العالم - آمریکا
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا امروز پنجشنبه از تصمیم اعضای گروه اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت خام ابراز تأسف کرد اما گفت واشنگتن دنبال منابع جایگزین است.
طبق گزارش خبرگزاری رویترز، بایدن گفته علیرغم اتخاذ این تصمیم از سوی اعضای اوپکپلاس او از اینکه چند ماه پیش به عربستان سعودی سفر کرده پشیمان نیست.
اوپک پلاس دیروز (چهارشنبه) با کاهش تولید ۲ میلیون بشکه در روز در ماه نوامبر موافقت کرد. به این ترتیب این کاهش، بزرگ ترین کاهش تولید از زمان همه گیری کرونا خواهد بود.
این کاهش تولید می تواند قیمت نفت را که در سه ماه گذشته به علت رکود اقتصادی در جهان، افزایش نرخ بهره آمریکا و تقویت دلار، از ۱۲۰ دلار بهدلار در هر بشکه کاهش یافته بود، تقویت کند.
قیمت نفت برنت در معاملات امروز به ۹۴.۲۲ دلار و نفت خام آمریکا به ۸۸.۴۶ دلار در هر بشکه افزایش یافته است. این تصمیم میتواند قیمت سوخت در آمریکا را در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره را بالا برده و به زیان اعضای حزب دموکرات تمام شود.
گروه اوپک پلاس که از اعضای اوپک و هم پیمانانش نظیر روسیه تشکیل شده است، در سال ۲۰۲۰ به علت کاهش تقاضا تصمیم گرفتند تا میزان تولید خود را با هدف تقویت قیمت نفت و متعادل کردن بازار به رقم بی سابقه ۱۰ میلیون بشکه در روز کاهش دهند.
بایدن در یک نشست خبری در کاخ سفید در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره تصمیم جدید اوپکپلاس گفت: «داریم گزینههای جایگزینی که داریم را بررسی میکنیم. جایگزینهای زیادی وجود دارند. هنوز تصمیممان را نگرفتهایم.»
رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا از سفرش به منطقه غرب آسیا پشیمان است مدعی شد که آن سفر اصلاً برای گفتوگو در خصوص نفت انجام نشده است.
وی گفت: «هدف آن سفر خاورمیانه و اسرائیل و منطقی کردن موضعگیریهایمان بود.»
کاخ سفید پیش از این توافق اوپکپلاس را کوتهبینانه توصیف کرده و گفته بود که این اقدام به نفع روسیه در جنگ اوکراین تمام خواهد شد. بایدن درباره این تصمیم گفت: «اما [آن تصمیم] مایه یأس است.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در بیانیهای چهارشنبه شب گفت: «رئیسجمهور، از تصمیم کوتهبینانه اوپکپلاس برای کاهش میزان تولید مأیوس شده است.»
کشورهای غربی قرار است از ماه دسامبر سقف قیمتی که برای نفت روسیه تعیین کردند را اجرایی کنند اما مسکو گفته است به کشورهایی که این اقدام را انجام دهند، نفت نمی فروشد.
بایدن شب گذشته گفت که برای مهار افزایش دوباره قیمت سوخت ۱۰ میلیون بشکه نفت از ذخائر نفت راهبردی آمریکا را آزاد خواهد کرد.
ماجرای تولید نفت اوپکپلاس، بحث سفر بایدن به منطقه را هم بار دیگر در کانون توجهها و انتقادات قرار داده سات. سفر «جو بایدن» به عربستان سعودی و فلسطین اشغالی که در تیرماه سال جاری اتفاق افتاد پیش از این هم در داخل آمریکا مورد انتقاد قرار گرفت و به ویژه قانونگذاران حزب جمهوریخواه آن را سفری «بیحاصل» توصیف کردند.
«تد کروز»، نماینده جمهوریخواه ایالت تگزارس در آن زمان در جریان نشستی در واشنگتن با انتقاد از این سفر سیاست خارجی جو بایدن را غیرقابل درک خواند و گفت این سفر به همین دلیل نتایج مطلوب مد نظر را نداشته است.
