العالم ـ اروپا
خبرگزاری رویترز این خبر را به نقل از یک مقام ارشد در ائتلاف ناتو گزارش داد. روز گذشته دولت آمریکا با متهم کردن روسیه به نقض این معاهده از آن خارج شد.
رویترز نوشته تصمیم جدید آمریکا تردیدها درباره احتمال تمدید نشدن پیمان نیواستارت از سوی واشنگتن را جدیتر کرده است. این پیمان استقرار سلاحهای استراتژیک میان آمریکا و روسیه را به ۱۵۵۰ عدد محدود میکند.
یک مقام ناتو گفت اعضای این ائتلاف در نشستی که امروز در واکنش به تصمیم دیروز آمریکا برگزار شد بر سر «اهمیت کنترل تسلیحاتی و ضرورت بازگراندن روسیه به پایبندی به توافقات» به توافق رسیدند.
مقام مورد استناد رویترز اضافه کرده بعضی از اعضای ائتلاف ناتو ابراز نگرانی کردند که آمریکا ممکن است از پیمان ناتو هم خارج شود.
اعضای ائتلاف ناتو نگرانند خروج آمریکا از معاهده آسمانهای باز ممکن است روسیه را هم به خروج از این معاهده ترغیب کند و به این دلیل باعث لطمه به امنیت اروپا شود.
دولت آمریکا به ریاست روز پنجشنبه شرکای بینالمللی این کشور را از قصد واشنگتن برای خروج از معاهده «آسمانهای باز» مطلع کرده است.
این معاهده به کشورهای عضو اجازه میدهد از حریم هوایی یکدیگر برای پروازهای تجسسی استفاده کنند.
دولت آمریکا پیش از این روسیه را به نقض این معاهده متهم کرده و گفته به این دلیل خواستار خروج از آن است.
تحلیلگران میگویند خروج از این توافق احتمالاً به تنشها در روابط با مسکو دامن زده و واکنش متحدان اروپایی و همچنین برخی از اعضای کنگره را به همراه خواهد داشت.
مسکو پیش از این اتهامات آمریکا در زمینه نقض این توافق را رد کرده است. سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز دوم اردیبهشتماه فت: «کارشناسانی که اوضاع را رصد میکنند بر این باور هستند که واشنگتن از قبل تصمیمش (برای خروج از معاهده آسمانهای باز) را گرفته است و به نظر ما هم بخشهای قابل ملاحظهای از واقعیت در این گمانهزنیها وجود دارد. ما هم بر اساس تماسهایمان با آمریکاییها، کشورهای عضو ناتو و دیگر اعضای معاهده آسمانهای باز به همین نتیجه رسیدهایم».
وی افزود: «واکنش ما به تصمیم از قبل برنامه ریزی شده و محتمل واشنگتن به نحوه اجرای آن و اینکه دقیقا معنای تصمیم آنها چیست بستگی خواهد داشت و قطعا خواهیم دید که آیا دیگر متحدان واشنگتن در ناتو از این کشور دنباله روی میکنند یا خیر».
به گزارش فارس، معاهده آسمانهای باز توافقنامهای بین ۳۵ کشور جهان در خصوص اجازه پرواز هواپیماهای جاسوسی و تجسسی بر فراز مناطق کشورهای عضو این معاهده است.
روسیه و آمریکا جزو اولین کشورهایی بودند که این معاهده را تصویب کردند؛ معاهدهای که در سال ۱۹۹۲ امضا شد و از اول ژانویه ۲۰۰۲ اجرایی شد.
هدف این معاهده ایجاد درکی متقابل و اطمینانبخشی به کشورهای امضاکننده در خصوص تحرکات و فعالیتهای نظامی که ممکن است باعث نگرانی شود، بوده است.