به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم به نقل از روزنامه العرب، برخی از مسئولان سابق و تحلیلگران سیاسی در واشنگتن از دولت آمریکا خواسته اند که به خطرات تداوم روابط مستحکم دوحه با گروه اخوان المسلمین و سازمان های تندرو توجه کنند.
این مسئولان سابق و تحلیلگران سیاسی آمریکایی نقش قطر را در چارچوب شبکه روابط دیپلماتیک آمریکا در خاورمیانه مشکل ساز توصیف کرده اند که این مشکل ساز بودن بسیار عمیق تر از آن چیزی است که عیان است.
به گفته این مسئولان سابق و تحلیلگران سیاسی آمریکایی، امیرنشین کوچک قطر در خلیج فارس فکر می کند که می تواند با تکیه بر ثروت های نفتی خود جنگ های داخلی در لیبی و سوریه را تغذیه تسلیحاتی کرده و از حماس حمایت و همچنین نقش مهمی را در حل مناقشات در کشورهایی نظیر سودان و لبنان ایفا کند.
این مسئولان و تحلیلگران سیاسی تصریح کردند که گاهی اوقات منافع قطر با سیاست های آمریکا در منطقه یکسو و همخوانی دارد اما در بسیاری از موارد این منافع و انتظارات، بازتاب خطرناکی بر حضور آمریکا در خاورمیانه برجای می گذارد.
این مسئولان و تحلیلگران سیاسی در این زمینه خاطرنشان کردند: پول هایی که دولت وابسته به گروه اخوان المسلمین در مصر دریافت کردند باعث شد تا در مذاکرات خود با صندوق بین المللی پول تعلل به خرج دهند درحالی که واشنگتن معتقد بود که باید اقتصاد مصر ترمیم یافته و به توافقی با مخالفان داخلی در مصر دست یافته شود.
به گفته این تحلیلگران سیاسی آمریکایی، قطر سه میلیارد دلار برای حمایت تسلیحاتی و نظامی از مخالفان در بحران سوریه هزینه کرد که بیشترین این کمک ها نصیب جنبش های اسلامی رادیکال شد.
مهران کامروا استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج تاون آمریکا گفت: قطر می خواهد نقشی محوری در بیشتر مسائل کشورهای جهان اسلام بازی کند و می خواهد از ضعف اکثر کشورهای خاورمیانه برای گسترش نفوذ خود سوء استفاده کرده و جای عربستان یا آمریکا را بگیرد.
جورج شاپرو مشاور سابق هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق آمریکا نیز تمرکز خود را روی بروز اختلاف در بین گروه های ائتلاف سوری مخالف به خاطر اقدام گزینشی دولت قطر معطوف کرد زیرا این کشور افراد طرفدار خود را انتخاب کرد؛ همانگونه که درخصوص غسان هیتو و معاذ الخطیب روی داد.
شاپرو که هم اکنون استاد میهمان موسسه بروکینز می باشد؛ پیش بینی کرد جانشینی شاهزاده تمیم به جای پدرش که معروف به حمایت از تندروها است قادر باشد که سیاست قطر را تغییر دهد اما این شاهزاده جدید دنباله روی چیزی است که پدرش بنا نهاد و به حمایت از گروه اخوان المسلمین و جنبش های تندروی دیگر ادامه می دهد.
وی در مقاله تحلیلی خود که در مجله فارین پالسی منتشر شد، از دولت آمریکا خواست تا در صورت موافقت شاهزاده تمیم با تغییر شیوه سیاست خارجی کشورش و پر کردن شکاف اختلافات درباره بحران سوریه، در تعامل با دوحه همه گزینه ها را دنبال کند یا از متقاعد کردن قطری ها درخصوص اینکه اقدامات آنها به اهداف مشترک ضربه می زند، دست بکشد؛ اهداف مشترکی که تنها مختص آمریکا نیست.
شاپرو پیش بینی کرد که از اهمیت پایگاه نظامی آمریکا کاسته شود و بتوان بعد از خروج ارتش آمریکا از افغانستان از آن بی نیاز شد و بستن شدن این پایگاه بر قطر تاثیر خواهد گداشت و ترس دوحه از همسایه بزرگش عربستان را تقویت خواهد کرد.
وی از واشنگتن خواست که در این مورد از روابط خود با عربستان و تشویق ریاض برای میزبانی مخالفان قطری بهره بگیرد و از طریق رسانه های سعودی به آنها تریبون بدهد؛ مخالفانی که مشروعیت آل ثانی را زیر سوال برده اند.
به گزارش العالم حمایت آشکار قطری ها از تروریست های القاعده در مالی دردسر بزرگی برای این کشور شد و پس از آشکار شدن این حمایت و ارتباط القاعده مالی و سوریه و لیبی، فشار بر قطر برای کاستن از نقش خود شروع شد که نتیجه آن واگذار کردن پرونده سوریه به عربستان برای نهایی کردن آن بود که آن هم راه به جایی نبرد.