صدای باکتری، ریزترین موجود زنده جهان را بشنوید+ ویدیو

صدای باکتری، ریزترین موجود زنده جهان را بشنوید+ ویدیو
يکشنبه 4 ارديبهشت 1401 - 11:08

دانشمندان با ایجاد شرایطی موفق شدند صدای باکتری تک سلولی را قبل از مواجهه با آنتی‌بیوتیک و از بین رفتن آن‌ها ضبط کنند.

العالم ـ گوناگون

دانشمندان با ایجاد شرایط مناسبی موفق شدند صدای باکتری‌ را قبل از برخورد آنها با آنتی بیوتیک و از بین رفتن باکتری ضبط کنند. در کنسرت میکروارگانیسم‌ها، زمانی که میکروب توسط آنتی بیوتیک از بین می‌رود، موسیقی نیز متوقف می‌شود.

محققان با هدف بررسی اثربخشی آنتی بیوتیک‌های مختلف دست به آزمایش متفاوتی زدند و صدای باکتری را قبل از برخورد آنتی بیوتیک با آن ضبط کردند. زمانی که صدای باکتری متوقف شود، بدین معنی است که باکتری دیگر زنده نیست.

باکترینتایج این تحقیق در نشریه Nature Nanotechnology منتشر شده است. دانشمندان در این تحقیق به سادگی موجود تک سلولی را روی ماده‌ای به نام گرافن قرار داده و منتظر ماندند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد. گرافن نوعی منحصر به فرد از کربن است که به راحتی به کوچکترین تحریک واکنش نشان می‌دهد و به اندازه یک اتم ضخامت دارد.

«سیس دکر»، محقق دانشگاه صنعتی دلفت هلند و یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: «آنچه دیدیم شگفت‌انگیز بود. ما می‌توانیم صدای یک باکتری را بشنویم.»

«فربد علیجانی»، محقق دانشگاه صنعتی دلفت و یکی از همکارانش درباره این تحقیق می‌‌گوید: «ضربات تاژگ‌ها روی گرافن واقعا جزئی هستند. ضربه تاژک‌ها روی گرافن حداقل 10 میلیارد بار کوچکتر از ضربه مشت بوکسورها است.»

در واقع ضربات تاژک‌ها در مقیاس نانومتری هستند و محققان ضربات آنها را به موسیقی قابل شنیدار تبدیل کرده‌اند.

چنین تحقیقی بسیار شگفت‌انگیز است و یافته‌های این تیم می‌تواند کاربرد پزشکی مهمی نیز داشته باشد. گوش دادن به صداهای باکتری‌ها می‌تواند به محققان کمک کند تا اثربخشی آنتی بیوتیک‌‌ها را درک کنند. زیرا زمانی که آنتی بیوتیک به باکتری می‌رسد، دیگر کنسرت تمام می‌شود و باکتری از بین می‌رود.

دانشمندان در طول آزمایش خود متوجه شدند اگر باکتری‌ها به آنتی بیوتیک مقاوم باشند، ضربات صدا ادامه خواهد داشت. اما زمانی که باکتری‌ها نسبت به دارو حساس بودند، آهنگ آهسته می‌شد تا زمانی که کاملا از بین برود.

«پیتر استینکن»، محقق دانشگاه صنعتی دلفت می‌گوید: «این ابزار ارزشمند در مبارزه با مقاومت آنتی‌بیوتیکی موثر خواهد بود.»

پربیننده ترین خبرها