به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، هیات باستانشناسی ایران و ایتالیا، حین کاوش در محوطه باستانی چلو، در نزدیکی شهر سنخواست، با دو قبر مواجه شدند که در هر کدام یکدست کله پاچه گذاشته شده بود. کارشناسان این هیات معتقدند، احتمالا کله پاچه غذای محبوب آنها بوده که پس از مرگ به آنها هدیه شدهاست."
به گزارش میراث فرهنگی، علیاکبر وحدتی، سرپرست ایرانی هیات کاوش در محوطه باستانی چلو درباره کشف کله پاچه در برخی قبور این گورستان گفت: "در قبرهای کشف شده، ظروف سفالی بسیاری گذاشته شده بود که اکثر آنها با مواد غذایی پر شده بود. بقایای گوشت بز و گوسفند از جمله کشفیات ما در این ظروف است؛ اما نکته جالب اینکه در دو قبر، یک دست کلهپاچه برای متوفی گذاشته شده بود."
وی درباره شواهد کشف کله پاچه افزود:"در کنار جسد، ظرفی به شکل کاسه گذاشته شدهاست که در آن بقایای سر گوسفند و چهار پاچه قابل رویت است. این موضوع نشان میدهد که احتمالا کله پاچه غذای محبوب متوفی بوده که پس از مرگ به او هدیه شدهاست."
کشف بقایای کله پاچه، قدمت طبخ و خوردن این غذای لذیذ را به چهار هزار و 200 سال قبل بازمیگرداند. امروزه نیز در ایران همچنان کلهپاچه یکی از محبوبترین غذاها است که معمولا صبح زود طبخ و به عنوان صبحانه خورده میشود.
به گفته وحدتی حدود 13 قبر کشف شدهاست که قدمت آنها بین 4هزار و 200 تا 3 هزار و 700 سال قبل است و به طور تقریبی در هر قبر حدود 15 ظرف سفالی در اندازههای مختلف گذاشته شدهاست. در بیشتر این ظرفها مواد غذایی گذاشته شده بود.
باستانشناسان تاکید می کنند که چنین کشفیاتی نشان از اعتقاد ایرانیان به زندگی پس از مرگ در حدود 5 هزار سال قبل دارد.
منطقهای که چلو در آن واقع شده، یک کریدور رفت و آمد باستانی است. این منطقه از شمال با رشتههای کوههای البرز و از جنوب با کویر مرکزی محدود میشود. این کریدور یک دالان طبیعی برای شریانهای اقتصادی و فرهنگی از بیش از چهارهزار سال قبل تا دوره قاجار بودهاست.
کاوشهای باستانشناسی در محوطه چلو، از یک ماه قبل آغاز شده و تیمی متشکل از باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی کاوش در این محوطه را به انجام رساندهاند. این هیات در دومین فصل کاوش خود تعدادی گور باستانی پیدا کردند که تاریخ آنها به 4 هزار و 200 تا 3هزار و 700 سال قبل بازمیگردد. هیات کاوش معتقد است پس از بازگشایی این گورستان با فرهنگ بزرگی به نام BMAC یا “باختری ـ مروی” که پیش از این در کشورهای همسایه شرقی و شمال شرقی ایران شناخته شده بود، مواجه شدهاند.
کاوشهای باستانشناسی در چلو از آن رو مهم است که تا پیش از این تصور میشد دامنه و گستره فرهنگ BMAC یا همان باختری ـ مروی فقط در منطقه آسیای مرکزی، شمال افغانستان، جنوب ترکمنستان و بخشهایی از تاجیکستان است، اما یافتههای باستانشناسی در چلو نشان داد که این محوطه باستانی نیز بخشی از این فرهنگ بزرگ را تشکیل میدهد.