او گفت: «متأسفانه این سفر خوب پیش نرفت. ما یک سال و نیم است که شاهد سیاستهایی در زمینه امور خارجه از کاخ سفید بودهایم که با عقل جور در نمیآید. آنها به طور سیستماتیک دوستان و متحدان آمریکا را منزوی کرده و در برابر دشمنانمان مماشات و ضعف نشان دادهاند.»
تد کروز با اشاره به تلاشهای ناکام بایدن در آن زمان برای مجاب کردن عربستان سعودی به افزایش تولید نفت گفت: «بایدن یک سال گذشته را به دیونمایی از سعودیها و حمله به آنها اختصاص داده است. او حتی در همین سفر که به زانو درآمده بود و از سعودیها میخواست که برای کمک به او در انتخابات نوامبر مقدار بیشتری نفت تولید کنند هم نتوانست دست از دیونمایی عربستان بردارد.»
این سناتور آمریکایی تأکید کرد: «بنابراین جای تعجبی ندارد که او با توجه به آنکه دوستانمان را حفظ نکرده راه به جایی نبرد. وقتی شما رفتار وحشتناکی با دوستانتان داشته باشید نمیتوانید دوستیتان با آنها را حفظ کنید. بایدن همان کاری که با سعودیها انجام میدهد را با اسرائیلیها هم انجام میدهد.»
با وجود این، آموس هوچِستِین، مشاور دولت آمریکا در حوزه انرژی، در آن زمان طی مصاحبهای با یک شبکه تلوزیونی مدعی شده بود که طی هفتههای آینده کشورهای عمده تولیدکننده نفت که توانایی تولید بیشتر دارند، بر اساس گفتکوهای انجام شده بایدن با آنها قرار است تولید خود را افزایش دهند.
وی طی مصاحبهای با شبکه CBS گفته بود: «بر مبنای آنچه ما در این سفر شنیدهایم، من کاملا مطمئن هستم طی هفتههای آینده ما شاهد اقدامات بیشتری در این زمینه هستیم.»
این مقام کاخ سفید اضافه کرده بو: «این موضوع فقط مربوط به سعودیها نیست، ما با مقامات کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دیدار کردیم. من نمیخواهم به ظرفیت مازاد تولید نفت در عربستان، امارات و کویت و یا دیگر کشورها اشاره کنم، اما ظرفیت تولید بیشتر نفت وجود دارد. جا برای افزایش تولید هست.»
با وجود این خبرگزاری رویترز خبر داده بود که بایدن نتوانسته در این سفر تضمینی را برای افزایش تولید از کشورهای عربی بگیرد.
کارشناسان میگویند به طور کلی ظرفیت تولید نفت اوپک به دلایل مختلف محدود شده است که از جمله آنها یک دوره بلند افت قیمت نفت ناشی از مازاد بودن عرضه در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ و کاهش فعالیتهای حفاریهای نفتی به خاطر تبعات شیوع ویروس کرونا هستند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، در ماه ژوئن طی یک گفتوگو با بایدن مدعی شده بود که عربستان ظرفیت بسیار کمی برای افزایش صادرات نفت دارد.
مکرون گفته بود که رئیس امارات به وی گفته عربستان حداکثر ۱۵۰ هزار بشکه روزانه یا کمی بیشتر میتواند تولید نفت خود را افزایش دهد و حداقل در ۶ ماه آینده ظرفیت زیادی برای افزایش صادرات ندارد.
مکرون در صحبتهای خود با رئیسجمهور آمریکا گفت که رئیس امارات همچنین گفته بود که کشورش با حداکثر ظرفیت خود در حال تولید نفت بوده است.
سهیل محمد المزروعی، وزیر انرژی امارات هم صحبتهای مکرون را تایید کرده و گفت بر اساس گزارش رسانهها میخواهم روشن کنم که امارات در حال تولید با حداکثر ظرفیت خود است.
فارس