العالم - عربستان سعودی
در پی اعلام گزارشهای رسانهای مبنی بر قصد «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا برای سفر به عربستان سعودی، معارضان این کشور در شبکههای اجتماعی، این اقدام بایدن را خیانت به مواضع پیشین خود و اصول حقوق بشری اعلام کردند.
این اولین سفر جو بایدن در مقام ریاستجمهوری آمریکا به عربستان خواهد بود، هرچند به گفته ان بی سی نیوز، این سفر تا ماه جولای به تعویق افتاده است؛ اما بایدن کسی است که در جریان تبلیغات انتخاباتی خود با اشاره به قتل فجیع جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد عربستانی، گفته بود که تلاش میکند تا عربستان کشوری منزوی باشد.
روزنامه واشنگتن پست در این باره نوشت که مخالفان عربستانی از دیداربرنامه ریزی شده بایدن با ولیعهد سعودی، فردی که کارزار سرکوب مخالفان را از ابتدای مسئولیت خود با قدرت پیش برده است، عصبانی هستند.
در این راستا «عبدالله العوده» پسر «سلمان العوده» از روحانیون معروف عربستانی در حبس، در صفحه توئیتر خود نوشت: «فعالان حقوق بشر عربستانی که از جانب محمد بن سلمان ضربه دیدهاند، احساس خیانت از جانب بایدن دارند.»
«خالد الجبری» پسر «سعد الجبری» رئیس سابق سازمان امنیت عربستان که به کانادا فرار کرده است، به واشنگتن پست گفت: «این سفر یک پیام قوی به بن سلمان دارد، مبنی بر اینکه: صرف نظر از اینکه چه کسی در کاخ سفید است، اگر بتوانی قیمت نفت را پایین بیاوری، کسی متعرض زشتیهای تو نمیشود.»
او تأکید کرد: «سفر بایدن این پیام را به بن سلمان دارد که میتواند از زیر بسیاری از کارها در برود و این مسأله مختص دوره ترامپ نیست، بلکه در دوره کسی که متعهد شده بود، او را منزوی کند نیز مصداق دارد.»
«لینا الهذلول» مدیر روابط عمومی سازمان حقوق بشری «القسط» و خواهر «لجین الهذلول» فعال معروف عربستانی که سال گذشته از زندان آزاد شد نیز گفت که اگر بایدن در سفر خود به موضوع افرادی مانند خواهرش که ممنوعالخروج هستند و کسانی که در زندان به سر میبرند، نپردازد، از عدم درک وی از شرایط ناشی میشود.
او همچنین گفت که دولت ریاض همچنان به حمایت ایالات متحده آمریکا نیاز دارد که این موضوع به بایدن قدرت فشار بر مقامات سعودی در حوزه حقوق بشر را میدهد. لینا الهذلول تأکید کرد که بیشترین نگرانی را از بابت دیدار بایدن با بن سلمان دارد، در حالی که رئیسجمهور آمریکا وعده داده بود که او را منزوی کند.
انتقادات از بایدن در حالی است که او روز جمعه تلاش کرد سفر خود به عربستان سعودی را به رغم انتقادات تند او علیه مقامات این کشور در زمان کارزار انتخابات ریاستن جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا توجیه کند.
بایدن مدعی شد: «این احتمال وجود دارد که من به دیدار سران کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و اسرائیل بروم اما در حال حاضر برنامه مستقیمی برای آن ندارم. من قصد ندارم دیدگاه خود درباره حقوق بشر (در عربستان سعودی) را تغییر دهم اما به عنوان رئیس جمهور، این شغل من است که تلاش کرده و صلح را در صورتی که بتوانم برای خاورمیانه بیاورم».
«کارین ژان پییر» سخنگوی کاخ سفید نیز دیروز در پاسخ به همین سؤال که آیا بایدن وعده خود برای منزوی کردن دولت سعودی را فراموش کرده است، گفت که این وعده همچنان پابرجاست. سخن او بازتاب گستردهای در شبکههای اجتماعی عربی داشت.
فارس