هوش مصنوعی و جنگ‌های آینده؛ آیا فرمانده میدان جنگ، دیگر انسان نخواهد بود؟!

دوشنبه 13 مرداد 1404 - 10:23

در گذشته، جنگ‌ها میان ارتش‌هایی رخ می‌داد که در میدان نبرد می‌جنگیدند؛ سربازان در خط مقدم و فرمانده در اتاق عملیات بود، اما اکنون، چهره جنگ به‌کلی دگرگون شده است و دیگر این انسان نیست که ماشه را می‌کشد، بلکه این "الگوریتم" یا همان "دستورالعمل محاسباتی" است که تصمیم می‌گیرد.

العالم ـ جهان

ورود هوش مصنوعی به عرصه درگیری‌ها، نه تنها در نقش ابزار کمکی، بلکه به محرک اصلی جنگ‌ها تبدیل شده است: هواپیماهای بدون سزنشین "پهپادها"، ربات‌های جنگنده، سامانه‌های هدف‌گیر خودکار، و حتی بزودی سامانه های تصمیم گیر برای کشتار بدون دخالت انسان؛ که این یکی بیش از همه نگران‌کننده و خطرناک است.

هدایت کننده جنگ ها کیست یا چیست؟ انسان یا ابزارها؟

سؤالاتی اساسی در این دوران مطرح می‌شود: آیا هوش مصنوعی زین پس به فرمانده جدید نظامی بدل شده است؟!.. و از همه مهم‌تر، آیا ملت‌ها و جبهه‌های مقاومت ابزار و توانایی لازم برای رویارویی با این تحول بنیادین در شکل جنگ‌ها را دارند؟

ما اکنون وارد عصری از تکنولوژی شده‌ایم که در آن، اطلاعات از گلوله‌ها خطرناک‌تر شده‌اند... چرا که در این عصر چهره‌ها ردیابی، رفتارها تحلیل، و تحرکات پیش‌بینی می‌شوند!. جایی که صفحه‌های نمایش به میدان جنگی بدل شده‌اند که در آن، با دروغ‌پردازی، افکار عمومی شکل داده شده و ذهن‌ها مهندسی می‌شوند.

آیا ما برای رویارویی در این سطح از جنگ، آمادگی داریم؟

آیا در نبردی که در آن دشمن و شلیک گلوله ای دیده وشنیده نمی‌شود، ما آگاهی فناورانه و اخلاقیات لازم را داریم؟ آیا جهان قادر خواهد بود چارچوب‌های قانونی برای این جنگ‌های دیجیتالی وضع کند؟ یا اینکه در سرابی به‌نام "سازمان حقوق بین‌الملل" آن را پیگیری خواهیم کرد؟

در همین زمینه، ربیع بعلبکی، رئیس انجمن متخصصان فناوری اطلاعات در لبنان، در گفت‌و‌گو با شبکه العالم گفت: "کسی که داده‌های عظیم را در اختیار دارد، به دانش آن دست یافته و کسی که دانش را در اختیار دارد، بر اقتصاد مسلط می‌شود؛ به‌ویژه در عصر اقتصاد دانشی که ستون آن، اقتصاد دیجیتال است و اوست که چارچوب انقلاب صنعتی چهارم را بنا خواهد کرد".

او افزود "هر پیشرفت فناورانه‌ای معمولا از حوزه نظامی آغاز می‌شود؛ چه در زمینه پژوهش، چه در زمینه ی توسعه آن... بودجه‌های کلانی صرف می‌شود و پس از آن که فناوری‌ها به بلوغ رسیدند، وارد زندگی غیرنظامی و تجاری می‌شوند... این روند بخشی از همان چارچوب انقلاب صنعتی چهارم است".

اودین سلوم، استاد دانشگاه لبنانی، نیز در گفت‌و‌گویی اظهار داشت: "انقلاب فناورانه و تکنولوژیک، همه جنبه‌های زندگی ما را تحت تأثیر قرار داده؛ از جمله حوزه نظامی و جنگ‌ها... امروز هر کس که از هوش مصنوعی بهره ببرد، می‌تواند جنگ را هدایت و فرماندهی کند".

او با اشاره به نبود قوانین جهانی برای تنظیم این حوزه، هشدار داد: "در حال حاضر، هیچ سیستم حقوقی بین‌المللی فراگیری برای مهار این وضعیت و کنترل کارکرد هوش مصنوعی چه از بُعد اخلاقی و چه قانونی وجود ندارد."

در همین رابطه، سرتیپ "حسین زعرور"، هماهنگ‌کننده شبکه تحول و حکمرانی دیجیتال، نیز با اشاره به عملکرد رژیم صهیونیستی گفت: "اسرائیل دارای واحد اطلاعاتی موسوم به 'گردان ۸۲۰۰' است که حدود ۸۲۰۰ نیروی متخصص در آن فعالیت می‌کنند... آن‌ها با درنظرگرفتن هدف و منطقه ی معینی، در شرکت‌های بزرگ فناوری مانند گوگل، آمازون و متا نفوذ کرده‌ و مشغول به کارند و اینگونه است که اطلاعات از این مسیر در اختیارشان قرار گرفته و از این دیتاها بهره برده اند.. این، یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌های آن‌هاست".

او همچنین به برنامه جاسوسی "پگاسوس" اشاره کرد و آن را بخشی از ساختار پیشرفته جنگ سایبری "جاسوسی" اسرائیل دانست.

پربیننده ترین خبرها