العالم-آمریکا
جن ساکی روز جمعه در نشست خبری روزانه خود در پاسخ به سوالی که آیا رئیس جمهوری بایدن قصد برداشتن تلفن و تماس گرفتن با مقامات سعودی و اسرائیل را ندارد؟ این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: درباره سیاستهای ما نسبت به سعودی، هنوز بررسی در جریان است و برای تماس، برنامهای که من از آن آگاه باشم وجود ندارد. اگر چیزی مهمتر برای گزارش وجود داشته باشد، مطرح میکنم.
خبرنگاری پرسید آیا میتوانید بگویید که این دولت در تلاش است در خاورمیانه به چه چیزی دست یابد، آیا هنوز هم متحدان مهم سعودی و اسرائیلی را در نظر میگیرند؟
سخنگوی کاخ سفید گفت: فرایند این کار وجود دارد و ما هفته گذشته جلسهای داشتیم تا در مورد طیف وسیعی از مسائل در خاور میانه بحث و گفتوگو کنیم. از روی کار آمدن ما فقط سه و نیم هفته میگذرد. ما میخواهیم قبل از اینکه یک رویکرد کامل رویکردهای امنیت ملی ما را تعریف کنیم، مسایل را ببینیم.
ساکی در پاسخ به این سوال که در اسرائیل این روایت وجود دارد که این کار به طور عمدی انجام میشود، گفت: اینگونه نیست. نتانیاهو کسی است که رئیس جمهوری برای مدت طولانی او را میشناسد. ما رابطه طولانی مدت با اسرائیل داریم. ما تنها سه و نیم هفته است که در اینجا هستیم و او هنوز به سمت تماس با رهبران جهانی نرفته است.
خبرنگار پرسید اما او با متحدان خود در اروپا و آسیا تماس داشته است.
سخنگوی کاخ سفید اظهار کرد: این درست است، برخی میگویند هنوز تماسی دریافت نکردهاند و برخی هم در انتظار تماس هستند اما میتوانم اطمینان دهم که به زودی با نخست وزیر صحبت خواهد کرد.
ساکی در عین حال از پاسخ دادن به اینکه جدول زمانی این تماس چگونه است و آیا در روزها و هفتههای آینده انجام خواهد شد یا خیر، گفت: من جدول زمانی دقیق دیگری ندارم اما او میخواهد که تماس بگیرد. آنها همدیگر را میشناسند و در مناطقی منافع متقابل وجود دارد.
وی درباره رابطه با فلسطینیها و مشارکت دوباره در فرایند صلح هم اظهار کرد: اینها سوالات عالی هستند، اگر مورد بیشتری وجود داشته باشد مطرح میکنم اما نمیخواهم پیشبینی داشته باشم.
موضع تکراری درباره ایران
سخنگوی کاخ سفید همچنین در پاسخ به سوالی درباره تماس تلفنی جیک سالیوان با همتای اسرائیلی خود و اینکه آیا بحثی با موضوع ایران داشتهاند، افزود: من جزئیات آن را نمیدانم. خوشحال میشم که درباره دیدن جزئیات آن با جیک صحبت کنم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا زمان و راهبرد دولت درباره ایران هستهای هم موضع همیشگی خود را تکرار کرد که گام نخست رئیس جمهوری این است که اگر ایران به اجرای کامل تعهدات خود بازگردد، ما هم کار مشابه انجام خواهیم داد.
سخنگوی کاخ سفید گام بعدی را محکمتر و طولانیتر ساختن توافق مطرح کرد که بر بستر برجام انجام میشود.
ین در حالی است که آمریکا از سال ۱۳۹۷ تا کنون به مشارکت خود در برجام پایان داده و با اعمال تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران، هرگونه مزیت اقتصادی موجود در این توافق را از ایران سلب کرده است.
مریکا با این اقدام یکجانبه علاوه بر نقض برجام، قطعنامه شورای امنیت را هم نقض کرد و در اقدامی عجیب، هرکسی که خواستار اجرای قطعنامه شورای امنیت بود را به مجازات تهدید کرده است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران شرط بازگشت آمریکا به برجام را لغو کامل تحریمها دانستهاند و دلیل آن را هم بی اعتمادی شدید شکل گرفته ناشی از عملکرد دولت آمریکا برشمردهاند.
ایرنا