العالم - سوریه
یک سخنگوی ائتلاف موسوم به «عزم راسخ» بامداد سهشنبه حمله راکتی به مواضع این ائتلاف در دیرالزور سوریه را مورد تأیید قرار داد.
شامگاه دوشنبه منابع خبری از جمله پایگاه خبری «صابرین نیوز» از حمله شدید راکتی به پایگاه میدان نفتی «العمر» در «دیر الزور» در خاک سوریه و نزدیک مرز با عراق خبر دادند.
رسانهها گزارش داده بودند دستکم هشت فروند راکت به سمت مقرهای ائتلاف آمریکایی در میدان نفتی العمر شلیک شد. برخی منابع خبری گزارش داده بودند چند خودرو زرهی آمریکا در این حمله آسیب دیدند.
با وجود این، سخنگوی ائتلاف بینالمللی در توییتر مدعی شد حملات مذکور صدمات جانی و مالی به جا نگذاشته است. او گفت به محض دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص اطلاعرسانی خواهد کرد.
حمله گروههای مقاومت به مواضع ائتلاف آمریکا در پاسخ به حمله شب گذشته ارتش تروریستی آمریکا به محل استقرار نیروهای الحشد الشعبی انجام شد.
الحشد الشعبی عراق در بیانیهای اعلام کرد ساعت ۲ بامداد دوشنبه (۲۸ ژوئن)، هواپیماهای آمریکایی سه نقطه از نقاط استقرار نیروهای الحشد الشعبی (تیپهای ۱۴ و ۴۶)، واقع در ۱۳ کیلومتری داخل مرزهای عراق در شهرستان القائم واقع در غرب استان الانبار را هدف قرار دادند.
بنا بر این بیانیه، این تجاوز به شهادت چهار نفر که در حال انجام وظایف مرسوم خود مبنی بر جلوگیری از نفوذ عناصر داعش از سوریه به عراق بودند، منجر شد.
حملات آمریکا با محکومیت طرفهای مختلف از جمله «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر عراق روبهرو شد. وزارت خارجه عراق هم اعلام کرد: « «وزارت خارجه بار دیگر مخالفت کامل خود را با این امر که عراق، یک طرف در هرگونه درگیری یا رویارویی برای تسویه حسابها در اراضیش باشد، بیان میکند. این امر یک تجاوز و نقض حاکمیت ملی و خروج آشکار از موازین و میثاقهای بینالمللی محسوب میشود».
در داخل آمریکا، این حمله بار دیگر بحث درباره قانونی بودن یا نبودن اقدامات نظامی در منطقه غرب آسیا بدون مشورت با کنگره را داغ کرده است. گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا که همحزبی بایدن هستند از او بابت مشورت نگرفتن از کنگره برای این عملیات انتقاد کردهاند.
نمایندگان آمریکا ماه پیش طرحی را که خواستار لغو اختیارات قانونی اعطاشده به رئیسجمهور برای انجام برخی اقدامات نظامی بدون مشورت با کنگره است را به تصویب رسانده بود.
«مجوز استفاده از نیروی نظامی علیه عراق، مصوب سال ۲۰۰۲» قانونی است که قانونگذاران آمریکایی قبل از حمله نظامی به عراق به تصویب رسانده بودند. این قانون به رئیسجمهور آمریکا اجازه میدهد در برخی شرایط معین بدون کسب تأیید کنگره دستور اقدامات نظامی در منطقه غرب آسیا را صادر کند.
دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور پیشین آمریکا که بر خلاف بایدن از حزب جمهوریخواه بود از همین اختیارات جنگی برای توجیه حمله تروریستی به سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و شماری از همراهانش در بغداد استفاده کرد.
قانونگذاران کنگره میگویند استفاده مکرر روسای جمهور آمریکا از این قانونها به معنای آن است که کنگره مرجعیت قانونی خود را برای اعلان جنگ از دست داده است.
نمایندگان کنگره همچنین تصریح کردهاند که قانون مجوز استفاده از نیروی نظامی علیه عراق، طرحی اشتباه بوده که بر پایه شواهد اطلاعاتی نادرست در خصوص سلاحهای کشتار جمعی عراق اختیارات بیحد و حصری به روسای جمهور برای جنگافروزی اعطا کرده است.
دولت جو بایدن یک بار دیگر هم اسفندماه سال گذشته بدون مشورت با کنگره دستور یک عملیات نظامی در شرق سوریه علیه گروههای مقاومت را صادر کرده بود که با انتقادهای قانونگذاران آمریکایی مواجه شد.