العالم - آمریکا
نشریه «نیوز ویک» در دو یادداشت جداگانه به تحلیل و بررسی جوانب احتمالی دنبال کردن سیاست «تغییر رژیم در ایران» توسط آمریکا پرداخت.
در یادداشت اول، «اسکات مدل»، استاد دانشگاه «جرج تاون» در دفاع سیاست آمریکا در خصوص تغییر رژیم در ایران مینویسد: «باید به جای اینکه رفتار آنها را تغییر دهیم، رفتار خودمان را عوض کنیم و به ۴۰ سال فشار شکستخورده علیه ایران خاتمه دهیم. تهران اکنون نیز سیاست فشار حداکثری ترامپ را در راستای تغییر رژیم میبیند. همچنان که تهدید ایران رو به افزایش میرود، واشنگتن باید بهجای جنگ یا تحریم اقتصادی بیشتر، بر روی ایجاد درگیری داخلی که میتواند به تغییر از درون منتج شود تمرکز کند».
وی میافزاید: «واشنگتن میتواند و باید ساختار، بودجه و دیدگاه لازم را که در جنبش ناموفق سبز وجود نداشت تأمین کند. اخیراً این مورد را به عنوان راهی جدید برای تغییر رژیم در ایران مطرح کردهام».
مدل در توجیه نیاز به تغییر رژیم در ایران، به ادعاهای تکراری همچون «حمایت از تروریسم» اشاره میکند و مینویسد ایرانیها از سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) بی وقفه بهدنبال کشتن آمریکاییها بودهاند.
این استاد دانشگاه آمریکایی همچنین گزینه تغییر رژیم در ایران از طریق حمله نظامی را رد کرده و مینویسد، ایران مشابه عراق نیست و میتواند به طرز قابل توجهی مقابل نیروهای نظامی رو در روی خود بایستد و این جنگ را به کل منطقه بکشاند. ایران برخلاف عراق، به پهپادهای مسلح و زرادخانههای عظیم راکتی و موشکی مجهز بوده و قادر است کل حملونقل دریایی در خلیج فارس را ماهها متوقف کند.
مدل میافزاید، ایران قادر و مشتاق به تخریب منافع آمریکا است. برخی میگویند لغو توافق هستهای از سوی آمریکا و بازگرداندن تحریمها علت رویاروییهای جدی اخیر تهران علیه واشنگتن هستند ولی در واقع ایران دهها مورد حمله علیه آمریکا و متحدانش را پیش از برجام و بعد از آن ترتیب داده است.
در مقابل، «کرت میلز»، ستوننویس محافظهکار نیوزویک در یادداشتی با اشاره به مقالهای در نشریه «فارین افرز» مینویسد طی دهههای اخیر، «تنها یک کشور دشمن دائم و قسمخورده آمریکا بوده و آن ایران است». او میافزاید، با این حال آمریکا اکنون دچار رکود اقتصادی است، از شیوع ویروس کرونا رنج می برد و شکافی داخلی را تجربه میکند که در ۱۶۰ سال اخیر بیسابقه بوده است. کاخ سفید باید پیش از مشغولیت به امور هر کشور دیگری، «به خانه خود سر و سامان بدهد».
وی میافزاید، در حالی که آمریکاییها ایمان خود را به دولتشان از دست دادهاند، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا خود را «متعهد به پرتاب سنگ از داخل خانهای شیشهای میداند». وی اخیراً تحریمهای جدیدی را علیه ایران و ونزوئلا اعمال کرده و به اتهامزنی علیه دولتهای این دو کشور پرداخت.
میلز مینویسد، آمریکا در تخاصم علیه ایران، تقریباً در کل عرصه جهانی تنها است اما دولت همچنان بیوقفه بر طبل رویارویی با این کشور میکوبد. «باراک اوباما» رئیسجمهور پیشین آمریکا تمایل داشت با تهران به توافق رسیده و منافع واشنگتن در منطقه را به شکل دیگری رقم بزند اما ترامپ با لغو این توافق بدون در نظر گرفتن جایگزین برای آن و همچنین ترور [سردار شهید] «قاسم سلیمانی»، به توسعه سیاست خارجی آمریکا ضربه زد.
در ادامه یادداشت میلز آمده است، تغییر سیاست آمریکا به سوی تغییر رژیم در ایران بیتدبیری است. هنگامی که بحث تغییر رژیم از طریق اقدام نظامی پیش میآید نگرانی از تکرار ناکامیهای پیشین آمریکا در خاورمیانه مطرح میشود. از سوی دیگر چیزی نظیر انقلاب فرانسه اخیراً دوباره بر سر زبانها افتاده است اما آمریکا باید همواره از مداخله بیش از حد در کشوری که چیز زیادی از آن نمیداند پرهیز کند.
میلز در پایان با اشاره به جمله پامپئو درباره ایران مینویسد: «این آمریکا است که باید مانند یک کشور عادی رفتار کرده و پای میز مذاکره بازگردد».
فارس