العالم - ایران
پدیده ماهگرفتگی (خسوف) جزئی امشب ۶ آبان که از حوالی ساعت ۲۱ و ۳۱ دقیقه شروع شده، هم اکنون ساعت ۲۳ و ۰۵ دقیقه در آسمان ایران آغاز و قابل رویت است.
در این رخداد ماه به تدریج رو به تیرگی دارد و نقطه اوج این اتفاق در ساعت ۲۳ و ۴۵ دقیقه خواهد بود و مردم ایران با چشم غیرمسلح میتوانند ماه را تماشا و آن را شبیه به یک سیب گاز زده مشاهده کنند.
این رخداد برای مردم سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا و کمی در آمریکا و استرالیا قابل مشاهده است و در زمان اوج آن حدود ۱۲ درصد از قرص ماه با سایه زمین پوشیده میشود و در این حالت لبه گرد سایه زمین روی ماه به خوبی قابل مشاهده است.
ماهگرفتگی جزئی به شکلی است که قرص ماه تنها از بخشی از سایه زمین در فضا عبور میکند و وارد تمام سایه زمین نمیشود. درواقع بخش کوچکی از قرص ماه وارد سایه زمین شده و بیشتر قرص ماه از نیمسایه زمین عبور میکند.
۴ ساعت و ۱۷ دقیقه طول ماهگرفتگی
بر اساس این گزارش، با اینکه ماه از حوالی ساعت ۲۱ و ۳۱ دقیقه در ایران وارد نیمسایه زمین شد، اما از این زمان تا حوالی ساعت ۲۳ اتفاق خاص و تغییر محسوسی در نور ماه قابل مشاهده نبود.
اما از ساعت ۲۳ و ۵ دقیقه، قرص ماه آرام آرام شروع به سیاه شدن کرده و تغییرات شروع شده و نقطه اوج این اتفاق در ساعت ۲۳ و ۴۵ دقیقه خواهد بود.
این رخداد تا حوالی ساعت ۲۳ دقیقه بامداد روز بعد یعنی هفتم آبان ادامه پیدا میکند و بعد از آن دیگر با چشم غیرمسلح چیزی قابل مشاهده نخواهد بود.
کل این فرآیند که از ساعت ۲۱ و ۳۱ دقیقه امشب شروع شده است، پس از ۴ ساعت و ۱۷ دقیقه و در ساعت یک و ۵۶ دقیقه بامداد به طور کلی تمام میشود.
آخرین رخداد جزئی خسوف یا ماه گرفتگی در ایران ۲۶ تیرماه ۱۳۹۸ بود و خسوف بعدی نیز ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ اتفاق خواهد افتاد و این پدیده را امسال جمعیت زیادی از کره زمین میتوانند مشاهده کنند.
نماز آیات چگونه خوانده می شود؟
نماز آیات، از نمازهای واجب است که هنگام رخدادن برخی حوادث طبیعی مانند زلزله، خورشیدگرفتگی و ماهگرفتگی واجب میشود. از دیگر پدیدههایی که سبب واجبشدن این نماز میشود، بادهای سرخ و زرد است، در صورتی که موجب ترس بیشتر مردم شود.
نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد، نماز آیات به دو روش خوانده میشود.
اولین روش خواندن نماز آیات: بعد از نیت و تکبیرة الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود و باز سر از رکوع بردارد و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود و سپس سر از رکوع بردارد و همین طور ادامه دهد تا یک رکعت پنج رکوعى که قبل از هر رکوعى حمد و سوره خوانده است انجام دهد.
سپس به سجده رفته و دو سجده نماید و بعد براى رکعت دوم قیام کند و مانند رکعت اول انجام دهد و دو سجده را بجا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.
قرائت نماز آیات به صورت دیگر: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسمالله به عنوان یک آیه خلاف احتیاط است) از سوره اى را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد و آیه دیگرى از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگرى از همان سوره را قرائت نماید و همین طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سوره اى که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود.
سپس رکوع پنجم را بجا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، براى رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه اى از یک سوره را بخواند و به رکوع برود و همین طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد و چنانچه بخواهد براى هر رکوعى به یک آیه از سوره اى اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.
احکام نماز آیات
احکام نماز آیات عبارتند از:
حکمتهای نماز آیات، دلایل خواندن نماز آیات و روش خواندن نماز آیات
۱- ثبوت خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی یا زلزله با حسّ و مشاهده شخصی یا شهادت دو نفر عادل و یا وسائل و متخصصین رصدخانهها و زلزله سنج در صورت اطمینان، نماز آیات باید خوانده شود.
۲- تنها بر اهالی آن منطقهای که این حوادث به وقوع میپیوندد یا قابل رؤیت باشد، نماز آیات واجب میشود.
۳- زمان خواندن نماز آیات کسوف و خسوف از آغاز گرفتن خورشید و ماه است تا آغاز باز شدن و از این رو باید از وقتی که خورشید یا ماه گرفتگی آغاز میشود شروع به نماز آیات کرد و اگر در همان وقت نماز آیات خوانده نشود، بعداً به قصد قربت بدون نیّت أدا و قضاء آن را به جا آورد مگر در صورت کسوف و خسوف جزئی که شخص تا باز شدن از آن اطلاع نیابد.
۴-زمان خواندن نماز آیات هنگام زلزله و رعد و برق هولناک است که باید بلافاصله خوانده شود و ترک آن معصیت بوده تا آخر عمر واجب خواهد بود و هر وقت خوانده شود به صورت اداء است.
۵- با تکرار این حوادث نماز آیات نیز تکرار باید گردد.