شونده اجرا شده است. (در این عملیات 12 فروند پهپاد از نوع صماد 3، دو فروند موشک هدایت شونده "قدس" و یک فروند موشک بالستیک دوربرد "ذوالفقار" اجرا شد). گفتنی است این اولین بار است که ارتش یمن از موشک بالستیک دوربرد "ذوالفقار" در عملیات های خود استفاده می کند. همچنین شاهد پیشرفت مداوم سلاح و میزان آمادگی ارتش برای مقابله با تجاوزات دشمن طی سال های اخیر بوده ایم.
صنعا تأکید کرده است که این عملیات مثل سایر عملیات ها در چارچوب پاسخ طبیعی و مشروع به جنایات دشمن صورت می گیرد؛ یکی از این جنایت ها، که در استان جوف صورت گرفت و ده ها نفر که اغلب زن و کودک بودند در این حمله به شهادت رسیده یا مجروح شدند.
این عملیات همچنین پاسخی است به حمله های هوایی گسترده اخیر عربستان به چندین منطقه و عملیات نظامی در برخی جبهه ها از جمله جبهه ساحل غربی؛ و این خود گواهی است بر این مدعا که حمله نظامی صنعا صرفا یک عکس العمل بوده است و نه اعلام مرگ طرحی که پیشتر از این اعلام کرده است. یمن همواره بر پایبندی خود به طرح صلح و راه حل سیاسی تأکید کرده است، اما در عین حال به رژیم آل سعود هم درباره ضربه های دردناک و حمله های شدید، در صورت ادامه تجاوزات و محاصره هشدار داده است و اعلام کرده است که ملت یمن هرگز به دشمن اجازه ادامه تجاوزات و جنایات را نمی دهد.
به عقیده برخی کارشناسان اجرای "عملیات موازنه بازدارندگی سوم" در این مقطع زمانی مفاهیم و پیام های مهمی در خود دارد که مهمترین آنها، همزمان شدن آن با سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به ریاض است. پمپئو با حضور در پایگاه هوایی ظهران، از تقویت سامانه پدافند هوایی عربستان در مقابل هر گونه حمله ای در آینده خبر داده بود. اما این عملیات ثابت کرد که این سامانه دفاعی که واشنگتن قرار است به ریاض بفروشد هیچ فایده ای ندارد. همچنین نشان داد که نهاد نظامی عربستان تا چه حد شکننده است و این حجم انبوه از سلاح تا چه اندازه بی فایده است. همچنین ثابت کرد که اگر رژیم آل سعود و نظام های وابسته به آن دست از تجاوز و محاصره یمن برندارند، نیروهای مسلح یمن با تمام امکانات و توانمندی های خود همچنان تهدید واقعی علیه این رژیم خواهد بود و هر زمان که بخواهد می تواند مهمترین تأسیسات حیاتی عربستان را هدف قرار دهد.