هشدار واشنگتن‌پست نسبت به پیامدهای مداخله خارجی در سوریه برای خاورمیانه

هشدار واشنگتن‌پست نسبت به پیامدهای مداخله خارجی در سوریه برای خاورمیانه
دوشنبه 26 آذر 1403 - 11:17

روزنامه واشنگتن پست نوشت: خلا ناشی از سرنگونی دولت بشار اسد، تلاش ها برای مداخله خارجی در این کشور را افزایش داده است؛ موضوعی که می‌تواند صلح و ثبات در سوریه را به تعویق بیندازد و به تنش در منطقه ای که اکنون نیز درگیر جنگ است، دامن بزند.

العالم - آمریکا

این روزنامه آمریکایی افزود: در هفته نخستی که بدون حضور اسد در سوریه گذشت، سه بازیگر خارجی به بهانه منافع راهبردی خود این کشور را هدف قرار دادند: آمریکا به بهانه هدف قرار دادن عناصر باقیمانده از گروه تروریستی داعش در شرق سوریه، ترکیه علیه نیروهای کرد در شمال شرق این کشور و (رژیم) اسرائیل علیه دارایی های نظامی سوریه در مناطق مختلف این کشور.

این روزنامه نوشت، این اقدامات اهمیت راهبردی مهم سوریه را به عنوان نقطه تقاطع مذاهب و ایدئولوژی های مختلف و مرز مشترک این کشور با پنج کشور خاورمیانه نشان می دهد و در عین حال بر احتمال تحولات جدید ناشی از تغییرات ائتلافات نظامی و سیاسی تاکید دارد.

این رسانه آمریکایی در ادامه مدعی شد: با پایان حکومت خاندان اسد به مدت ۵ دهه در سوریه، سلطه گروه سنی معارضان مسلح در این کشور که برخی از آنها از القاعده الهام گرفته اند، توازن قدرت در منطقه را به شدت تغییر می دهد و یادآور شد که تاریخ اخیر قیام ها و کودتاها در منطقه، احتمال بی ثباتی بعد از سرنگونی حکومت ها را نشان می دهد. سرنگونی حکومت صدام در عراق در سال ۲۰۰۳ به اکثریت شیعه در این کشور قدرت داد و به شورش سنی ها و قدرت گرفتن داعش منجر شد. سرنگونی معمر قذافی در لیبی در سال ۲۰۱۱ منجر به جنگ داخلی طولانی بین گروه های شورشی تحت حمایت قدرت خارجی شد. در مصر کوتای نظامی، دولت منتخب دموکراتیک به رهبری اخوال المسلمین را سرنگون کرد و یک رژیم خودکامه را احیا کرد.

این روزنامه نوشت: جنگ داخلی در سوریه ممکن است در صورت انتقام گیری نیروهای فاتح در این کشور، جدایی شورشیان از یکدیگر و تلاش قدرت های خارجی برای زورآزمایی در این کشور ادامه یابد.

ابراهیم حمیدی روزنامه نگار سوری که در لندن در بعید بسر می برد و مدیر مسئول نشریه المجله گفت: این یک نگرانی بزرگ است. اکنون اسد رفته است اما آینده چه خواهد شد؟ چالش های بسیاری در پیش است و پرسش های دشواری مطرح است.

واشنگتن پست در ادامه عنوان داشت: اینکه ایران چگونه به تحولات سوریه پاسخ دهد، نقش تعیین‌کننده در سرنوشت سوریه و منطقه دارد. تهران ممکن است مذاکرات جدیدی را با غرب بر سر برنامه هسته ای خود آغاز کند یا به دنبال بازسازی شبکه متحدان نظامی خود باشد.

این گزارش افزود: خطر فوری بروز خشونت در داخل سوریه در اطراف منطقه تحت کنترل کردها در شمال شرق و شرق سوریه است که حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی در کنار نیروهای تحت امر کردها برای مبارزه با داعش مستقر هستند. ترکیه که چندین دهه با شورش کردها در داخل جنگیده است مدتهاست با این اقدامات کردها در سوریه مخالف بوده است. افزایش قدرت سنی ها تحت امر کردها زمینه را برای دور جدید درگیری ها بین اعراب و کردها فراهم می کند که می تواند پای آنکارا را به عمق خاک سوریه باز کند و شرایط پیچیده ای را برای نیروهای آمریکایی ایجاد کند.

بارزان ایسو (Barzan Iso) روزنامه نگار کرد مستقر در شمال شرق سوریه در این زمینه گفت: اگر کردها با تهدیدی جدی مواجه شوند نیروهای آنها احتمالا از بسیاری از مناطق عرب نشین که در حال حاضر تحت کنترل دارند عقب نشینی خواهند کرد. ما بیشتر از گروه تحریر شام از ترکیه می ترسم. هر گونه عقب نشینی کردها، نیروهای آمریکایی را دستکم در برخی پایگاه های خود آسیب پذیرتر می کند و ابهاماتی را درباره آینده ماموریت آمریکا در مبارزه با داعش ایجاد می کند.

واشنگتن پست با اشاره به حملات رژیم صهیونیستی علیه زیرساخت های نظامی و تسلیحاتی سوریه، به نقل از مایکل هوروویتز رئیس یک شرکت مشاوره امنیتی خاورمیانه نوشت: (رژیم) اسرائیل نیروهای خود را به داخل و فراتر از یک منطقه حائل غیرنظامی در داخل سوریه منتقل کرده که سوء ظن سوریه را نسبت به اهداف این رژیم تشدید کرده است.

این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود آورده است: همسایگان عرب سوریه نیز که در زمان قدرت گرفتن شورشیان در حال عادی سازی روابط با اسد بودند نگاهی محتاطانه به تحولات این کشور دارند. در سال های اول قیام سوریه، کشورهای عربی تلاش کردند از طرف های مختلفی حمایت کنند تا تلاش شورشیان را برای سرنگونی حکومت اسد تضعیف کنند.

فواض گرجس (Fawaz Gerges) استاد روابط بین الملل دانشگاه اقتصاد لندن گفت، اکنون اگر نظم جدیدی در دمشق ظهور یابد که آنها احساس ناراحتی کنند ممکن است به دنبال اعمال نفوذ در سوریه با حمایت از نیروهای محلی خود باشند.

این استاد دانشگاه افزود: سوریه متشکل از ایدئولوژی ها و مذاهب مختلفی است که طیف گسترده ای از جهادگرایان تا اسلام گرایان میانه رو، سکولارها و دموکرات ها و اقلیت های مهم مسیحی و علوی را در خود جای داده است. همه این گروه ها، امیدها و انتظارات متفاوتی برای آینده دارند که می تواند این کشور را در برابر مداخلات خارجی آسیب پذیر کند.

به گفته این استاد دانشگاه، تحولات داخلی در سوریه می تواند به کشورهای خارجی اجازه دخالت در مسائل داخلی این کشور دهد و بر مشکلات آن بیفزاید. وی افزود: سوریه مدتها درگیر جنگ نیابتی بوده و فکر نمی کنم که اکنون تغییری در این وضعیت ایجاد شده است.

واشنگتن پست در پایان به نقل از حمیدی روزنامه نگار سوری نوشت: با این حال دلایلی وجود دارد که امیدوار باشیم سوریه از بدترین نتیجه جلوگیری کند. مردم سوریه در ۱۳ سال گذشته با یکدیگر در حال جنگ بوده اند و آنها اکنون خسته شده اند. اگر آنها از تهدیدها آگاه باشند ممکن است بر آنها غلبه کنند.

پربیننده ترین خبرها