آیا شانسی برای موفقیت طرح جانبدارانه ویتکاف در غزه وجود دارد؟

دوشنبه 12 خرداد 1404
09:11
آیا شانسی برای موفقیت طرح جانبدارانه ویتکاف در غزه وجود دارد؟ روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» در گزارشی به بررسی توافق پیشنهادی جدید «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه برای برقراری آتش بس در نوار غزه و واکنش رژیم صهیونیستی و جنبش حماس به این توافق پیشنهادی و درصد موفقیت آن از نگاه کارشناسان و تحلیلگران عرب پرداخت. 

العالم - فلسطین اشغالی
روزنامه الشرق الاوسط در گزارش خود نوشت: پاسخ جنبش حماس به پیشنهاد ویتکاف برای آتش‌بس در نوار غزه مذاکرات را به نقطه شروع بازگرداند زیرا ویتکاف انجام اصلاحات مورد نظر این جنبش در توافق پیشنهادی خود را رد کرد و آنها را «غیرقابل قبول» خواند. با این اوصاف، اکنون نگاه ها به نقش جدید میانجیگران برای نزدیک کردن دیدگاه دو طرف درگیر در بحران معطوف شده است.
کارشناسان و تحلیلگران امور استراتژیک و سیاسی عرب در گفت وگو با روزنامه الشرق الاوسط پیش بینی کردند که تلاش مصر و قطر به عنوان طرف های میانجی و تماس آنها با آمریکا و جنبش حماس برای برون رفت از بن بست کنونی افزایش یابد و توافق پیشنهادی جدیدی از سوی آمریکا ارایه شود که خواسته حماس برای دریافت ضمانت توقف دائمی جنگ را بدون در نظر گرفتن اصلاحات دیگر مورد نظر این جنبش مد نظر قرار دهد.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی با سران تشکیلات نظامی و تیم مذاکره‌کننده خود در مورد آنچه که آنها «رد پیشنهاد ویتکاف از سوی حماس» خواندند، مشورت‌هایی انجام داد. او همچنین در تماس تلفنی با ویتکاف، در مورد پاسخ این جنبش به پیشنهاد آتش‌بس گفت وگو کرد.
به نوشته روزنامه الشرق الاوسط، یک منبع نزدیک به جنبش حماس روز شنبه به این روزنامه گفت که این جنبش در حال حاضر به دنبال اصلاح توافق پیشنهادی ویتکاف است تا آن را قابل قبول کند، به ویژه در مورد نکات اساسی وارده در سه بند کلیدی مربوط به موضوع تحویل اسیران صهیونیست، پروتکل بشردوستانه و عقب‌نشینی (رژیم اسرائیل) از مناطقی مشخص.
برپایه این گزارش، روزنامه صهیونیستی »تایمز» به نقل از یک منبع آگاه از مذاکرات نوشت که پاسخ جنبش حماس به پیشنهاد ویتکاف شامل خواسته‌ای است که در صورت عدم تکمیل مذاکرات آتش‌بس دائمی تا پایان مهلت ۶۰ روزه، از سرگیری جنگ را برای رژیم اسرائیل دشوار خواهد کرد.
سرلشکر «سمیر فرج» کارشناس استراتژیک و نظامی عرب در گفت وگو با الشرق الاوسط ابراز عقیده کرد که «با توجه به این اختلافات بین حماس که خواستار تضمین آتش‌بس دائمی است و اسرائیل که آن را رد می‌کند، وضعیت بسیار دشوار شده است. در نتیجه، شانس موفقیت و دستیابی به راه‌حل‌ها با مداخله میانجی‌گران مصر و قطر بسیار کم شده است.»
وی تأکید کرد که رایزنی‌ها قطعاً بین مصر و قطر، به همراه واشنگتن و جنبش حماس ادامه خواهد یافت.
این کارشناس پیش‌بینی کرد که هرگونه شانس اندک موفقیت در گرو ارائه راه حل های میانه از سوی میانجیگران یا ارائه ایده‌های جدیدی از جانب واشنگتن به ویژه در مورد بند آتش‌بس دائمی است که جنبش حماس را راضی کند. هرچند که این امر نیز با توجه به رد احتمالی آن از سوی رژیم اسرائیل دشوار خواهد بود.
«ایمن الرقب» تحلیلگر سیاسی فلسطینی نیز ابراز عقیده کرد که پیشنهاد ویتکاف بیشتر به رژیم اسرائیل نزدیک است تا یک راه حل مورد توافق طرفین، و جنبش حماس این را نخواهد پذیرفت.
وی پیش بیینی کرد که میانجیگران مصری و قطری تلاش‌های بیشتری برای دستیابی به راه حل های میانه بکار گیرند که به نحوی برخی از مسائل را حل کند.
سرلشکر «سمیر فرج» کارشناس استراتژیک و نظامی عرب گفت که در سایه این «بن بست احتمالی» برای دستیابی به توافق آتش بس، رژیم اسرائیل به عملیات نظامی خود ادامه می‌دهد تا به زعم خود فشار بر جنبش حماس را تا زمان رسیدن به گشایشی در هرگونه مذاکرات جدید افزایش دهد.
«ایمن الرقب» تحلیلگر سیاسی فلسطینی نیز گفت که رژیم اسرائیل برای تشدید تنش و درگیری می‌خواهد هرگونه مذاکره‌ای را برهم بزند تا نتانیاهو بتواند به جنگ خود ادامه دهد و منافع شخصی و سیاسی خود را تضمین کند.
وی پیش بینی کرد: در صورت دستیابی به یک آتش‌بس جدید که با توجه به اختلافات فعلی احتمال آن کم است، این تشدید تنش‌ها ممکن است کمرنگ شود.

0% ...

آخرین اخبار

سردار شکارچی : ابتکار عمل در تنگه‌ هرمز‌ در دست نیروهای‌ مسلح‌ قدرتمند‌ ایران‌ است


بقایی: تفاهم ایران و عمان مبنای ترتیبات آینده کشتیرانی در هرمز است


کارشناس عرب: ایران اکثر رادارهای هشدار زودهنگام آمریکا در منطقه را منهدم کرده است


تداوم حملات هوایی و توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به شهرهای جنوب لبنان


شهادت ۶ فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف غزه


وزیر شرایط اضطراری روسیه: علاقه‌مند به استفاده از تجربیات ایران در دوره جنگ هستیم


گزارش العالم از مدارس غزه درمیان آوارجنگ وچادرهای فرسوده+فیلم


گزارش رئیس‌جمهور از دستاوردهای بریکس/ تأکید سران قوا بر اولویت معیشت مردم


پایتخت عربستان و آرامکو در ینبُع هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفت


شهادت ۲ فلسطینی در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به خودرویی در غزه