العالم - یمن
منابع خبری یمنی میگویند که استان «تعز» در جنوب غرب این کشور و مشرف به باب المندب، در شرایط بحرانی به سر میبرد و هر لحظه امکان درگیری میان عناصر وابسته به دولت مستعفی و شبه نظامیان همسو با امارات میرود.
به نوشته وبگاه عربی۲۱، این استان که در کنترل دولت مستعفی «عبد ربه منصور هادی» قرار دارد، همانند دیگر استانهای جنوب یمن صحنه رقابت و تنش میان عناصر همسو با امارات و عربستان سعودی شده است و این بار حزب «الناصری» وابسته به « طارق صالح» برادرزاده «علی عبدالله صالح» و حزب «المؤتمر» که هر دو همسو با امارات هستند، از یک دستور نظامی «منصور هادی» سرپیچی کرده و از در مخالفت با آن برآمدهاند.
موضوع از این قرار است که «منصور هادی» اخیرا فردی به نام «عبدالرحمن الشمسانی» را به فرماندهی تیپ زرهی ۳۵ گمارده است که فرمانده سابق آن در اواخر سال گذشته ترور شد. اما فرماندهان وابسته به دو حزب «الناصری» و «المؤتمر» مانع ورود الشمسانی به مقر فرماندهی خود شدهاند.
بنابراین گزارش، اوضاع در شهر «التربه» در جنوب استان تعز، وخیمتر است و فرماندهان دو حزب یاد شده، خواستار تظاهرات مردمی علیه تصمیم «منصور هادی» شدهاند.
اما در خصوص پشت پرده این رخدادها، منابع وابسته به دولت منصور هادی میگویند که امارات برای برهم ریختن اوضاع تعز، برنامهریزی کرده است و حرکتهایی که اخیرا در تعز رخ داده با حمایت مالی ابوظبی پیش میرود.
یک مقام وابسته به دولت هادی بدون ذکر نام خود، گفت که امارات تلاش دارد مناطق جنوب و ساحلی استان تعز و شهرستانهای «الحجریه» را در کنترل خود داشته باشد
در مقابل نیز فرماندهی ارتش وابسته به دولت هادی اعلام آمادهباش داده و اعلام کرده است که تمامی گزینهها برای پایان دادن به این شرایط مطرح است و اجازه نخواهد داد تا آنچه در «عدن» رخ داد و این استان به کنترل «شورای انتقالی جنوب» (همسو با امارات) در آمد در تعز نیز تکرار شود.
در اکتبر سال گذشته میلادی فرماندهان وابسته به دولت هادی از اقدام امارات برای جذب نیرو در استان تعز خبر دادند.
دولت امارات در نوامبر ۲۰۱۹ اعلام کرد که از ساحل غربی یمن و استان تعز خارج شده و جای خود را به ارتش سعودی داده است، اما در واقعیت ابوظبی از فعالیتهای خود تا کنون دست نکشیده است.
به نوشته وبگاه عربی۲۱، برنامه امارات این است که مناطق واقع در امتداد ساحل از شهرستان «المخا» تا «باب المندب» و سپس تا شهرستانهای «موزع»، «الوازعیه» و «الحجریه» در محور جنوب غربی را در یک تقسیم بندی جدید تحت نام «اقلیم المخا» در آورد و کنترل آن را به دست گیرد.
این مناطق به علت اینکه در ساحل دریای سرخ و مشرف به گذرگاه «باب المندب» قرار گرفتهاند، از اهمیت راهبردی بالایی برخوردارند. در حال حاضر دو استان «عدن» و «ارخبیل» به طور کامل در کنترل شورای انتقالی جنوب (همسو با امارات) قرار دارد و این شورا بخشهایی از دیگر استانهای جنوبی را نیز به کنترل خود در آورده است.
درگیریهای شدید میان دول منصور هادی و شورای انتقالی جنوب که از تابستان سال گذشته آغاز شده است، علی رغم تلاش دولت سعودی برای میانجیگری و حتی امضای توافق «ریاض» در آبان ماه سال گذشته، همچنان ادامه دارد. هم اکنون دولت منصور هادی در بدترین شرایط خود به سر میبرد، به طوریکه جنوب در اختیار عناصر همسو با امارات، غرب و شمال در کنترل ارتش و کمیتههای مردمی و شرق نیز عملا در کنترل ارتش سعودی است؛ به طوریکه «عصام شریم» عضو شورای مشورتی وابسته به دولت مستعفی یمن پنجشنبه هفته گذشته به شبکه الجزیره گفت که دولت منصور هادی همه چیز را از دست داده و باید با «حوثیها» مذاکره کند.
فارس