العالم _ عربستان سعودی
پایگاه خبری القنطره آلمان اعلام کرد که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی میخواهد با استفاده از استراتژی «نان و سیرک» چهره ریاض را در سطح جهانی بهبود ببخشد و بدین ترتیب از رویدادهای ورزشی در عربستان به عنوان ابزاری به این منظوراستفاده میکند.
این پایگاه خبری آلمانی تاکید کرد که محمد بن سلمان پس از انتقادات شدیدی که پس از قتل هولناک «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی به وی وارد شد، به این استراتژی متوسل شد.
وی توضیح داد که رویدادهای ورزشی منجر به حضور مبهم عربستان در سیاستگذاریهای ورزشی برای مدت طولانی می شود. همچنین این رویدادها تحولات زمان سلطنت محمد بن سلمان را نشان میدهد که وی آن را ابزاری برای تقویت نفوذ خود در عربستان به کار میگیرد.
پایگاه خبری مذکور تاکید کرد که یکی از رویدادهای ورزشی فوتبال است که دیگر برای بن سلمان فقط یک ورزش نیستبلکه راهی برای بهبود چهره خود در صحنه بینالمللی است.
فوتبال برای مدت طولانی حضور مبهمی در سیاستگذاریهای ورزشی عربستان داشت. اما سالهای اخیر شاهد تحولاتی در فوتبال بودهایم. از نظر محمد بن سلمان، فوتبال فقط یک ورزش نیست بلکه ابزاری برای افزایش نفوذ عربستان در صحنه بین المللی است. وی همچنین با سازمان دادن رویدادهایی مانند مسابقات بوکس بین سوپراستارهای سنگین وزن «آنتونی جاشوا » و «تایسون فیوری» شروع به نشان دادن نقش خود در ورزش کرده است.
برای اولین بار ، مسابقات فرمول یک پاییز امسال در عربستان سعودی برگزار میشود. اعتقاد بر این است که عربستان بیش از 1.5 میلیارد دلار در چنین رویدادهای «شستشوی ورزشی» سرمایه گذاری کرده است. این فرصتی برای محمد بن سلمان است تا تصویر عربستان را که در سالهای اخیر به دلیل ضعف در زمینه حقوق بشر، جنگ در یمن و کشتن جمال خاشقجی در اکتبر 2018 مورد انتقاد شدید قرار گرفته است، تجدید کند.
رقابت عربستان با امارات و قطر
با این رویکرد ، ولیعهد ردپای کشورهای همسایه قطر و امارات متحده عربی را دنبال میکند. بزرگترین موفقیت قطر در زمینه ورزشی برگزاری جام جهانی 2022 و همچنین سرمایه گذاری در باشگاههای فوتبال اروپا مانند پاری سن ژرمن یا بارسلونا است.
هواپیمایی قطر نه تنها از بایرن مونیخ بلکه از مسابقات قهرمانی فوتبال اروپا در یوفا حمایت مالی میکند. اخیراً شایعاتی مبنی بر معامله قطر ایرویز با اتحادیه فوتبال آلمان نیز وجود دارد، شایعاتی که موجی از انتقادات عمومی را در آلمان برانگیخته و قطر آنها را مستقیماً تکذیب کرده است.
این رویکرد در امارات متحده عربی نیز وجود دارد به گونهای که یک میلیارد دلار در تیم برتر انگلیس منچسترسیتی سرمایهگذاری کرده است. در نتیجه، نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا بین پاری سن ژرمن و سیتی نیز به عنوان «نمایش شاهزادگان» توصیف شده است.
بن سلمان نیز آرزوی چنین موفقیتهایی را دارد اما وی باید اصلاحات اقتصادی اساسی را در عربستان سعودی اجرا کند و وابستگی خود را به نفت کاهش دهد. عربستان در دورهای از قیمتهای پایین نفت و شیوع ویروس کرونا بیش از هر زمان دیگری برای مقابله با بیکاری و تورم بالا باید تلاش کند.
استراتژی «نان و سیرک» عربستان سعودی
پیش بینی میشود که استراتژی «نان و سیرک» سعودی منجر به شکست شود . وی از خلال این استراتژی به دنبال پرت کردن افکار عمومی از کارنامه سیاه حقوق بشری عربستان است. محمد بن سلمان قصد دارد احساس تعلق ملی ایجاد کند و موقعیت خود را به عنوان پادشاه آینده تثبیت کند.
علاوه بر این ، فوتبال به نمایشگاهی برای رقابتهای منطقهای تبدیل شده است. ولیعهد سعودی قصد دارد پادشاهی منزوی و عمیقاً محافظه کار را به یک مرکز تجاری منطقهای جدید تبدیل کند تا وضعیت قطر و امارات را به ویژه در زمینه ورزش به چالش بکشاند.
عربستان و امارات به میزبانی قطر در جام جهانی غبطه میخورند. تاکنون عربستان سعودی موفق نشده خود را به عنوان یک بازیکن مسلط در صحنه فوتبال بینالمللی معرفی کند. به عنوان مثال ، لیگ برتر برنامههای صندوق سرمایه گذاری سعودی به رهبری ولیعهد سعودی برای خرید باشگاه انگلیسی نیوکاسل یونایتد را با وجود درخواست ولیعهد سعودی از « بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس را رد کرد .
اخیرا یک شبکه تلویزیونی انگلیسی از سرمایهگذاری عمومی عربستان با یک شرکت سرمایه گذاری جهانی در زمینه ورزشی به مبلغ 550 میلیون دلار خبر داد که بسیاری از فعالان سعودی این اقدام را پولشویی ورزشی دانستند.
استراتژی نان و سیرک یک رویکرد سیاسی است که به جای پرداختن به مشکلات اساسی و خواستههای بنیادین مردم، با ایجاد سرگرمی برایشان، حواس افکار عمومی را از مطلب اصلی منحرف میکنند.
تسنیم